Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
Η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προσεγγίσεων για την παραγωγή ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι ένα πεδίο έρευνας που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας και των καταναλωτών.
Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα που, όχι μόνο έχουν υψηλή διατροφική και αισθητηριακή ποιότητα, αλλά και παρέχουν οφέλη που προάγουν την υγεία μέσω ορισμένων συστατικών, δηλαδή «βιοδραστικών» ή «λειτουργικών» συστατικών. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην παραγωγή υγιεινών προϊόντων χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών προσθέτων τροφίμων. Προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να προστατευθούν τόσο η δημόσια υγεία όσο και το περιβάλλον, τα αγροδιατροφικά υποπροϊόντα, που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως, μπορούν να αξιοποιηθούν ως μια πολλά υποσχόμενη πηγή πολύτιμων ενώσεων για νέες εφαρμογές τροφίμων.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο γενικός στόχος του έργου ChitoFOODs είναι η ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της Πράσινης Χημείας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των αγροδιατροφικών υποπροϊόντων της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την ανάκτηση ενώσεων για την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων, φυσικών προσθέτων τροφίμων (π.χ. συντηρητικά, αντιοξειδωτικά) και ενεργών υλικών συσκευασίας τροφίμων.
Στόχοι του έργου είναι:
- Η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μεθοδολογιών ακολουθώντας τις αρχές της Πράσινης Χημείας για την ανάκτηση πολύτιμων ενώσεων (π.χ. φαινολικών ενώσεων) από αγροδιατροφικά υποπροϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, με έμφαση στο ρύζι (Oryza sativa L.), το ρόδι (Punica granatum L.) και την παραγωγή ροδάκινου (Prunus persica) που παράγουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες υποπροϊόντων και αποβλήτων.
- Η ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων χορήγησης με βάση τη χιτοζάνη για αυτές τις ενώσεις που προσφέρουν προστασία και σταθερότητα έναντι της θερμοκρασίας, των μεταβολών του pH, του φωτός, του οξυγόνου κ.λπ., κατά την επεξεργασία και αποθήκευση ενός τροφίμου, η ελεγχόμενη και στοχευμένη απελευθέρωση καθώς και η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή απορρόφηση στη συστηματική κυκλοφορία).
- Η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων παράδοσης (α) σε διάφορα τρόφιμα για την παραγωγή νέων λειτουργικών τροφίμων ή/και την αντικατάσταση, εν όλω ή εν μέρει, των συμβατικών συνθετικών προσθέτων τροφίμων και (β) σε βρώσιμες μεμβράνες για την παραγωγή ευφυών υλικών συσκευασίας τροφίμων, ενισχυμένων με φυσικά αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακούς παράγοντες κ.λπ., με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και την πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων.
Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).