Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως δημιουργείται η φυτική σκόνη πρωτεΐνης γάλακτος, μέσω ζύμωσης

ΑρχικήΝέαΠως δημιουργείται η φυτική σκόνη πρωτεΐνης γάλακτος, μέσω ζύμωσης
spot_img

Η ζύμωση ακριβείας δημιουργεί χρήσιμα προϊόντα συνδυάζοντας τη φυσική ικανότητα της μικροχλωρίδας να μετατρέπει τα σάκχαρα σε άλλα υλικά με τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας.

Η μικροχλωρίδα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί με μεγάλες δυνατότητες, όπως η θρέψη των δέντρων και η βοήθεια του οργανισμού να αφομοιώσει θρεπτικά συστατικά.

Η μικροχλωρίδα ζυμώνεται παντού στη φύση – στο έδαφος, στα φυτά, στο στομάχι μιας αγελάδας. Η διαδικασία βοηθά τα δάση να ανθίσουν και διατηρεί τα έντερα μας υγιή. Κάνει επίσης την μπύρα να φουσκώνει, το γιαούρτι να πυκνώνει, το ψωμί να ανεβαίνει.

Η εταιρεία Perfect Day χρησιμοποίησε μικροχλωρίδα, με σκοπό να δημιουργήσει πρωτεΐνες γάλακτος, χωρίς τη χρήση ζώων.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, παρείχαν την ακριβή αλληλουχία DNA που χρησιμεύει ως σχέδιο για το πώς θα δημιουργήσουν οι μικροοργανισμοί πρωτεΐνης ορού γάλακτος αγελάδας, ένα συστατικό συμβάλλει στη γεύση του γάλακτος, καθώς και στις λοιπές ιδιότητές του, όπως η πήξη με το χτύπημα. Η απόκτηση αυτού του σχεδίου DNA δεν απαιτεί καμία ανάμειξη των ζώων.

Για τη δημιουργία των προϊόντων της, η εταιρεία τοποθετεί τη μικροχλωρίδα σε μια δεξαμενή γεμάτη με ζωμό από νερό, θρεπτικά συστατικά και ζάχαρη. Η μικροχλωρίδα ζυμώνει το ζωμό, δημιουργώντας μια καθαρή ζωική πρωτεΐνη χωρίς ποτέ να αγγίζουν ένα ζώο.

Η πρωτεΐνη διαχωρίζεται από τη μικροχλωρίδα, φιλτράρεται, καθαρίζεται και τελικά ξηραίνεται. Το τελικό προϊόν είναι μια εξαιρετικά καθαρή σκόνη πρωτεΐνης έτοιμη για χρήση από τους κατασκευαστές τροφίμων για την παραγωγή γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι πανομοιότυπη με την κλασική, για το λόγο αυτό το τελικό προϊόν αποτελεί αλλεργιογόνο γάλακτος. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα.

Η εταιρεία τονίζει πως μπορεί σήμερα να φτιάχνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα με τις κλασσικές μεθόδους, όμως σε λίγο καιρό μπορεί να μη χρειάζεται, καθώς με τη σωστή αλληλουχία DNA, η φυσική μικροχλωρίδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ζύμωση για να κάνει σχεδόν τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως είναι εφικτό ένα μέλλον όπου δε θα εξαντλούνται οι πόροι της γης για να φάνε οι άνθρωποι, και μάλιστα με τις ανάγκες σίτισης να εκτοξεύονται, καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία.

Η ζύμωση ακριβείας δημιουργεί χρήσιμα προϊόντα συνδυάζοντας τη φυσική ικανότητα της μικροχλωρίδας να μετατρέπει τα σάκχαρα σε άλλα υλικά με τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας. Η Perfect Day χρησιμοποιεί αυτό το ίδιο είδος ζύμωσης για να δημιουργήσει τις πρωτεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ζώα. 

Ζύμωση σε κλίμακα

Η Perfect Day περιγράφει με απλά και κατανοητά βήματα, τη διαδικασία της ζύμωσης που χρησιμοποιεί.

Μια δεξαμενή ζύμωσης, που ονομάζεται επίσης βιοαναδραστήρας, είναι το περιβάλλον που χρειάζεται η μικροχλωρίδα για να… ανθίσει, όπως αναφέρει. Με τη σωστή θερμοκρασία, το σωστό επίπεδο διέγερσης και η σωστή πρώτη ύλη (το ίδιο το γάλα) παρέχει στη μικροχλωρίδα τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή πολλών πρωτεϊνών.

Λειτουργεί ως εξής: 

Η διαδικασία ξενικάει με έναν αποστειρωμένο, άδειο βιοαναδραστήρα που γεμίζεται με μέσα ανάπτυξης: ένα θρεπτικό υγρό που περιέχει τα φυτικά σάκχαρα στα οποία ευδοκιμεί η μικροχλωρίδα μας. Έχει επίσης νερό, οξυγόνο, άζωτο, άλατα, μέταλλα και βιταμίνες. 

Στη συνέχεια, εμβολιάζει τα μέσα ανάπτυξης στη μικροχλωρίδα. Γίνεται έλεγχος του περιβάλλοντος μέσα στον βιοαναδραστήρα με ακρίβεια, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία, την πίεση, το pH και ανακατεύοντας, για να δημιουργηθούν οι τέλειες συνθήκες για θρέψη, ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό. Καθώς καταναλώνουν ζάχαρη και αυξάνονται εκθετικά, οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί δημιουργούν επίσης άφθονες ποσότητες της επιθυμητής πρωτεΐνης.

Η διαδικασία ζύμωσης τελειώνει όταν η ζάχαρη εξαντλείται και η χλωρίδα σταματά να πολλαπλασιάζεται. Ο ζωμός, που τώρα περιέχει νερό, μικροχλωρίδα, πρωτεΐνες και μέσα ανάπτυξης που έχουν απομείνει, αποστραγγίζεται από τον βιοαναδραστήρα. Η πρωτεΐνη διαχωρίζεται από τη μικροχλωρίδα, φιλτράρεται, καθαρίζεται και τελικά ξηραίνεται.

Η διαδικασία είναι αποστειρωμένη και ασφαλής από την αρχή μέχρι το τέλος. Το τελικό προϊόν είναι σκόνη πρωτεΐνης, έτοιμη για χρήση από τους κατασκευαστές τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο