Η επιστήμη πίσω από τον «τέλειο πάγο» που σερβίρεται σε κάθε ποτό από επαγγελματίες
Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται τα παγάκια στα εστιατόρια να είναι τόσο διάφανα, συμπαγή και να λιώνουν πιο αργά από αυτά που βγάζεις από την παγοθήκη σου στο σπίτι, δεν είσαι μόνος – και δεν είναι η ιδέα σου. Η διαφορά είναι υπαρκτή και έχει να κάνει με τον τρόπο παραγωγής του πάγου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | “Διαδώστε την είδηση” – Σε 15 χώρες και στην Ελλάδα το καρκινογόνο οικιακό σκεύος IKEA – Δείτε φωτογραφία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε λιστέρια σε έτοιμη ζύμη για πίτσα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής πάγου Memphis Ice, ο θολός, λευκωπός πάγος που συναντάμε συνήθως στο σπίτι οφείλεται σε φυσαλίδες αέρα που παγιδεύονται μέσα στο νερό κατά την κατάψυξη. Όμως, οι επαγγελματικές μηχανές πάγου που χρησιμοποιούνται στην εστίαση λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Αρχικά, αυτές οι μηχανές κάνουν κατευθυνόμενη κατάψυξη – δηλαδή, παγώνουν το νερό από πάνω προς τα κάτω. Έτσι, ο αέρας και οι ακαθαρσίες καταλήγουν στο κάτω μέρος του πάγου, το οποίο είτε απορρίπτεται είτε δεν χρησιμοποιείται. Επιπλέον, χρησιμοποιούν φιλτραρισμένο νερό, με ελάχιστες προσμίξεις, γεγονός που επίσης βοηθά στη διαφάνεια. Ταυτόχρονα, το νερό κυκλοφορεί συνεχώς μέσα στη μηχανή, αποτρέποντας το σχηματισμό φυσαλίδων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί – ζυμαρικά – πατάτες: Καμπανάκι κινδύνου από γιατρούς για έκθεση σε καρκινογόνο κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν ιδιαίτερα μολυσματικά για τον άνθρωπο παράσιτα σε ψάρια – Συμβουλές ειδικών για ασφαλή κατανάλωση
Ένα ακόμα κλειδί για τον τέλειο πάγο; Ο αργός ρυθμός κατάψυξης. Σε αντίθεση με τις οικιακές καταψύξεις που παγώνουν γρήγορα και άνισα, οι επαγγελματικές μηχανές παγώνουν σταθερά, δίνοντας χρόνο για το σχηματισμό μεγάλων, καθαρών κρυστάλλων και αποφεύγοντας τις ρωγμές και το “θαμπό” αποτέλεσμα. Αυτός ο πάγος δεν είναι μόνο πιο όμορφος – είναι και πυκνότερος, πράγμα που σημαίνει ότι λιώνει πιο αργά και διατηρεί το ποτό σου δροσερό για περισσότερη ώρα χωρίς να το αραιώνει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέρβιρε περιστέρια από την πλατεία αντί για πάπια! Σε δίκη ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου
Μπορώ να φτιάξω καθαρό πάγο στο σπίτι;
Οι ειδικοί στα κοκτέιλ της Dramson ξεκαθαρίζουν πως οι δημοφιλείς συμβουλές, όπως το να χρησιμοποιήσεις διπλοβρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό, δεν αρκούν για να φτιάξεις κρυστάλλινο πάγο – το πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμένος αέρας, όχι μόνο οι ακαθαρσίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέλλον της ιχνηλασιμότητας τροφίμων: DNA Barcoding, Blockchain και έξυπνη ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικοποιητές σε 8 στα 10 πιάτα: Νέα ανησυχητικά ευρήματα μελέτης για τη διατροφή των Ευρωπαίων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συμβουλές περιποίησης δέρματος για εφήβους στο TikTok: Οι γιατροί προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους και αλλεργίες
Η πιο αποτελεσματική σπιτική μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό θερμικό ψυγειάκι (cooler). Το γεμίζεις με νερό και το βάζεις στην κατάψυξη. Μετά από περίπου 24 ώρες, η επιφάνεια θα έχει παγώσει, ενώ ο αέρας και τα υπόλοιπα θα έχουν μείνει στο κάτω μέρος. Από εκεί, μπορείς να σπάσεις το καθαρό επάνω μέρος και να φτιάξεις παγάκια.
Το μειονέκτημα; Θα χρειαστεί να κόψεις τον πάγο με το χέρι και τα παγάκια σου δεν θα είναι ποτέ ομοιόμορφα. Παρ’ όλα αυτά, θα είναι διάφανα και θα διαρκούν περισσότερο, όπως τα επαγγελματικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτά και βότανα που διώχνουν τις μύγες από το σπίτι
Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να επενδύσεις σε μια μηχανή πάγου για το σπίτι ή να αγοράζεις έτοιμο επαγγελματικό πάγο από το εμπόριο – ειδικά αν ετοιμάζεις κοκτέιλ ή θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου.