Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kampot Pepper: Η πρώτη γεωγραφική ένδειξη που προστατεύεται στην ΕΕ βάσει της Πράξης της Γενεύης

ΑρχικήΝομοθεσίαKampot Pepper: Η πρώτη γεωγραφική ένδειξη που προστατεύεται στην ΕΕ βάσει της Πράξης της Γενεύης
spot_img

Για πρώτη φορά, μια γεωγραφική ένδειξη τρίτης χώρας – το καμποτζιανό πιπέρι “Kampot Pepper” – προστατεύεται στην ΕΕ βάσει της Πράξης της Γενεύης.

Η ονομασία “Kampot Pepper” καταχωρήθηκε στο Διεθνές Μητρώο Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέλος της Πράξης της Γενεύης, αξιολόγησε την καταχώριση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις προστασίας, γεγονός που οδηγεί σε προστασία της ονομασίας αυτής στην ΕΕ.

Η ονομασία “Kampot Pepper”, μαζί με τη γαλλική έκδοση “Poivre de Kampot”, προστατεύεται ήδη στην ΕΕ ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και ορίζει το πιπέρι που παράγεται στη νότια Καμπότζη.

Τέσσερις τύποι πιπεριού καλύπτονται με αυτό το όνομα ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής και την επεξεργασία που λαμβάνουν: πράσινο, μαύρο, κόκκινο και λευκό πιπέρι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έγκειται στην ισχυρή πικάντικη γεύση του, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά, σε συνδυασμό με μια αρωματική ένταση.

Η Πράξη της Γενεύης είναι μια πολυμερής συνθήκη για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις) που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Προσφέρει έναν τρόπο διασφάλισης της προστασίας των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης στο πλαίσιο πολυμερούς πλαισίου μέσω ενιαίας καταχώρισης.

Η συμμετοχή ως μέλος της Πράξης της Γενεύης επιτρέπει στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και τις ΠΓΕ της ΕΕ να λάβουν υψηλού επιπέδου προστασία από άλλα μέρη της πράξης αυτής.

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε το έγγραφο προσχώρησης στην Πράξη της Γενεύης. Η προσχώρηση της ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης τέθηκε σε ισχύ στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Δεδομένου ότι η Ένωση ήταν το πέμπτο μέλος που προσχώρησε στην Πράξη της Γενεύης, την ίδια ημερομηνία τέθηκε σε ισχύ.

Οι ακόλουθες χώρες και διεθνείς οργανισμοί είναι συμβαλλόμενα μέρη του νόμου της Γενεύης μέχρι σήμερα: Αλβανία, Καμπότζη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Ουγγαρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Ομάν, Σαμόα.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις (GIs) ορίζουν ένα προϊόν που προέρχεται από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που συνδέονται ουσιαστικά με τη γεωγραφική του προέλευση, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Οι γεωγραφικές ενδείξεις χρησιμεύουν επίσης στη διάκριση και την ενίσχυση των πολιτιστικών συνεισφορών και στην επιβράβευση της δημιουργικότητας της παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Η Πράξη της Γενεύης προσφέρει στα μέλη ένα σύγχρονο πολυμερές μέσο που τους επιτρέπει να εκτιμούν προϊόντα που διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά με συγκεκριμένη σχέση με τη γεωγραφική τους προέλευση και διατηρούν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινότητες.

Πηγή: https://ec.europa.eu/info/news/cambodian-kampot-pepper-first-geographical-indication-protected-eu-under-geneva-act-2021-nov-23_en

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food Experts’ Awards: “Άνοιξαν” τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών

To Cibum ανακοινώνει και επίσημα τα FEA, τα βραβεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προόδου στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα