Παράσιτα που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα εντοπίστηκαν σε ψάρια – Ποια είδη είναι πιο επικίνδυνα και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.
Δύο είδη επικίνδυνων παρασίτων εντοπίστηκαν σε ψάρια γλυκού νερού όπως αποκάλυψε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο τρόπος κατανάλωσης αυτών των ψαριών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αφορούσε ψάρια που αλιεύθηκαν σε πέντε τοποθεσίες στην κομητεία Σαν Ντιέγκο. Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο είδη τρηματωδών παρασίτων (flatworms) σε επτά είδη ψαριών, με ποσοστά μόλυνσης που άγγιζαν το 93% και το 89% αντίστοιχα.
Τα προσβεβλημένα είδη περιλάμβαναν το λαβράκι (largemouth bass), το bluegill (είδος που μοιάζει με την τσιπούρα), το black crappie (ενδημικό της Βόρειας Αμερικής) και τον κοινό κυπρίνο (common carp) – είδη που εντοπίζονται και καταναλώνονται σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.
- Δείτε επίσης | Δημοφιλές ψάρι βρέθηκε με τοξική ουσία που δεν καταστρέφεται στο μαγείρεμα – Προκαλεί εμετούς και αναπνευστική δυσχέρεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί – ζυμαρικά – πατάτες: Καμπανάκι κινδύνου από γιατρούς για έκθεση σε καρκινογόνο κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικοποιητές σε 8 στα 10 πιάτα: Νέα ανησυχητικά ευρήματα μελέτης για τη διατροφή των Ευρωπαίων
Ο ρόλος του σαλιγκαριού
Η παρουσία ενός εισαγόμενου γλυκού σαλιγκαριού (Melanoides tuberculata), που λειτουργεί ως πρώτος ξενιστής για τα παράσιτα, φαίνεται πως επέτρεψε την εξάπλωσή τους σε τουλάχιστον 17 Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παράσιτα ακολουθούν ένα τριπλό στάδιο ανάπτυξης: μολύνουν πρώτα το σαλιγκάρι, στη συνέχεια τα ψάρια και τελικά τον άνθρωπο ή άλλα ζώα που τα καταναλώνουν. Αν τα παράσιτα καταποθούν από ανθρώπους μέσω μολυσμένων ψαριών που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά, προσβάλλουν το λεπτό έντερο προκαλώντας διάρροια, απώλεια βάρους, λήθαργο και άλλες εντερικές διαταραχές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς τα αυγά μολύνονται με σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυστικοβούτυρο: Τσουχτερό πρόστιμο στον παρασκευαστή που έφτιαχνε το άλειμμα με μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συμβουλές περιποίησης δέρματος για εφήβους στο TikTok: Οι γιατροί προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους και αλλεργίες
Λανθασμένη κατανάλωση – Οι κίνδυνοι του ωμού ψαριού
Η μελέτη ανέλυσε επίσης 125 βίντεο στο YouTube (2008-2024), στα οποία χρήστες παρουσίαζαν την αλιεία και κατανάλωση ψαριών γλυκού νερού. Πάνω από το 65% των βίντεο έδειχνε κατανάλωση ωμού ή μη κατεψυγμένου ψαριού — πρακτική που ευνοεί τη μετάδοση των παρασίτων. Τα βίντεο αυτά έχουν προβληθεί περισσότερες από 5 εκατομμύρια φορές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέλλον της ιχνηλασιμότητας τροφίμων: DNA Barcoding, Blockchain και έξυπνη ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα παγάκια σε μπαρ και εστιατόρια είναι πιο διάφανα, συμπαγή και λιώνουν πιο αργά από αυτά που φτιάχνουμε στο σπίτι;
Προειδοποίηση προς τις αρχές και το κοινό
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη ευρείας ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας. Η σωστή θερμική επεξεργασία ή κατάψυξη των ψαριών είναι κρίσιμες πρακτικές για την εξουδετέρωση των παρασίτων. «Οι Αμερικανοί δεν σκέφτονται συνήθως τα παράσιτα όταν τρώνε ψάρια γλυκού νερού, γιατί ιστορικά δεν αποτελούσαν πρόβλημα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ryan Hechinger, οικολογικός παρασιτολόγος και επικεφαλής της μελέτης. «Πλέον όμως, πρέπει να αλλάξει αυτό».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέρβιρε περιστέρια από την πλατεία αντί για πάπια! Σε δίκη ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτά και βότανα που διώχνουν τις μύγες από το σπίτι
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.