Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μπινελίκα σε ένα αφροαμερικανό μάγειρα έφεραν στον κόσμο τα λατρεμένα μας πατατάκια

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΤα μπινελίκα σε ένα αφροαμερικανό μάγειρα έφεραν στον κόσμο τα λατρεμένα μας πατατάκια
spot_img

Τα πρώτα πατατάκια ήταν η απάντηση σε πελάτη εστιατορίου που επέστρεψε τηγανητές πατάτες διαμαρτυρόμενος επειδή ήταν πολύ χονδοκομμένες, κακοψημένες και αλμυρές

Τα πατατάκια είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ. Η εφεύρεση του συγκεκριμένου σνακ είναι ένας ενδιαφέρον θρύλος. Ο Αμερικανός σεφ Τζορτζ Σπεκ (George Speck) – γιος αφροαμερικανού πατέρα και μητέρας ιθαγενών Αμερικανών, γνωστού και ως Τζορτζ Κραμ (George Crum), γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1824 και πέθανε στις 22 Ιουλίου 1914. Του πιστώθηκε ότι βοήθησε στη διάδοση των πατατών και τελικά μυθοποιήθηκε ως ο εφευρέτης τους. Ο Crum δημιούργησε κατά λάθος πατατάκια ενώ εργαζόταν ως σεφ στο θέρετρο Moon Lake Lodge του Saratoga Springs. Ήταν ένας προικισμένος, αν και ξέφρενος, μάγειρας που εργαζόταν ως σεφ στο Moon Lake Lodge Resort το 1853. Ένα πιάτο στο μενού ήταν οι τηγανητές πατάτες, οι οποίες παρασκευάζονται κόβοντας τις πατάτες κατά μήκος και τηγανίζοντας τις ελαφρά. Σε απάντηση σε έναν πελάτη που επέστρεφε τηγανητές πατάτες διαμαρτυρόμενος επειδή ήταν πολύ χονδοκομμένες, κακοψημένες και αλμυρές, ο Κραμ έκοψε τις φρέσκες πατάτες σε εξαιρετικά λεπτές φέτες και τις τηγάνισε μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν έντονα. Σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι ο πελάτης προτιμούσε τα πατατάκια με αυτόν τον τρόπο και έτσι παρήχθη η πρώτη παρτίδα πατατάκια. Σύμφωνα με ορισμένες ιστορίες, η αδερφή του Crum, Kate, η οποία τον βοήθησε ως μάγειρας προετοιμασίας, μπορεί να έχει πραγματικά εφεύρει τα πατατάκια. Ο Κραμ συνέχισε να δημιουργεί το δικό του εστιατόριο το 1860, που ονομάζεται “Crumbs House“, όπου τοποθέτησε περήφανα ένα καλάθι με πατατάκια σε κάθε τραπέζι και βοήθησε να γίνει το αλμυρό σνακ δημοφιλές.

Η δημοτικότητά τους εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ με την ονομασία «Saratoga Chips» και πουλήθηκαν για πρώτη φορά σε παντοπωλεία το 1895 από τον William Tappendonby στο Κλίβελαντ, Οχάιο.

Η επόμενη σημαντική εφεύρεση που σχετίζεται με τα chips πατάτας ήρθε από την Καλιφόρνια. Τα πατατάκια συνήθως αποθηκεύονταν σε βαρέλια κροτίδων ή γυάλινες προθήκες και σερβίρονταν στους πελάτες σε χάρτινες σακούλες. Αυτό σήμαινε συνήθως ότι τα τσιπ είχαν μικρή διάρκεια ζωής. Το 1926 η Laura Scudder εργαζόταν στην οικογενειακή της επιχείρηση τσιπς στο Monterey Park της Καλιφόρνια, όταν εξέτασε πιο προσεκτικά τις ιδιότητες του κερωμένου χαρτιού και είχε μια ιδέα. Ζήτησε από τους υπαλλήλους της να σιδερώσουν με το χέρι φύλλα από κερί σε σακούλες, να γεμίσουν τις σακούλες με πατατάκια και να σφραγίσουν τις κορυφές με ένα ζεστό σίδερο. Διαπίστωσε ότι οι χάρτινες σακούλες της από κερί διατηρούσαν τα τσιπ πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιο προστατευμένα από τους ρύπους και λιγότερο πιθανό να συνθλιβούν. Αυτή η εφεύρεση έφερε επανάσταση στη βιομηχανία τσιπ πατάτας. Επιπλέον, η Scudder πιστώνεται ότι ήταν η πρώτη που αποτύπωσε ημερομηνία φρεσκάδας σε προϊόντα διατροφής.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία στα πατατάκια προήλθε από την Ιρλανδία. Τα πατατάκια πωλούνταν χωρίς κάποια γεύση ή άρωμα, αλλά κάθε σακούλα περιελάμβανε ένα πακέτο αλάτι που θα μπορούσε ο καταναλωτής να προσθέσει το περιεχόμενο στα πατατάκια. Ο Joseph “Spud” Murphy ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Tayto στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και το 1954 ζήτησε από έναν από τους υπαλλήλους του να πειραματιστεί με την εφεύρεση ενός τρόπου να αρωματίσει τα πατατάκια. Ο υπάλληλος Seamus Burke επινόησε τη γεύση τυριού και κρεμμυδιού που εξακολουθεί να είναι ευρέως δημοφιλής στη Βρετανία μέχρι σήμερα. Μέσω του έξυπνου μάρκετινγκ ο Murphy έκανε δημοφιλή τα αρωματισμένα πατατάκια σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες παραγωγής τσιπς πατάτας συνεχίζουν να εφευρίσκουν και να βελτιώνουν το λατρεμένο από τους καταναλωτές προιόν τους. Το 2009 η Frito-Lay επινόησε περιβόητα μια «πράσινη συσκευασία» για τα Sun Chips της που ήταν κατασκευασμένη από φυτικό υλικό και 100% κομποστοποιήσιμη σε 14 εβδομάδες. Επίσης, διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες εφευρίσκουν διαφορετικές γεύσεις για τα πατατάκια τους. Στις ΗΠΑ, γεύσεις όπως το μπάρμπεκιου και το ράντσο είναι κοινές, αλλά σε μέρη με διαφορετικούς ουρανίσκους, έχουν εφευρεθεί άλλες γεύσεις. Για παράδειγμα, τα πατατάκια πάπρικας είναι δημοφιλή στη Γερμανία, η μέντα είναι δημοφιλής στην Ινδία, το jamόn (ζαμπόν) είναι δημοφιλές στην Ισπανία και το κοκτέιλ γαρίδας είναι δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, μια εφεύρεση οδηγεί σε πολλές καινοτομίες. Είναι πάντως βέβαιο ότι ο George Crum δεν είχε φανταστεί ποτέ πως η εφεύρεσή του θα γινόταν ο βασιλιάς των σνακ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα