Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

ΑρχικήΝέαKinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA
spot_img

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Η υπόθεση με τα δεκάδες θύματα σαλμονέλωσης από τις παιδικές σοκολάτες Kinder- έκπληξη συγκλόνισε τον περασμένο Απρίλιο, την παγκόσμια κοινότητα. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις με πρωτοσέλιδα στον παγκόσμιο τύπο, ντόμινο ανακλήσεων και επείγουσες προειδοποιήσεις στους καταναλωτές, αν και salmonella σε τρόφιμα με θύματα, πρόστιμα και ανακλήσεις συμβαίνει και στις καλύτερες εταιρείες. Αυτό που σόκαρε όμως ήταν όχι μόνο το πλήθος των χωρών όπου σημειώθηκαν δηλητηριάσεις, όχι μόνο η ηλικία των θυμάτων (μόνο μικρά παιδιά) αλλά η κατάρριψη του μύθου των Kinder που τόσο προσεχτικά έχτισε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην Ελλάδα, υπήρχε η πεποίθηση στους γονείς ότι τα Kinder είναι πολύ πιο υγιεινά και απενοχοποιημένα, σε σχέση με άλλα παρόμοια γλυκίσματα. Θυμηθείτε τις διαφημίσεις: “kinder σοκολάτα: ειδικά μελετημένη για τα παιδιά, με περισσότερο γάλα και λιγότερο κακάο“, ή: Kinder “η σοκολάτα που εμπιστεύονται οι μαμάδες και λατρεύουν τα παιδιά“… Η επιδημία σαλμονέλας γκρέμισε τα πανίσχυρα μηνύματα marketing της Ferrero. Μαμάδες και μπαμπάδες ένιωσαν «προδομένοι» αφού τα προϊόντα που θριάμβευσαν στην αγορά ως ειδικά για τα παιδιά ξεπέρασαν το.. όριο του ανθυγιεινού.

Αυτό που ανακαλύψαμε όμως τώρα είναι πως ο «μύθος» των Kinder έχει προϊστορία. Το 2009 η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει νόμιμο ισχυρισμό υγείας και να τα προωθήσει ως υγιεινά και με την σφραγίδα των αρχών. Η Ομάδα για τα Διαιτητικά Προϊόντα, τη Διατροφή και τις Αλλεργίες της EFSA όμως έριξε “άκυρο” στο αίτημα απορρίπτοντας τον ισχυρισμό υγείας, καθώς οι μελέτες που προσκόμισε η Ferrero σχετικά με τα οφέλη στην υγεία των Kinder, δεν είχαν καμία σχέση με τον ισχυρισμό που ήθελε να εγκριθεί, δηλαδή ότι βοηθούν στα ανάπτυξη των παιδιών.

Το ιστορικό της απόρριψης του ισχυρισμού υγείας

Η Soremartec Italia Srl Gruppo Ferrero το 2009 υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης για τη σοκολάτα Kinder chocolate and growth που σύμφωνα με την εταιρεία «βοηθά στην ανάπτυξη». Το προϊόν το οποίο αφορούσε ο ισχυρισμός ήταν μια μπάρα σοκολάτας που παρέχει 40 mg ασβεστίου σε ένα «χορταστικό» μέγεθος μερίδας, με «περιορισμένη ποσότητα» ενέργειας (70 kcal), που προορίζεται για κατανάλωση μεταξύ των γευμάτων. Να σημειωθεί πως ο πληθυσμός-στόχος για τα προϊόντα που φέρουν αυτόν τον ισχυρισμό υγείας, σύμφωνα με την EFSA, είναι παιδιά και νεαροί ενήλικες ηλικίας 4 έως 21 ετών.

Η Ferrero προσκόμισε συνολικά 39 δημοσιεύσεις που θεωρήθηκαν από τον αιτούντα ως συναφείς με τον ισχυρισμό, συμπεριλαμβανομένων 13 μελετών ανθρώπινης παρέμβασης, 12 μελετών ανθρώπινης παρατήρησης και 14 ανασκοπήσεις-άρθρα. Αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν στην απουσία κοιλιακών συμπτωμάτων του γάλακτος σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην ισορροπία του ασβεστίου σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, σχετικά με την έκκριση γκρελίνης, το ενεργειακό ισοζύγιο και τη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, και την αλληλεπίδραση μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C στην απορρόφηση και την ισορροπία του ασβεστίου. Όμως αυτές ήταν κυρίως μελέτες σε ενήλικες.

Η EFSA όμως απάντησε πως αυτές οι μελέτες έχουν περιορισμένη συνάφεια για τον ισχυρισμό για το προϊόν. Επιπλέον, σύμφωνα με την EFSA, ο αιτών παρουσίασε δύο αδημοσίευτες μελέτες βραχυπρόθεσμης παρέμβασης με το προϊόν (για το οποίο προτείνεται ο ισχυρισμός) σε νεαρό ενήλικο πληθυσμό μελέτης (24-30 ετών). Οι στόχοι αυτών των δύο μελετών επικεντρώθηκαν σε τελικά σημεία όπως οι επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης, επίπεδα γκρελίνης, λιπιδικό προφίλ πλάσματος, δείκτες φλεγμονής, αρτηριακή πίεση, σωματικό βάρος, σώμα δείκτης μάζας και περιφέρεια μέσης.

Η EFSA στην γνωμοδότηση της που δημοσιοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2009, θεώρησε ότι και οι δύο μελέτες για το προϊόν για το οποίο υποβάλλεται ο ισχυρισμός δεν πραγματοποιήθηκαν στον πληθυσμό-στόχο των παιδιών και χρησιμοποίησαν διάφορους βιοδείκτες/καταληκτικά σημεία που δεν σχετίζονταν με την ανάπτυξη.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχή Ασφάλειας τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν τεκμηριώνεται σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας Kinder και της ισχυριζόμενης επίδρασης «βοηθά στην ανάπτυξη» σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο