Ροκ, ατμοσφαιρικό και funky τυρί! Η μουσική αλλάζει τον τρόπο ζύμωσης στα τυροκομικά προϊόντα.
Για έξι μήνες εννέα τροχοί έμμενταλ 10 κιλά ο καθένας, ωρίμαζαν υπό τους ήχους διαφόρων τύπων μουσικής που ακουγόταν όλο το 24ωρο. Πρόκειται για πείραμα του Πανεπιστημίου τεχνών της Βέρνης στο ελβετικό τυροκομείο του Beat Wampfler. Η μελέτη έδειξε πως ανάλογα με τη μουσική άλλαζε και η γεύση του τυριού. Η μουσική Hip Hop έδωσε στο τυρί μία γεύση funky ενώ το τυρί που… «άκουγε» Led Zepelin ή Μότσαρτ είχε πιο ήπια γεύση.
Αυτό το αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται στο ότι η σύνδεση γάλακτος και βακτηρίων περιλαμβάνει έναν περίπλοκο “χορό” ο οποίος επηρεάζεται από την μουσική. Τα τυριά εκτέθηκαν στα εξής τραγούδια: «Ο Μαγικός Αυλός» (Μότσαρτ), «Stairway to heaven» (Led Zeppelin) «Monοlith» (Yello )
«We’vw Got» (ATribe gallet Quest) και το τέκνο τραγούδι «UV» (Vril). Τα τυριά στη συνέχεια αναλύθηκαν από τεχνολόγους τροφίμων και καταρχήν διαπίστωσαν πως το τυρί που εκτίθεται στη μουσική είχε πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με το μη μουσικό τυρί. Διαπίστωσαν επίσης ότι το τυρί hip-hop είχε ισχυρότερο άρωμα και ισχυρότερη γεύση από άλλα δείγματα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η επιτροπή γευσιγνωσίας.
Οι ειδικοί είπαν ότι το τυρί hip hop που άκουσε το τραγούδι “A Tribe Called Quest” ήταν «εξαιρετικά φρουτώδες, τόσο σε οσμή όσο και σε γεύση, και σημαντικά διαφορετικό από τα άλλα δείγματα». Ο Wampfler ο οποίος είναι κτηνίατρος την ημέρα και τυροκόμος στον ελεύθερο χρόνο του, είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι η υγρασία, η θερμοκρασία ή τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι τα μόνα πράγματα που επηρεάζουν τη γεύση. Οι ήχοι, οι υπέρηχοι ή η μουσική μπορούν επίσης να έχουν σημαντικές επιπτώσεις.
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/hip-hop-and-mozart-improve-flavor-swiss-cheese-180971721/