Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατεπείγουσες έρευνες των Γαλλικών αρχών για ξέσπασμα E.coli – Ένα παιδί νεκρό και άλλα 13 με HUS

ΑρχικήΝέαΚατεπείγουσες έρευνες των Γαλλικών αρχών για ξέσπασμα E.coli - Ένα παιδί νεκρό και άλλα 13 με HUS
spot_img

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, διερευνούν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αιμολυτικού ουροποιητικού συνδρόμου (HUS) και σοβαρής λοίμωξης από Escherichia coli, που αναφέρθηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου 2022.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχουν εντοπιστεί 13 περιπτώσεις HUS, που συνδέονται με βακτήρια Escherichia coli. Οι περιπτώσεις αυτές σημειώθηκαν σε 5 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Τα άρρωστα παιδιά, ηλικίας 1 έως 15 ετών με διάμεση ηλικία τα 8 έτη, εμφάνισαν συμπτώματα μεταξύ 18/01/2022 και 11/02/2022. Ένα παιδί πέθανε.

Η Δημόσια Υγεία της Γαλλίας, σε συνεργασία με το CNR, τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πρόληψης της Απάτης, σε συντονισμό με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, διεξάγει έρευνες για όλά τα κρούσματα παιδιατρικής HUS που έχουν αναφερθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 (31 υπό έρευνα μέχρι σήμερα) στην εθνική επικράτεια για να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν τη σύνδεση μεταξύ των εν λόγω περιπτώσεων. Αυτό, προκειμένου να εντοπιστεί μια πιθανή πηγή κοινής μόλυνσης και να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα.

Οι έρευνες είναι δομημένες γύρω από δύο συνιστώσες:

  • τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία συνίστανται στην έρευνα των γονέων σχετικά με την έκθεση των παιδιών τους σε κίνδυνο για αυτό το είδος μόλυνσης, ιδίως για τα τρόφιμα που καταναλώνονται και, εάν είναι απαραίτητο, τον εντοπισμό της προέλευσης αυτών των τροφίμων·
  • μικροβιολογική ταυτοποίηση για τον προσδιορισμό του βακτηριακού στελέχους που μόλυνε κάθε παιδί και για τον προσδιορισμό του κατά πόσον τα στελέχη αυτά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Σε αυτό το στάδιο, η επιδημιολογική έρευνα δεν αποκλείει κανένα στοιχείο.

Ως εκ τούτου, διάφορες πηγές μόλυνσης διερευνώνται επί του παρόντος από τις υγειονομικές αρχές για κάθε περίπτωση:

  • κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων που καταναλώνονται ωμά ή υποψημένα·
  • μόλυνση από λερωμένα χέρια που άγγιξαν το στόμα, αφού ακούμπησαν ζώα που μεταφέρουν το βακτήριο ή το επιμολυσμένο περιβάλλον τους·
  • επαφή με ένα άρρωστο άτομο που εκκρίνει τα βακτήρια στα κόπρανά του.

Οι εταίροι επιτήρησης HUS (ιδίως το δίκτυο νεφρολόγων-παιδίατροι και αναζωπυρωτές) έχουν ευαισθητοποιηθεί έτσι ώστε οποιαδήποτε νέα κρούσματα που εντοπίζονται να μπορούν να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συμπτώματα που σχετίζονται με HUS

Το αιμολυτικό ουρεμικό σύνδρομο (HUS) είναι μια μολυσματική ασθένεια που συχνά προκαλείται από τρόφιμα, σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή. Αυτό το σύνδρομο προκαλείται συχνά από βακτήρια που ανήκουν στην οικογένεια Escherichia coli (E. coli). Μια λοίμωξη με βακτήρια E. coli εκδηλώνεται με διάρροια που συχνά συνοδεύεται από αίμα, κοιλιακό άλγος και μερικές φορές έμετο που μπορεί να προχωρήσει, μετά από περίπου μια εβδομάδα σε μια σοβαρή μορφή της λοίμωξης.

Κάθε χρόνο, μεταξύ 100 και 165 παιδιών με αιμολυτικό ουρεμικό σύνδρομο κοινοποιούνται στη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας, η οποία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα επιτήρησης για την ασθένεια αυτή από το 1996.

Πηγή: Santé publique France

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο