Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα πρόσθετα γαλακτωματοποίησης είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και άλλων προϊόντων για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση και την ομογενοποίηση μειγμάτων που περιέχουν συστατικά που κανονικά δεν αναμιγνύονται, όπως το λάδι και το νερό. Οι γαλακτωματοποιητές έχουν μία υδρόφιλη (που αγαπάει το νερό) και μία λιπόφιλη (που αγαπάει το λάδι) πλευρά, επιτρέποντας έτσι τη σταθεροποίηση του γαλακτώματος και αποτρέποντας τη διαχωριστική φάση των υγρών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl EE: “Μη ασφαλές για κατανάλωση” τρόφιμο μεγάλης ζήτησης – Μολύνθηκε με επικίνδυνο βακτήριο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα πατατάκια προκαλούν ντόμινο ανακλήσεων – Ευρωπαϊκός συναγερμός – Το «συγνώμη» της εταιρείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής
Περισσότερα από 60 από αυτά είναι εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιούνται στη σύνθεση κέικ, παγωτών, γιαουρτιών, έτοιμων γευμάτων, σάλτσες τύπου μαγιονέζας κ.λπ. Αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προέρχονται από φυσικά προϊόντα, όπως λεκιθίνες σόγιας που βρίσκονται ευρέως στη σοκολάτα ή πηκτίνες που υπάρχουν φυσικά στα μήλα, αλλά μπορούν επίσης να παρασκευαστούν από το μηδέν στο εργαστήριο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε στιγμιαία νουντλς – Άμεση ανάκληση
Είναι επικίνδυνοι οι γαλακτωματοποιητές;
Οι περισσότεροι γαλακτωματοποιητές θεωρούνται ασφαλείς όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, αλλά ορισμένες έρευνες εξετάζουν πιθανές επιπτώσεις τους στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και σε φλεγμονώδεις ασθένειες.
Ερευνητές αξιολόγησαν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα από τη βιομηχανία τροφίμων σε περισσότερους από 90.000 Γάλλους που συμμετέχουν στη μελέτη NutriNet-Santé. Διαπίστωσαν συσχετίσεις με αυξημένους κινδύνους εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνων, κυρίως του μαστού και του προστάτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές οι τροφές καταστρέφουν το έντερο
Οι γαλακτωματοποιητές μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, υπάρχουν αμφιβολίες για τις καραγενάνες (που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και διαβήτη τύπου 2) καθώς και για τις γόμες γκουάρ, ξανθάνης και άλλες, οι οποίες ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.
«Αυτές οι επιδημιολογικές μελέτες είναι οι μόνες μέχρι στιγμής που έχουν εξετάσει αυτές τις συσχετίσεις μεταξύ γαλακτωματοποιητών και υγείας. Επομένως, πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, καθώς τα αποτελέσματα χρειάζεται να επιβεβαιωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτά τα πρόσθετα, όπως το Ε466, διαταράσσουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών», εξηγεί η Δρ. Ματίλντ Τουβιέ, συντονίστρια της έρευνας.
Τα γαλακτωματοποιητικά πρόσθετα απέχουν πολύ από το να είναι απαραίτητα, και σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς περιττά. Για παράδειγμα, σε δύο πανομοιότυπα γαλακτοκομικά επιδόρπια, ορισμένοι παρασκευαστές τα προσθέτουν, ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία που να περιορίζει τη χρήση τους, η ευθύνη πέφτει στους καταναλωτές να μάθουν να τα αναγνωρίζουν και να επιλέγουν προσεκτικά τα προϊόντα τους, μέχρι οι βιομηχανίες τροφίμων να αναθεωρήσουν τις συνταγές τους.
Αυτοί είναι οι προβληματικοί γαλακτωματοποιητές
- Προς αποφυγή
Ε483: Τρυγικός στεαρυλεστέρας, τρυγικός στεαροϋλ
- Δεν συνιστώνται
Από E432 έως E436: Πολυσορβικά
E442, E450, E451, E452: Φωσφορικά άλατα
E466, E468, E469: Νατριούχο καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, κόμμι κυτταρίνης
E471, E472, E475, E476, διγλυκερόλη, E477 και μονογλυκερόλη οξέα ή εστέρες πολυγλυκερίνης λιπαρών οξέων
E473, E474: εστέρες σακχαρόζης, εστέρες γλυκερίνης
E481, E482: γαλακτυλικά νάτριο και ασβέστιο
Από E491 έως E495: εστέρες σορβιτάνης
E1410, E1412, E1414, E1421, E1414, E1413, E1413, αστεροειδής
- Με προσοχή
E322: Λεκιθίνες
Από E410 έως E417, E425: Αραβικά κόμμεα, χαρούπι, γκουάρ, konjac, ξανθάνη…
E407, E407a: Καραγενάνη
E440: Πηκτίνη