Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυστικοβούτυρο: Τσουχτερό πρόστιμο στον παρασκευαστή που έφτιαχνε το άλειμμα με μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυστικοβούτυρο: Τσουχτερό πρόστιμο στον παρασκευαστή που έφτιαχνε το άλειμμα με μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια
spot_img

Η εταιρεία εισήγαγε και διέθεσε στην αγορά μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια από τρίτες χώρες χωρίς παραστατικά, ενώ έφτιαχνε και παρασκευάσματα με αυτά

Η εταιρεία House of Natural Butters, που δραστηριοποιείται με την εμπορική επωνυμία Eden All Butters στη Νότια Αφρική καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500.000 ραντ (περίπου 28.200 δολάρια ΗΠΑ) μετά από ανάκληση προϊόντων το 2024, λόγω μόλυνσης του φυστικοβούτυρου από αφλατοξίνες. Η διαδικασία ανάκλησης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν οι αλυσίδες Dischem και Pick ‘n Pay ειδοποίησαν την Εθνική Επιτροπή Καταναλωτών (National Consumer Commission – NCC) για την παρουσία αυξημένων επιπέδων αφλατοξίνης στα φυστικοβούτυρα της εταιρείας. Η NCC ξεκίνησε έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2023, η εταιρεία εισήγαγε και διέθεσε στην αγορά μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια από το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα προϊόντα μεταφέρθηκαν μέσω φορτηγών και ρυμουλκούμενων που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας για τρόφιμα, ενώ εργαστηριακές αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν τη μόλυνση και την κακή ποιότητα των πρώτων υλών.

Νομικές Επιπτώσεις και Συνεχιζόμενες Έρευνες

Η εταιρεία ήρθε σε διακανονισμό με την NCC για την καταβολή του προστίμου. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη — μια άλλη παρόμοια υπόθεση εναντίον διαφορετικού παρασκευαστή φυστικοβούτυρου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο αναπληρωτής επίτροπος της NCC, Hardin Ratshisusu, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των κανονισμών ασφάλειας τροφίμων και του Νόμου για την Προστασία των Καταναλωτών. Όπως δήλωσε: «Οι προμηθευτές τροφίμων οφείλουν να διασφαλίζουν πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Δεν υπάρχει χώρος για αμέλεια όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία.»

Την ίδια ώρα, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Γουίτς (Wits Business School) ανακοίνωσε τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Ηγεσίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (Food Safety Leadership Initiative – FSLI) κατά τη διάρκεια του South African Food Safety Summit 2025 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο καθηγητής Maurice Radebe, επικεφαλής της WBS, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα εστιάσει στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων τόσο στον επίσημο όσο και στον ανεπίσημο τομέα.

Η Δρ. Lucia Anelich, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Τεχνολογίας Τροφίμων της Νότιας Αφρικής και ιδρυτικό μέλος του FSLI, τόνισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις, ειδικά σε φτωχές περιοχές όπου εκατομμύρια καταναλώνουν τρόφιμα από μικρές τοπικές επιχειρήσεις. «Τώρα είναι η στιγμή να φέρουμε την ασφάλεια τροφίμων στο προσκήνιο, σε επίπεδο διοικήσεων εταιρειών», σημείωσε.

Ο Ravi Pillay, πρώην στέλεχος της Nestlé και συνιδρυτής της FSLI, αναφέρθηκε στις συνέπειες της φονικής επιδημίας λιστερίωσης το 2017 και τους πρόσφατους θανάτους παιδιών από τροφικές δηλητηριάσεις.
«Η ασφάλεια τροφίμων χρειάζεται συλλογική ηγεσία, πέρα από κατακερματισμένα μοντέλα που κυριαρχούν σήμερα στον κλάδο», δήλωσε.

Τουλάχιστον 30 θάνατοι από τροφικές δηλητηριάσεις τον Μάιο

Μόνο τον Μάιο, στην Gauteng αναφέρθηκαν 742 περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων και 30 θάνατοι, κυρίως σε παιδιά. Τα περισσότερα περιστατικά συνδέονται με κακή χρήση χημικών — κυρίως φυτοφαρμάκων — σε σχολεία και κοινότητες.

Κατά το 2024, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 16.000 επιθεωρήσεις σε επίσημους και ανεπίσημους χώρους, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της συμμόρφωσης με την υγειονομική νομοθεσία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα