Η εταιρεία εισήγαγε και διέθεσε στην αγορά μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια από τρίτες χώρες χωρίς παραστατικά, ενώ έφτιαχνε και παρασκευάσματα με αυτά
Η εταιρεία House of Natural Butters, που δραστηριοποιείται με την εμπορική επωνυμία Eden All Butters στη Νότια Αφρική καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500.000 ραντ (περίπου 28.200 δολάρια ΗΠΑ) μετά από ανάκληση προϊόντων το 2024, λόγω μόλυνσης του φυστικοβούτυρου από αφλατοξίνες. Η διαδικασία ανάκλησης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν οι αλυσίδες Dischem και Pick ‘n Pay ειδοποίησαν την Εθνική Επιτροπή Καταναλωτών (National Consumer Commission – NCC) για την παρουσία αυξημένων επιπέδων αφλατοξίνης στα φυστικοβούτυρα της εταιρείας. Η NCC ξεκίνησε έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2023, η εταιρεία εισήγαγε και διέθεσε στην αγορά μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια από το Μαλάουι και τη Ζάμπια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγανητά ψάρια: Ποιο είναι επιτέλους το μυστικό των εστιατορίων – Το συστατικό που προσθέτουν, υπάρχει ήδη στο ντουλάπι σας
Σύμφωνα με την απόφαση, τα προϊόντα μεταφέρθηκαν μέσω φορτηγών και ρυμουλκούμενων που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας για τρόφιμα, ενώ εργαστηριακές αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν τη μόλυνση και την κακή ποιότητα των πρώτων υλών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο ταχίνι προκαλεί νέο συναγερμό – Σε κινητοποίηση οι αρχές και οι καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε αντηλιακά και αντικουνουπικά μαζί – Επιστημονική Μελέτη
Νομικές Επιπτώσεις και Συνεχιζόμενες Έρευνες
Η εταιρεία ήρθε σε διακανονισμό με την NCC για την καταβολή του προστίμου. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη — μια άλλη παρόμοια υπόθεση εναντίον διαφορετικού παρασκευαστή φυστικοβούτυρου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο αναπληρωτής επίτροπος της NCC, Hardin Ratshisusu, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των κανονισμών ασφάλειας τροφίμων και του Νόμου για την Προστασία των Καταναλωτών. Όπως δήλωσε: «Οι προμηθευτές τροφίμων οφείλουν να διασφαλίζουν πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Δεν υπάρχει χώρος για αμέλεια όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία.»
Την ίδια ώρα, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Γουίτς (Wits Business School) ανακοίνωσε τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Ηγεσίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (Food Safety Leadership Initiative – FSLI) κατά τη διάρκεια του South African Food Safety Summit 2025 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο καθηγητής Maurice Radebe, επικεφαλής της WBS, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα εστιάσει στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων τόσο στον επίσημο όσο και στον ανεπίσημο τομέα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το νερό στην καφετιέρα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 125.000 φιάλες αντισηπτικού χεριών – Αντί να προστατεύει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών!
Η Δρ. Lucia Anelich, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Τεχνολογίας Τροφίμων της Νότιας Αφρικής και ιδρυτικό μέλος του FSLI, τόνισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις, ειδικά σε φτωχές περιοχές όπου εκατομμύρια καταναλώνουν τρόφιμα από μικρές τοπικές επιχειρήσεις. «Τώρα είναι η στιγμή να φέρουμε την ασφάλεια τροφίμων στο προσκήνιο, σε επίπεδο διοικήσεων εταιρειών», σημείωσε.
Ο Ravi Pillay, πρώην στέλεχος της Nestlé και συνιδρυτής της FSLI, αναφέρθηκε στις συνέπειες της φονικής επιδημίας λιστερίωσης το 2017 και τους πρόσφατους θανάτους παιδιών από τροφικές δηλητηριάσεις.
«Η ασφάλεια τροφίμων χρειάζεται συλλογική ηγεσία, πέρα από κατακερματισμένα μοντέλα που κυριαρχούν σήμερα στον κλάδο», δήλωσε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέρβιρε περιστέρια από την πλατεία αντί για πάπια! Σε δίκη ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτά και βότανα που διώχνουν τις μύγες από το σπίτι
Τουλάχιστον 30 θάνατοι από τροφικές δηλητηριάσεις τον Μάιο
Μόνο τον Μάιο, στην Gauteng αναφέρθηκαν 742 περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων και 30 θάνατοι, κυρίως σε παιδιά. Τα περισσότερα περιστατικά συνδέονται με κακή χρήση χημικών — κυρίως φυτοφαρμάκων — σε σχολεία και κοινότητες.
Κατά το 2024, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 16.000 επιθεωρήσεις σε επίσημους και ανεπίσημους χώρους, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της συμμόρφωσης με την υγειονομική νομοθεσία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.