Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
31.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτές θα είναι οι τιμές σε βασικά τρόφιμα μέχρι το 2030 σύμφωνα με εμπειρογνώμονες

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑυτές θα είναι οι τιμές σε βασικά τρόφιμα μέχρι το 2030 σύμφωνα με εμπειρογνώμονες
spot_img

Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν τις τιμές για βασικά είδη διατροφής μέχρι το 2030.

Με το κόστος ζωής να αυξάνεται, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αναμένουν ότι θα πληρώνουν πολύ περισσότερα για τις βασικές τους ανάγκες για ψώνια σε μόλις έξι χρόνια.

Μια νέα μελέτη από τους ειδικούς σε θέματα αποταμίευσης της BravoVoucher αποκάλυψε ότι αν τα ποσοστά πληθωρισμού παραμείνουν τα ίδια με τα σημερινά, θα μπορούσαμε να δούμε την τιμή βασικών ειδών να εκτοξεύεται στα ύψη.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία εξέτασε τις μέσες τιμές των τροφίμων από το 2019 έως το 2024.

Ο ρυθμός πληθωρισμού των κοινών ειδών διατροφής υπολογίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη των τιμών για το 2030.

Οι ειδικοί σε θέματα αποταμίευσης έκαναν επίσης μια πρόσθετη πρόβλεψη με βάση μια μείωση του πληθωρισμού κατά 2%, η οποία θα εξακολουθήσει να προβλέπει μια μικρή αύξηση των τιμών των βασικών ειδών.

Το ελαιόλαδο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών από το 2019 έως το 2024, κατά 113,8%. Η μέση τιμή το 2024 για το ελαιόλαδο είναι 8,04 λίρες, η οποία αν οι ρυθμοί πληθωρισμού παραμείνουν οι ίδιοι θα μπορούσε να αυξηθεί στο εντυπωσιακό ποσό των 17,19 λιρών.

Τα φασόλια είναι δεύτερα στη λίστα, με αύξηση της τιμής κατά 70,5%, με τη μέση τιμή να είναι σήμερα 1,04 λίρες, με πρόβλεψη να κοστίζει 1,77 λίρες το 2030, αν ο πληθωρισμός παραμείνει ο ίδιος.

Άλλα βασικά είδη διατροφής που προβλέπεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών είναι: Λευκή ζάχαρη, μεταλλικό νερό και μπισκότα.

Ενώ άλλα είδη δεν θα έχουν εξαιρετικά σημαντικές αυξήσεις, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τα είδη όπως το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα, το τυρί τσένταρ, το φρέσκο/κατεψυγμένο κοτόπουλο, τα αλλαντικά και το μπρόκολο.

Το βρεφικό γάλα σε σκόνη, το οποίο σήμερα κοστίζει κατά μέσο όρο 11,94 λίρες σήμερα, θα μπορούσε να αυξηθεί σε τιμές μεταξύ 13,44 και 14,97 λιρών μέχρι το 2030.

Ο Marco Farnararo, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BravoVoucher, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα παρέχει μια τρομακτική ματιά στο μέλλον των τιμών των τροφίμων, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις πληθωρισμού».

«Η δραματική αύξηση που έχουμε δει στις τιμές των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ελαιόλαδο και τα φασόλια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού και την προστασία των καταναλωτών».

«Ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται συνεχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι καταναλωτές για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση των προσφορών ή των κουπονιών των καταστημάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, ωστόσο, μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε περιττά είδη μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τι έχετε ήδη πριν πάτε για ψώνια για να αποφύγετε περιττές επιπλέον δαπάνες».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα