Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι σταθμοί στην ιστορία της τεχνολογίας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΟι σταθμοί στην ιστορία της τεχνολογίας τροφίμων
spot_img

Πως οι εφευρέσεις της τεχνολογίας τροφίμων άλλαξαν την καθημερινότητά μας

Με δεδομένη τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων που αναμένεται να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες για τα επόμενα 50 χρόνια, αξίζει να θυμηθούμε τις ανακαλύψεις-σταθμούς που άλλαξαν την ιστορία της τεχνολογίας τροφίμων αλλά ταυτόχρονα και τις δικές μας συνήθειες.

1784: Το αλεύρι στο τραπέζι μας. Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Oliver Evans εφηύρε τον πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο αλευρόμυλο, που τροφοδοτείται από νερό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περίπου την ίδια εποχή, ο Σκωτσέζος εφευρέτης Andrew Meikle επινόησε την πρώτη αλωνιστική μηχανή για τη συγκομιδή σιταριού.

1810: Τεχνολογία-σταθμός στη συντήρηση τροφίμων. Η αλουμινένια κονσέρβα εφευρέθηκε στην Αγγλία. Το 1812 άνοιξε το πρώτο εμπορικό κονσερβοποιείο στις ΗΠΑ. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα τροφοδοτούσαν τον στρατό στους πολέμους μεγάλης κλίμακας του 19ου αιώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στο ευρύ κοινό.

1863: Μια τεράστια πρόοδος στην ασφάλεια των τροφίμων. Ο Louis Pasteur εφηύρε και έδωσε το όνομά του στη διαδικασία εξόντωσης μικροβίων, γνωστή ως παστερίωση.

1924: Ο Clarence Birdseye ανακάλυψε τα κατεψυγμένα λαχανικά.

1927: Η ψύξη πλέον διαθέσιμη και στο σπίτι μας. Αν και η ηλεκτρική ψύξη είχε εφευρεθεί μια δεκαετία πριν και υπήρχαν ορισμένα οικιακά μοντέλα, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνει δημοφιλές ένα ψυγείο μαζικής παραγωγής. Η οικιακή ψύξη έφερε επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζουμε, αποθηκεύουμε και μαγειρεύουμε τα τρόφιμα.

1928: Το πρώτο ψωμί κομμένο σε φέτες πουλήθηκε από την Chillicothe Baking Company του Missouri. Αλλά δε σημείωσε επιτυχία, μέχρι που η Wonder κυκλοφόρησε στην αγορά δύο χρόνια αργότερα το πρώτο ψωμί που διανεμήθηκε σε φέτες.

1950: Η Πράσινη Επανάσταση. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή γεωργίας, στην οποία οι τεχνολογικές καινοτομίες οδήγησαν σε τεράστια άλματα στην παραγωγή. Τα εργοστάσια που παρήγαγαν αμμωνία για εκρηκτικά πλέον παρήγαγαν άζωτο για χημικά λιπάσματα. Μεταξύ του 1950 και 1998, η χρήση αυτών των λιπασμάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 φορές παγκοσμίως. Και ενώ τα μουλάρια και τα άλογα υπερτερούσαν των τρακτέρ στα αγροκτήματα κατά σχεδόν 5 προς 1 το 1945, μέχρι το 1960, τα τρακτέρ είχαν πλέον αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα ζώα.

1967: Η επανάσταση των μικροκυμάτων. Η Amana παρουσίασε τον Radarange, τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων που ήταν αρκετά μικρός και οικονομικός για οικιακή χρήση. Ήταν ένας ακόμη τρόπος για να γίνει το μαγείρεμα στο σπίτι πιο εύκολο, ενώ δημιούργησε επίσης μια εντελώς νέα αγορά για τα κατεψυγμένα προϊόντα.

1992: Γεωργία ακριβείας. Αυτή η σχετικά νέα γεωργική πρακτική χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για τη λήψη γεωργικών αποφάσεων ειδικά για κάθε αγρόκτημα, ακόμη και για κάθε χωράφι ξεχωριστά. Εστιάζοντας στη σωστή πηγή θρεπτικών συστατικών, το ποσοστό, την τοποθεσία, την κατάλληλη χρονική στιγμή και τα κατάλληλα μέσα, παράγει υψηλότερες αποδόσεις χρησιμοποιώντας λιγότερη γη, νερό και λίπασμα, μαζί με λιγότερα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.

1994: ΓΤΟ στα καταστήματα. Μια ντομάτα έγινε το πρώτο προϊόν που ονομάστηκε γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ) που βγήκε στην αγορά. Κατασκευάστηκε για να διατηρηθεί περισσότερο μετά τη συγκομιδή, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να ωριμάσει στο χωράφι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να καταστραφεί κατά τη μεταφορά της. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τροποποιήθηκαν γενετικά η σόγια, το καλαμπόκι, η παπάγια, οι πατάτες και η κανόλα.

1999: Γεωργία με στόχο την αειφορία. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia Dickson Despommier εισήγαγε τον όρο κάθετη γεωργία. Η πρακτική, η οποία αναφέρεται σε κάθετα στοιβαγμένες καλλιέργειες εσωτερικών χώρων, αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις έως το 2025.

2002: Η πρωτεΐνη του μέλλοντος; Το πρώτο κρέας που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο ήταν από … χρυσόψαρο! Αν και ήταν μια σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη, δεν πωλήθηκε ποτέ για δημόσια κατανάλωση.

2009: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Καθώς οι κατασκευαστές τροφίμων συνέχιζαν να βελτιώνουν τις μεθόδους τους, τα προϊόντα που δημιούργησαν έλαβαν έναν νέο όρο: «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα». Έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, μεταξύ άλλων προβλημάτων δημόσιας υγείας. Μέχρι το 2018, αυτά τα τρόφιμα παρείχαν το 57% των θερμίδων που έτρωγαν καθημερινά οι Αμερικανοί.

2019: Ένα vegan burger που μοιάζει με πραγματικό κρέας. Μετά από 5 χρόνια δοκιμών, η Impossible Foods παρουσίασε το Impossible Burger, ένα μπιφτέκι φυτικής προέλευσης που μιμείται στη γεύση, την υφή και την εμφάνιση τον κιμά σε απίστευτο βαθμό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα