Ο εστιάτορας Ado Campeol, που χαρακτηρίζεται ως «ο πατέρας του τιραμισού» από τον ιταλικό Τύπο, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.
Ο Campeol ήταν ο επί μακρόν ιδιοκτήτης του Le Beccherie στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας, όπου το διάσημο πλέον επιδόρπιο λέγεται ότι εφευρέθηκε το 1969.
Η ιστορία λέει ότι το τιραμισού ήταν μια τυχαία δημιουργία αφού το τυρί μασκαρπόνε κατέληξε στο μείγμα αυγών και ζάχαρης κατά την παρασκευή παγωτού βανίλιας. Η δημοφιλής γεύση γεννήθηκε όταν ο Campeol δοκίμασε το μείγμα σε ένα μπισκότο σαβαγιάρ εμποτισμένο με καφέ (γνωστό στη Βρετανία ως lady fingers).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τελειοποιήθηκε από τη σύζυγο του Campeol, Alba Di Pillo, προτού βαφτιστεί τιραμισού, που μεταφράζεται ως «μάζεψε με».
Το πιάτο, αν και ποτέ δεν κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την οικογένεια, προστέθηκε στο μενού του Le Beccherie το 1972, αλλά έγινε πραγματικά δημοφιλές το 1981, όταν ο Ιταλός συγγραφέας τροφίμων Giuseppe Maffioli έγραψε γι ‘αυτό στο περιφερειακό περιοδικό Veneto. Ο Maffioli πιστώνει επίσης τη σύλληψη του σεφ ζαχαροπλαστικής του εστιατορίου: «Πρόσφατα, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, στην πόλη του Τρεβίζο, εμφανίστηκε ένα νέο επιδόρπιο: το τιραμισού.
«Προτάθηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Le Beccherie από έναν συγκεκριμένο σεφ ζαχαροπλαστείου ονόματι Loli Linguanotto».
Πολλοί έχουν διεκδικήσει την έμπνευση του επιδόρπιου, το οποίο έχει προσαρμοστεί ευρέως από σεφ σε όλο τον κόσμο και η προέλευσή του αμφισβητείται συχνά μεταξύ των ιταλικών περιοχών Veneto και Friuli Venezia Giulia. Υπάρχουν μάλιστα και ισχυρισμοί ότι σερβιρίστηκε ως αφροδισιακό σε έναν οίκο ανοχής στη βόρεια Ιταλική πόλη Τρεβίζο.
Αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι το τιραμισού μπορεί να κατοχυρωθεί ως έμπνευση στο Le Beccherie, και ίσως ήταν οι συνδυασμένες προσπάθειες του Ado, της Alba και του ζαχαρομάγειρά τους που έφτιαξαν εισήγαγαν το πρώτο τιραμισού στην παγκόσμια ιστορία ζαχαροπλαστικής.
Ο Λούκα Ζάια, ο κυβερνήτης της περιοχής του Βένετο, δήλωσε σχετικά με τον θάνατο του Καμπεόλ: «Το Τρεβίζο χάνει άλλο ένα αστέρι στην ιστορία του φαγητού και του κρασιού του».
Το εστιατόριο μοιράστηκε μια φωτογραφία του ιδρυτή του στα social media, γράφοντας ότι «ο Ado Campeol συνέβαλε θεμελιωδώς στην ιστορία του Le Beccherie και του τιραμισού, υποστηρίζοντας το έργο της Alba να κάνει γνωστό το γλυκό μας σύμβολο στον κόσμο.
«Μαζί του κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Τρεβίζο».
Στο Le Beccherie, το τιραμισού είναι… «συγκρατημένο», σερβίρεται σε τετράγωνο σχήμα και πασπαλίζεται πολύ με πλούσιο κακάο. Δεν είναι υπερβολικά γλυκό και ζωντανεύει διακριτικά με τον καφέ.
Επίσης, δεν είναι απλά στρωμένο, με μια αφράτη κρέμα πάνω από μαλακά μπισκότα. Αντίθετα, το τιραμισού συναρμολογείται πιο προσεκτικά, με λεπτότερες στρώσεις επαναλαμβανόμενες δύο ή τρεις φορές. Αυτό χαρίζει καλύτερη υφή και άρα απολαυστικότερη κατανάλωση.