Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκαν ιδιαίτερα μολυσματικά για τον άνθρωπο παράσιτα σε ψάρια – Συμβουλές ειδικών για ασφαλή κατανάλωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκαν ιδιαίτερα μολυσματικά για τον άνθρωπο παράσιτα σε ψάρια – Συμβουλές ειδικών για ασφαλή κατανάλωση
spot_img

Παράσιτα που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα εντοπίστηκαν σε ψάρια – Ποια είδη είναι πιο επικίνδυνα και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Δύο είδη επικίνδυνων παρασίτων εντοπίστηκαν σε ψάρια γλυκού νερού όπως αποκάλυψε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο τρόπος κατανάλωσης αυτών των ψαριών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αφορούσε ψάρια που αλιεύθηκαν σε πέντε τοποθεσίες στην κομητεία Σαν Ντιέγκο. Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο είδη τρηματωδών παρασίτων (flatworms) σε επτά είδη ψαριών, με ποσοστά μόλυνσης που άγγιζαν το 93% και το 89% αντίστοιχα.

Τα προσβεβλημένα είδη περιλάμβαναν το λαβράκι (largemouth bass), το bluegill (είδος που μοιάζει με την τσιπούρα), το black crappie (ενδημικό της Βόρειας Αμερικής) και τον κοινό κυπρίνο (common carp) – είδη που εντοπίζονται και καταναλώνονται σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Ο ρόλος του σαλιγκαριού

Η παρουσία ενός εισαγόμενου γλυκού σαλιγκαριού (Melanoides tuberculata), που λειτουργεί ως πρώτος ξενιστής για τα παράσιτα, φαίνεται πως επέτρεψε την εξάπλωσή τους σε τουλάχιστον 17 Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παράσιτα ακολουθούν ένα τριπλό στάδιο ανάπτυξης: μολύνουν πρώτα το σαλιγκάρι, στη συνέχεια τα ψάρια και τελικά τον άνθρωπο ή άλλα ζώα που τα καταναλώνουν. Αν τα παράσιτα καταποθούν από ανθρώπους μέσω μολυσμένων ψαριών που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά, προσβάλλουν το λεπτό έντερο προκαλώντας διάρροια, απώλεια βάρους, λήθαργο και άλλες εντερικές διαταραχές.

Λανθασμένη κατανάλωση – Οι κίνδυνοι του ωμού ψαριού

Η μελέτη ανέλυσε επίσης 125 βίντεο στο YouTube (2008-2024), στα οποία χρήστες παρουσίαζαν την αλιεία και κατανάλωση ψαριών γλυκού νερού. Πάνω από το 65% των βίντεο έδειχνε κατανάλωση ωμού ή μη κατεψυγμένου ψαριού — πρακτική που ευνοεί τη μετάδοση των παρασίτων. Τα βίντεο αυτά έχουν προβληθεί περισσότερες από 5 εκατομμύρια φορές.

Προειδοποίηση προς τις αρχές και το κοινό

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη ευρείας ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας. Η σωστή θερμική επεξεργασία ή κατάψυξη των ψαριών είναι κρίσιμες πρακτικές για την εξουδετέρωση των παρασίτων. «Οι Αμερικανοί δεν σκέφτονται συνήθως τα παράσιτα όταν τρώνε ψάρια γλυκού νερού, γιατί ιστορικά δεν αποτελούσαν πρόβλημα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ryan Hechinger, οικολογικός παρασιτολόγος και επικεφαλής της μελέτης. «Πλέον όμως, πρέπει να αλλάξει αυτό».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα