Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιέργεια σέλινου: Ποιο λίπασμα βοηθά να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚαλλιέργεια σέλινου: Ποιο λίπασμα βοηθά να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά
spot_img

Ο τύπος, η εφαρμογή και η ποσότητα του λιπάσματος, επηρεάζουν άμεσα τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στα φυτά και έμμεσα επηρεάζουν τη φυσιολογία των φυτών και τη βιοσύνθεση δευτερογενών ενώσεων.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, διερευνά την επίδραση διαφόρων μεθόδων λίπανσης στην περιεκτικότητα σε βιοενεργές ουσίες και στην αντιοξειδωτική δράση της ρίζας και των φύλλων του σέλινου ( 
Apium graveolens L.). Εφαρμόστηκαν ορυκτό λίπασμα, κοπριά πουλερικών, κοπριά βοοειδών, κοπριά προβάτων, υπερκομπόστ και μελάσα. Το συνολικό ξηρό βάρος, οι φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις και η αντιοξειδωτική δράση αξιολογήθηκαν, μαζί με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λίπος, ζάχαρη και άμυλο στη σελινόριζα.

Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες βρέθηκε σε ρίζες γονιμοποιημένες με ορυκτά, ενώ το συνολικό λίπος και ζάχαρη ήταν υψηλότερες σε ρίζες λιπασμένες με κοπριά βοοειδών και το άμυλο ήταν υψηλότερο στις ρίζες που γονιμοποιήθηκαν με υπερκομπόστ. Η λίπανση με υπερκομπόστ απέδωσε την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά και φλαβονοειδή στα φύλλα, ενώ το ορυκτό λίπασμα είχε την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση στις ρίζες. Σημειωτέον, το υψηλότερο ξηρό βάρος στα φύλλα και η υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά και φλαβονοειδή στις ρίζες παρατηρήθηκαν επίσης με το supercompost.

Η PCA και η ανάλυση συστάδων κατέδειξαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των μερών του φυτού, π.χ. των δειγμάτων της ρίζας και των φύλλων του σέλινου, των συνθηκών καλλιέργειας και των παρατηρούμενων παραμέτρων, τονίζοντας τη σημασία της επιλογής κατάλληλων μεθόδων καλλιέργειας για τη βελτιστοποίηση των θρεπτικών ιδιοτήτων του σέλινου. Επίσης, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το supercompost, ένα υποπροϊόν των ζυθοποιιών, θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει τα ζωικά οργανικά λιπάσματα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της μειωμένης διαθεσιμότητας λόγω της μείωσης του αριθμού των ζώων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο