Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιος ήταν ο κατά συρροή «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών»;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΠοιος ήταν ο κατά συρροή «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών»;
spot_img

Η περίπτωση του κατά συρροή «Δολοφόνου των Αυτόματων Πωλητών» που δηλητηρίαζε ανυποψίαστα θύματα στην Ιαπωνία.

Κατά συρροή δολοφόνοι. Ακούμε για αυτούς σε true crime podcasts και εκπομπές μυστηρίου, τους βλέπουμε εν δράσει στις ταινίες και τις σειρές, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε ότι πρόκειται για αληθινά πρόσωπα, στην πραγματική ζωή, μέχρι να ακούσουμε κάποια μακάβρια είδηση για κάποιον εγκληματία με νοσηρά κίνητρα.

Αυτή ήταν η περίπτωση με τον «Δολοφόνο των Αυτόματων Πωλητών» ή «Δολοφόνο Paraquat», εξαιτίας του ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιούσε για να δηλητηριάσει τα θύματα, ο οποίος σκότωσε έως και 12 ανυποψίαστους πελάτες μηχανημάτων αυτόματης πώλησης στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Η Ιαπωνία αποτελεί ίσως την «πρωτεύουσα» των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης, ειδικά για τα τρόφιμα, αφού μπορεί κανείς να προμηθευτεί ό τι φαγώσιμο μπορεί να φανταστεί ο νους. Ο συγκεκριμένος δολοφόνος, λοιπόν, στόχευε θύματα που αγόραζαν παγωμένη σόδα.

Εκείνη την περίοδο ο «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών» ήταν ένας εκ των πολλών που σκότωναν θύματα μέσα από δηλητηριάσεις, όπως αναφέρει το βίντεο του YouTube, Killer Vending Machines: The Paraquat Killings. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αποκαλούμενος Monster with 21 Faces που φέρεται να διεξήγαγε πόλεμο εναντίον τεσσάρων κατασκευαστών του σνακ Pocky, κοστίζοντας τους πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη το 1984 ή, όπως επισημαίνει το podcast Serial Napper το περιστατικό με ορισμένα δοχεία γάλακτος που δηλητηριάστηκαν σε τοπικά σχολεία της Ιαπωνίας λίγο μετά τα περιστατικά με μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

Ο «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών» έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια να μην κινήσει υποψίες ενώ δηλητηρίαζε μπουκάλια σόδας σε όλη την Ιαπωνία, εκμεταλλευόμενος μια προωθητική ενέργεια «ένα συν ένα» από την επωνυμία Oronamin C σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Αν και δεν ήταν το μόνο ποτό που δηλητηρίασε, αναμφίβολα αυτή η πολιτική έκανε τη δράση του ευκολότερη.

Παρόλο που συνολικά περίπου 40 ήταν οι άτυχοι άνθρωποι που κατανάλωσαν τα δηλητηριασμένα ποτά, μόνο 12 πέθαναν, γιατί το Paraquat δεν δρα ακαριαία. Το δηλητήριο, σύμφωνα με τη Διεθνή Βιβλιοθήκη ClinMed, φιλτράρεται μέσω των νεφρών, γεγονός που καταστρέφει γρήγορα την ιδιότητα αφαίρεσής του από το σύστημα. Έπειτα, μπορεί να προκληθεί η διακοπή λειτουργίας των οργάνων ένα προς ένα, ωστόσο η αιτία θανάτου προκύπτει από τους πνεύμονες, οι οποίοι γεμίζουν με υγρό.

Οι εφημερίδες στην Ιαπωνία και ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο γέμισαν άρθρα, όλα τα τοπικά κανάλια μιλούσαν για αυτό, οι πολίτες ήταν σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι και το χειρότερο, δεν άργησαν να έρθουν και οι μιμητές του.  Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ποτών που είχαν δηλητηριαστεί με θείο, ασβέστη και άλλες μικρές τοξίνες από άλλους επίδοξους δολοφόνους.

Αλλά από το 1985 που χτύπησε – σκοτώνοντας 11 ανθρώπους με paraquat και έναν με diquat σε ποτά Oronamin C και Real Gold-  έτσι ξαφνικά σταμάτησε. Οι αρχές μη έχοντας στοιχεία δεν είχαν καταλήξει σε κάποιον ένοχο και μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις δολοφονίες. Οι θεωρίες συνομωσίας που κάνουν τα podcast και οι ειδικοί είναι αρκετές, άλλοι μιλούν για συμμορίες και άλλοι για έναν «σόλο» εγκληματία. Ένα είναι το σίγουρο: πρόκειται για άτομο\α με σκοτεινά κίνητρα ή σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση. Για την ώρα, παραμένει ένα μυστήριο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο