Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Enginomics στο σχεδιασμό ποιότητας τροφίμων: Σχεδιάζοντας το φαγητό του μέλλοντος

ΑρχικήΝέαEnginomics στο σχεδιασμό ποιότητας τροφίμων: Σχεδιάζοντας το φαγητό του μέλλοντος
spot_img

Η γνώση του τρόπου χρήσης των υπερδυνάμεων των φυτικών τροφίμων, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για το βιώσιμο μέλλον της διατροφής.

Το σημερινό τοπίο στον τομέα της διατροφής χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα λόγω του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, από την περιορισμένη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και από τον υψηλό βαθμό απώλειας και σπατάλης τροφίμων, με αποτέλεσμα τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Το έργο FOODENGINE, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions, επικεντρώθηκε στη μετατροπή πρώτων υλών με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια (FVL) σε υψηλής ποιότητας υγιεινά προϊόντα διατροφής ή συστατικά τροφίμων χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση enginomics.

«Αυτές οι πρώτες ύλες παρέχουν υψηλή θρεπτική αξία και ταυτόχρονα μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας», εξηγεί στο CORDIS η Ann Van Loey, συντονίστρια του έργου και καθηγήτρια στο KU Leuven του Βελγίου.

Συνδυάζοντας τα omics με τη χημειομετρία, το έργο αυτό κατάφερε να ποσοτικοποιήσει ενόργανα τις αλλαγές ποιότητας στα συστήματα τροφίμων FVL και – μέσω μιας κινητικής προσέγγισης πολλαπλών αποκρίσεων – τις αλλαγές μοντέλων κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση. Επιπλέον, οι αναλυτικές ιδιότητες έχουν συνδεθεί με τις οργανοληπτικές ιδιότητες, την αποδοχή των καταναλωτών και τους καθοριστικούς παράγοντες της προτίμησης των καταναλωτών για τη δημιουργία νέων φυτικών προϊόντων ή συστατικών που ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Διατροφικοί θησαυροί

Εννέα από τα 13 ερευνητικά έργα που πραγματοποιήθηκαν από τους υποτρόφους του FOODENGINE, επικεντρώθηκαν στα όσπρια ή τα συστατικά με βάση αυτά, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας ολόκληρων των σπόρων και την ανάπτυξη συστατικών που θα χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα. Οι πτυχές που εξετάστηκαν περιελάμβαναν τη γεύση, το άρωμα και την υφή τους, καθώς και τις δομικές ιδιότητες και τις ιδιότητες που σχετίζονται με την υγεία.

Μεταξύ άλλων φυτικών προϊόντων, τα όσπρια ξεχωρίζουν ως τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του αργά αφομοιώσιμου αμύλου και των φυτικών ινών, πρωτεϊνών, μετάλλων, βιταμινών και βιοδραστικών ενώσεων. Επιπλέον, μπορούν να καλλιεργηθούν με αποτελεσματική χρήση της γης και του νερού και μπορούν να σταθεροποιήσουν το άζωτο υπό βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες.

Το έργο επικεντρώθηκε επίσης στους καθοριστικούς παράγοντες της αντίληψης των καταναλωτών για την κατανάλωση προϊόντων που βασίζονται σε όσπρια, χρησιμοποιώντας μια μεγάλης κλίμακας, διαπολιτισμική έρευνα μεταξύ των χωρών. Η έρευνα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα εμπόδια και την προθυμία να αντικατασταθούν τα ζωικά προϊόντα με όσπρια. Αυτές οι γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη της συμπερίληψης των οσπρίων στη διατροφή. Η έρευνα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα εμπόδια και τους οδηγούς της κατανάλωσης παλμών και την προθυμία να αντικατασταθούν τα ζωικά προϊόντα με όσπρια. Αυτές οι γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη της συμπερίληψης των οσπρίων στη διατροφή.

Τι είναι τα enginomics

Τα «Enginomics» (engineering + omics) είναι ένας νέος όρος που επινοήθηκε για να εκφράσει μερικές από τις σημαντικότερες μελλοντικές προκλήσεις της μηχανικής τροφίμων που συνδυάζει ολιστικά την επεξεργασία τροφίμων και την ανθρώπινη εσωτερική πέψη.

Συνδυάζει τη μελέτη των φαινομένων εσωτερικής μεταφοράς του ανθρώπου, την αξιοποίηση νέων τεχνικών (π.χ. μικρο-επεξεργασία, εικονικοποίηση) για τη μοντελοποίηση και την προσομοίωση, αναδυόμενα θέματα (π.χ. βιοδιαθεσιμότητα, κορεσμός, εξατομικευμένη διατροφογενομική, προ- και πρεβιοτικά, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία), καθώς και την παραδοσιακή μηχανική τροφίμων και προϊόντων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα