Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kampot Pepper: Η πρώτη γεωγραφική ένδειξη που προστατεύεται στην ΕΕ βάσει της Πράξης της Γενεύης

ΑρχικήΝομοθεσίαKampot Pepper: Η πρώτη γεωγραφική ένδειξη που προστατεύεται στην ΕΕ βάσει της Πράξης της Γενεύης
spot_img

Για πρώτη φορά, μια γεωγραφική ένδειξη τρίτης χώρας – το καμποτζιανό πιπέρι “Kampot Pepper” – προστατεύεται στην ΕΕ βάσει της Πράξης της Γενεύης.

Η ονομασία “Kampot Pepper” καταχωρήθηκε στο Διεθνές Μητρώο Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέλος της Πράξης της Γενεύης, αξιολόγησε την καταχώριση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις προστασίας, γεγονός που οδηγεί σε προστασία της ονομασίας αυτής στην ΕΕ.

Η ονομασία “Kampot Pepper”, μαζί με τη γαλλική έκδοση “Poivre de Kampot”, προστατεύεται ήδη στην ΕΕ ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και ορίζει το πιπέρι που παράγεται στη νότια Καμπότζη.

Τέσσερις τύποι πιπεριού καλύπτονται με αυτό το όνομα ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής και την επεξεργασία που λαμβάνουν: πράσινο, μαύρο, κόκκινο και λευκό πιπέρι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έγκειται στην ισχυρή πικάντικη γεύση του, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά, σε συνδυασμό με μια αρωματική ένταση.

Η Πράξη της Γενεύης είναι μια πολυμερής συνθήκη για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις) που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Προσφέρει έναν τρόπο διασφάλισης της προστασίας των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης στο πλαίσιο πολυμερούς πλαισίου μέσω ενιαίας καταχώρισης.

Η συμμετοχή ως μέλος της Πράξης της Γενεύης επιτρέπει στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και τις ΠΓΕ της ΕΕ να λάβουν υψηλού επιπέδου προστασία από άλλα μέρη της πράξης αυτής.

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε το έγγραφο προσχώρησης στην Πράξη της Γενεύης. Η προσχώρηση της ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης τέθηκε σε ισχύ στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Δεδομένου ότι η Ένωση ήταν το πέμπτο μέλος που προσχώρησε στην Πράξη της Γενεύης, την ίδια ημερομηνία τέθηκε σε ισχύ.

Οι ακόλουθες χώρες και διεθνείς οργανισμοί είναι συμβαλλόμενα μέρη του νόμου της Γενεύης μέχρι σήμερα: Αλβανία, Καμπότζη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Ουγγαρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Ομάν, Σαμόα.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις (GIs) ορίζουν ένα προϊόν που προέρχεται από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που συνδέονται ουσιαστικά με τη γεωγραφική του προέλευση, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Οι γεωγραφικές ενδείξεις χρησιμεύουν επίσης στη διάκριση και την ενίσχυση των πολιτιστικών συνεισφορών και στην επιβράβευση της δημιουργικότητας της παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Η Πράξη της Γενεύης προσφέρει στα μέλη ένα σύγχρονο πολυμερές μέσο που τους επιτρέπει να εκτιμούν προϊόντα που διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά με συγκεκριμένη σχέση με τη γεωγραφική τους προέλευση και διατηρούν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινότητες.

Πηγή: https://ec.europa.eu/info/news/cambodian-kampot-pepper-first-geographical-indication-protected-eu-under-geneva-act-2021-nov-23_en

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα