Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από τι γίνονται τα φιστίκια κρόκερ ή κροκερίνο;

ΑρχικήΝέαΑπό τι γίνονται τα φιστίκια κρόκερ ή κροκερίνο;
spot_img

Τα ιαπωνικά φιστίκια με ρίζες από το Μεξικό που έχουν γίνει “viral” και στην Ελλάδα.

     Τα ιαπωνικά φιστίκια, που ονομάζονται «cacahuates japoneses» στο Μεξικό από όπου προέρχεται το σνακ, έχουν περάσει τα σύνορα για να δελεάσουν τους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με την αλμυρή και μερικές φορές πικάντικη, γοητεία τους. Πρόκειται για ένα είδος ξηρών καρπών, στην Ελλάδα γνωστά ως κρόκερ ή αλλιώς κροκερίνο, που παρασκευάζονται από φιστίκια που καλύπτονται με ζύμη από αλεύρι σίτου και μετά τηγανίζονται ή ψήνονται. Η συνταγή για το εξαιρετικά τραγανό κέλυφος έχει συστατικά όπως αλεύρι σίτου, σάλτσα σόγιας, νερό, ζάχαρη, τον ενισχυτή γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο και κιτρικό οξύ.

   Ένας Ιάπωνας μετανάστης, ο Yoshigei Nakatani,  που ζούσε στην Πόλη του Μεξικού, λέγεται πως εφηύρε αυτό το σνακ στα τέλη της δεκαετίας του 1940, πουλώντας το για πρώτη φορά στην αγορά La Merced, όπου έβαλε ένα φιστίκι σε ένα τραγανό, λεπτό κέλυφος από αλεύρι σίτου ανακατεμένο με λίγη σάλτσα σόγιας. Ο Nakatani συσκεύαζε τα φιστίκια σε σακούλες με ένα σχέδιο Geisha, που έκανε η κόρη του Elvia. Ενώ τα παιδιά του εργάζονταν στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Nakatani και η σύζυγός του Emma πήγαν να τα πουλήσουν σε δρόμους της περιοχής. Η ζήτηση για το νέο σνακ ήταν τέτοια, που σταμάτησαν να πωλούν στο σπίτι και πήραν ένα περίπτερο στην αγορά. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, η οικογενειακή επιχείρηση, “Nipón”, είχε καθιερωθεί με τη βοήθεια του γιου τους Armando, καταγράφοντας το εμπορικό σήμα το 1977. Δυστυχώς, ο Nakatani δεν κατοχύρωσε ποτέ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σνακ και, από το 1957, μάρκες όπως η Nishikawa, και αργότερα, μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι Barcel και Sabritas, μεταξύ άλλων, είχαν φτιάξει τις δικές τους εκδοχές φιστικιών ιαπωνικού τύπου.

   Οι Ιάπωνες λάτρεις των φιστικιών στο Μεξικό συνήθως πασπαλίζουν τους ξηρούς καρπούς με σκόνη τσίλι ή/και φρέσκο χυμό λάιμ, ενώ το παραδοσιακό προϊόν βασίζεται στο αλεύρι σίτου για την εξωτερική επικάλυψη, μερικές φορές χρησιμοποιούνται και άλλες ποικιλίες αλεύρου όπως το ρύζι. Τελευταία, έχουν προστεθεί ποικίλα μείγματα μπαχαρικών στην επίστρωση ζύμης για να δώσουν μια άλλη ένταση στο προϊόν.

    Το κάλυμμα ζύμης εφαρμόστηκε στα φιστίκια με το χέρι για χρόνια, μέχρι πριν από 10 χρόνια, όταν η AC Horn Manufacturing ανέπτυξε μια από τις πρώτες συνεχείς γραμμές αυτόματης παραγωγής. Έκτοτε, η εταιρεία πούλησε πολλές γραμμές στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα