Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Πυρηνικές δοκιμές σε κακάο και καφέ για επιμολυντές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαινοτομία: Πυρηνικές δοκιμές σε κακάο και καφέ για επιμολυντές
spot_img

Η HYDRAC, μια εταιρεία στο Καμερούν με μακρά ιστορία στη χρήση πυρηνικών τεχνικών για δοκιμές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει αρχίσει να προσφέρει δοκιμές για χημικά υπολείμματα και ρύπους στο κακάο και τον καφέ.

Η παραγωγή κακάο αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% της γεωργικής παραγωγής του Καμερούν, αλλά οι εξαγωγές ήταν ραγδαίες ως αποτέλεσμα της έλλειψης δοκιμών ποιοτικού ελέγχου που είναι διαθέσιμες σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό αναμένεται τώρα να αλλάξει λόγω της παρέμβασης της HYDRAC. Η πιστοποίηση που παρέχουν, την οποία οι εξαγωγείς μπορούσαν να λάβουν μόνο από ευρωπαϊκά εργαστήρια στο παρελθόν, αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή στις περισσότερες χώρες.

«Χωρίς διασφάλιση ποιότητας και μικροβιολογικές δοκιμές, η τιμή πώλησης είναι κακή – και το εισόδημα για τους παραγωγούς είναι πενιχρό, με αποτέλεσμα την επίμονη φτώχεια», δήλωσε στο Food Safety Africa ο Elie Bertrand Mutngi, Διευθυντής Ποιότητας και Βιωσιμότητας στο Εθνικό Συμβούλιο Κακάο και Καφέ του Καμερούν.

Προϊόντα όπως το κακάο και ο καφές περιέχουν μερικές φορές υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλες τοξίνες πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες εισαγωγικές αγορές.

Η HYDRAC συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) από το 1995. Ο ΔΟΑΕ, μέσω του προγράμματος τεχνικής συνεργασίας του και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, συνέβαλε στην κατάρτιση επτά αναλυτικών χημικών και διαχειριστών στη χρήση πυρηνικών και πυρηνικών αναλυτικών τεχνικών για την ασφάλεια των τροφίμων.

Έχει επίσης υποστηρίξει το εργαστήριο με εξοπλισμό που περιλαμβάνει ένα φασματόμετρο ατομικής απορρόφησης, έναν αεριοχρωματογράφο σε συνδυασμό με ένα φασματόμετρο μάζας καθώς και κιτ εργαλείων δοκιμής ραδιοεκδοτών για την εκτέλεση σχετικών δοκιμών.

Επί του παρόντος, το εργαστήριο είναι σε θέση να ελέγξει τα προϊόντα για μυκοτοξίνες, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τοξικά μέταλλα, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι εμφανίζονται φυσικά στο πετρέλαιο και μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα, και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), μια εξαιρετικά καρκινογόνο ουσία που χρησιμοποιείται παλαιότερα σε βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα.

Η HYDRAC βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης της διαπίστευσης ISO του εργαστηρίου της από κακάο και καφέ σε άλλα τρόφιμα με την ελπίδα να ολοκληρώσει το έργο αυτό το μήνα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα