Το “123456” δεν είναι ποτέ ασφαλής κωδικός πρόσβασης.
Οι ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης είναι απαραίτητοι στην καθημερινή ψηφιακή ζωή. Προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα, τις ευαίσθητες πληροφορίες και εμποδίζουν τους εγκληματίες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Σύμφωνα με συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI) και του Γερμανικού Κέντρου Συμβουλευτικής Καταναλωτών, εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης πέφτουν στα χέρια εγκληματιών μέσω διαρροών δεδομένων ή επιθέσεων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing). Αυτοί χρησιμοποιούν τα κλεμμένα δεδομένα για παράνομες συναλλαγές ή για να έχουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς που ανήκουν στα θύματα, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν ένας κωδικός πρόσβασης χρησιμοποιείται για πολλαπλές υπηρεσίες.
Αυτά τα 3 λάθη που πρέπει να αποφύγετε
- Χρήση ενός πολύ απλού κωδικού πρόσβασης: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Hasso Plattner (HPI) στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, οι ακόλουθοι κωδικοί πρόσβασης είναι από τους πιο συνηθισμένους που δημοσιεύθηκαν σε διαρροές δεδομένων μεταξύ 2006 και 2020: “123456”, “123456789” και “password”.
Αυτοί οι συνδυασμοί δεν προσφέρουν καλή προστασία. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγετε απλά μοτίβα πληκτρολογίου, ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και όρους λεξικού, σύμφωνα με το BSI. Η τοποθέτηση αριθμών ή ειδικών χαρακτήρων πριν ή μετά από έναν απλό κωδικό πρόσβασης δεν είναι επίσης αρκετή.
- Ίδιοι κωδικοί πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς: Η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς είναι άλλο ένα μεγάλο λάθος. Εάν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για μια υπηρεσία δημοσιευτούν λόγω διαρροής δεδομένων, άγνωστα άτομα θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς.
Εφόσον χρησιμοποιούμε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες στις μέρες μας, θεωρητικά πρέπει να θυμόμαστε πολλούς κωδικούς πρόσβασης. Εδώ έρχονται οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, οι οποίες διαχειρίζονται με ασφάλεια την πρόσβαση. Χρειάζεται να θυμάστε μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή. Πριν εγκαταστήσετε εφαρμογές, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με την ασφάλειά τους. Ιδανικά, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Αυτό προσφέρει πρόσθετη προστασία απαιτώντας ένα δεύτερο βήμα επαλήθευσης, όπως έναν κωδικό SMS ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα.
- Μη ασφαλής αποθήκευση των κωδικών: Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύστε τους κωδικούς πρόσβασης σε αρχεία απλού κειμένου ή ως σημείωση κινητού τηλεφώνου ή στείλτε τους μέσω email ή μηνύματος κειμένου, καθώς υπάρχει πάντα περίπτωση τρίτα μέρη να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση. Ακόμα και το να αφήνετε σημειώσεις με κωδικούς πρόσβασης κοντά στη συσκευή δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές.
Το Γερμανικό κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών συνιστά επίσης την αλλαγή κωδικών πρόσβασης σε περίπτωση που γίνει γνωστό κάποιο περιστατικό ασφαλείας, η συσκευή σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ή εάν το ζητήσει ο πάροχός σας. Η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς θα ήταν ένα ακόμα μεγάλο λάθος. Εάν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για μια υπηρεσία δημοσιευτούν λόγω διαρροής δεδομένων, άγνωστα άτομα θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς.