Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κι όμως: Η Focaccia είναι 9.000 ετών και όχι Ρωμαϊκή!

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΚι όμως: Η Focaccia είναι 9.000 ετών και όχι Ρωμαϊκή!
spot_img

Η focaccia αποτελεί βασικό συστατικό των ιταλικών γευμάτων τουλάχιστον από την αρχαία Ρώμη, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η προέλευση του συγκεκριμένου ψωμιού χρονολογείται ήδη από τη νεολιθική εποχή.

Σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους, οι κοινότητες της Μεσοποταμίας μπορεί ακόμη και να άρχισαν να ψήνουν μεγάλες φρατζόλες κοινού ψωμιού μεταξύ 7.000 και 5.000 π.Χ. – χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σύγχρονες ρωμαϊκές ενώσεις τους.

- Advertisement -

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports και επικεντρώνονται σε στοιχεία που βρέθηκαν σε όλη την Εύφορη Ημισέληνο, στη σημερινή Συρία και Τουρκία.

Συνεργάτες από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB) στην Ισπανία, τα Πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και του Koç στην Τουρκία, καθώς και το Πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη, εξέτασαν 13 κεραμικά θραύσματα που βρέθηκαν στο Mezraa Teleilat, στο Akarçay Tepe και στο Tell Sabi Abyad. Η ομάδα πιστεύει ότι τα κομμάτια αυτά ανήκαν αρχικά σε δίσκους αποφλοίωσης – μεγάλα, ωοειδή, χαμηλού τοιχώματος ταψιά ψησίματος από χονδρό πηλό.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό εργαλείων όπως η στερεομικροσκοπία και η χημική ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν σημάδια φθοράς από τη χρήση, καθώς και ενώσεις από φυτολίθους (φυτικά υπολείμματα πυριτίας) και άλλα οργανικά υλικά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα σημάδια χάραξης που ήταν «πρόχειρα κατασκευασμένα, επαναλαμβανόμενα και ομοιόμορφα κατανεμημένα σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια του σκεύους» υποδηλώνουν επίσης κοινά σχέδια που παρατηρούνται σε ταψιά ψησίματος.

Ορισμένα από τα θραύσματα περιείχαν ακόμη και μικροσκοπικά σημάδια ζωικού λίπους και φυτικών καρυκευμάτων, των οποίων οι καταστάσεις αποικοδόμησης υποδηλώνουν έκθεση σε θερμοκρασίες ψησίματος έως και 420°C. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μελέτης από το UAB, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όλα αυτά ισοδυναμούν με «σαφείς αποδείξεις» που υποστηρίζουν τους δίσκους αποφλοίωσης στην παρασκευή αρχαίων ειδών ψωμιού όπως η focaccia.

Η διαφοροποίηση των οργανικών υλικών που βρέθηκαν στα 13 θραύσματα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι νεολιθικές κοινότητες πειραματίστηκαν με πολλές διαφορετικές συνταγές για τα ψωμιά που ψήνονταν σε αυτούς τους δίσκους φλοιού. Δεδομένου ότι κάθε σκεύος μπορούσε να υποστηρίξει φραντζόλες focaccia βάρους 6,6 κιλών, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτά τα ψωμιά πιθανώς καταναλώνονταν από κοινού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα