Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Οι μεγάλες μερίδες ευθύνονται για τη σπατάλη τροφίμων – Οι πελάτες απορρίπτουν περισσότερο πατάτες και λαχανικά

ΑρχικήΝέαΕστίαση: Οι μεγάλες μερίδες ευθύνονται για τη σπατάλη τροφίμων - Οι πελάτες απορρίπτουν περισσότερο πατάτες και λαχανικά
spot_img

Το 48% των καταναλωτών συμβάλουν στην σπατάλη τροφίμων όταν τρώνε έξω εξαιτίας των μεγάλων μερίδων – Απορρίπτουν το 15% των γευμάτων.

Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη τροφίμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να απορρίπτουν φαγητό. Η έκθεση της ΜΚΟ ενάντια στην κλιματική αλλαγή,WRAP, με τίτλο Citizen Food Waste Attitudes and Behaviors Out of Home προσπάθησε να αποτυπώσει τους λόγους που οδηγούν στη σπατάλη φαγητού εκτός σπιτιού, δηλαδή σε βιομηχανίες φιλοξενίας και υπηρεσιών τροφίμων. Η έρευνα περιελάμβανε 4.006 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου οι μισοί συμμετέχοντες (48%) δήλωσαν πως πολύ από το φαγητό τους πήγαινε χαμένο, επειδή οι μερίδες στα εστιατόρια ήταν πολύ μεγάλες. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα 15% κυρίως πιάτων που πετάγονται στα σκουπίδια. Επιπλέον, το 22% θεωρεί τις μερίδες υπερβολικές σε μέγεθος.

Τι πετάνε, όμως, περισσότερο οι καταναλωτές; Η έρευνα έδειξε πως τα πιο συνήθη απορριπτόμενα φαγητά είναι τηγανητές πατάτες (25%), σαλάτες/λαχανοσαλάτα (15%), λαχανικά (12%), ενώ τα ζυμαρικά βρίσκονταν μόλις στο 6%.

Όσον αφορά στη συχνότητα που τρώνε έξω, οι συμμετέχοντες απάντησαν πως βγαίνουν για φαγητό κατά μέσο όρο 5,2 φορές το μήνα, λιγότερο από την προηγούμενη έρευνα (5,6 φορές)- λόγω οικονομικών δυσχερειών- αλλά περισσότερο από το lockdown. Αλλά μια μεγάλη πλειοψηφία (63%) ανησυχούν αρκετά για τη σπατάλη τροφίμων, παρόλο που τα κίνητρά τους ήταν κυρίως οικονομικά και όχι περιβαλλοντικά.

Η Catherine David, διευθύντρια επιχειρηματικής συνεργασίας και αλλαγής του WRAP, δήλωσε πως φανερά ορισμένοι καταναλωτές θα ήθελαν περισσότερες επιλογές στο μέγεθος της μερίδας. Στην πραγματικότητα, το 51% δήλωσε πως θα ήθελε περισσότερες επιλογές στο μέγεθος της μερίδας, ενώ το 45% θα ήθελε τη δυνατότητα να πάρει τα υπολείμματα στο σπίτι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα