Η έκθεση του πληθυσμού σε κάδμιο μέσω βασικών τροφών προκαλεί ανησυχία, με τους γιατρούς να ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και άμεση κρατική παρέμβαση
Το κάδμιο, ένα βαρύ μέταλλο με τοξικές και πιθανώς καρκινογόνες ιδιότητες, έχει γίνει αντικείμενο έντονου προβληματισμού στη Γαλλία, καθώς οι γιατροί προειδοποιούν για επίπεδα έκθεσης του πληθυσμού που θεωρούνται πλέον ανησυχητικά – ιδιαίτερα στα παιδιά. Ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον πιθανό συσχετισμό του με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος. Το κάδμιο υπάρχει φυσικά στα εδάφη, αλλά η παρουσία του στον ανθρώπινο οργανισμό οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση τροφίμων όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και ορισμένα λαχανικά. Έχοντας την ιδιότητα να συσσωρεύεται στο ήπαρ και τους νεφρούς, τα επίπεδα κάδμιου αυξάνονται με την ηλικία και παραμένουν στον οργανισμό για δεκαετίες.
- Δείτε επίσης | Δημοφιλές ψάρι βρέθηκε με τοξική ουσία που δεν καταστρέφεται στο μαγείρεμα – Προκαλεί εμετούς και αναπνευστική δυσχέρεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέρβιρε περιστέρια από την πλατεία αντί για πάπια! Σε δίκη ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου
Σύμφωνα με πρόσφατη ανοικτή επιστολή από τις Περιφερειακές Ενώσεις Ιδιωτών Ιατρών, που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η έκθεση των Γάλλων στο κάδμιο έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις μια δεκαετία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν ιδιαίτερα μολυσματικά για τον άνθρωπο παράσιτα σε ψάρια – Συμβουλές ειδικών για ασφαλή κατανάλωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυστικοβούτυρο: Τσουχτερό πρόστιμο στον παρασκευαστή που έφτιαχνε το άλειμμα με μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια
Σύγκριση με άλλες χώρες: η Γαλλία σε δυσμενή θέση λόγω λιπασμάτων
Μελέτη του 2021 από την Santé publique France αποκάλυψε ότι η έκθεση των ενηλίκων στη Γαλλία είναι τριπλάσια από αυτή των Αμερικανών και διπλάσια από των Ιταλών. Για τα παιδιά, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: τα επίπεδα κάδμιου είναι τέσσερις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η κύρια πηγή της επιμόλυνσης των τροφίμων είναι τα ανόργανα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Αυτά περιέχουν φωσφορικά άλατα τα οποία, στη γαλλική αγορά, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ορυχεία του Μαρόκου — γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάδμιο. Η συνεχής χρήση αυτών των λιπασμάτων οδηγεί σε μακροχρόνια ρύπανση των γεωργικών εδαφών, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του τοξικού μετάλλου στην τροφική αλυσίδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε λιστέρια σε έτοιμη ζύμη για πίτσα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς τα αυγά μολύνονται με σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικοποιητές σε 8 στα 10 πιάτα: Νέα ανησυχητικά ευρήματα μελέτης για τη διατροφή των Ευρωπαίων
Ανεπαρκής νομοθεσία και επείγουσα ανάγκη για δράση
Αν και τα επίπεδα κάδμιου σε τρόφιμα όπως το τσάι και η σοκολάτα παραμένουν εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία, οι γιατροί τονίζουν ότι αυτό δεν επαρκεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στη συλλογική τους επιστολή, καλούν την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις της Γαλλικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Anses), η οποία προτείνει:
- Να τεθεί ανώτατο επιτρεπτό όριο κάδμιου στα φωσφορικά λιπάσματα
- Να ενισχυθεί η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ρύπανσης στα γεωργικά εδάφη
- Να επιβληθούν αυστηρότερα όρια επιτρεπόμενης συγκέντρωσης στα τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα παγάκια σε μπαρ και εστιατόρια είναι πιο διάφανα, συμπαγή και λιώνουν πιο αργά από αυτά που φτιάχνουμε στο σπίτι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτά και βότανα που διώχνουν τις μύγες από το σπίτι
Μια σιωπηλή απειλή που δεν μπορεί να αγνοηθεί
Με τον καρκίνο του παγκρέατος να αυξάνεται δραματικά στη Γαλλία — σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες — και το κάδμιο να θεωρείται βασικός ύποπτος, η παρέμβαση των αρχών είναι πλέον επιτακτική. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς μπροστά σε έναν ρύπο που δηλητηριάζει σιωπηρά τον πληθυσμό. Ήρθε η ώρα για αποφασιστική δράση.»