Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι έχουν ήδη καταναλώσει τις συγκεκριμένες παρτίδες και εμφανίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε λιστερίωση, καθώς και οι έγκυες, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Η παρουσία του βακτηρίου Listeria monocytogenes σε προϊόντα τροφίμων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, ιδίως όταν πρόκειται για έτοιμα ή ευπαθή προϊόντα, όπως οι ζύμες και τα παρασκευάσματα αρτοποιίας. Η λιστέρια είναι ένα μικροβιακό παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει τη λιστερίωση, μια λοίμωξη με σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι έγκυες γυναίκες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγίες, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να προκληθούν νευρολογικές επιπλοκές ή ακόμη και αποβολές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στη Γαλλία η εταιρεία BIOBLEUD προχώρησε σε εθελοντική ανάκληση της «Πίτσας χωρίς γλουτένη» έπειτα από ανίχνευση του συγκεκριμένου βακτηρίου σε συγκεκριμένες παρτίδες του προϊόντος. Η ανάκληση αφορά τη συσκευασία των 260 γραμμαρίων, με ημερομηνίες κατανάλωσης από τις 27 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2025. Οι παρτίδες που περιλαμβάνονται είναι οι L2118 και L2125, με τους κωδικούς GTIN 3531150900362 και 3531151111354. Τα προϊόντα διανεμήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία μέσω αλυσίδων όπως οι Biocoop, La Fourche και Satoriz, ενώ η διάθεσή τους ξεκίνησε στις 2 Μαΐου 2025 και ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέρβιρε περιστέρια από την πλατεία αντί για πάπια! Σε δίκη ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου
Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν και να τα καταστρέψουν. Η εταιρεία προτείνει ως αποζημίωση την πλήρη επιστροφή χρημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι έχουν ήδη καταναλώσει τις συγκεκριμένες παρτίδες και εμφανίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε λιστερίωση, καθώς και οι έγκυες, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Για τις εγκύους, τα συμπτώματα συνήθως είναι:
- Πυρετός.
- Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως μυϊκοί πόνοι και κόπωση.
Για τις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού:
- Πυρετός
- Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως μυϊκοί πόνοι και κόπωση
- Πονοκέφαλος
- Στραβολαίμιασμα
- Σύγχυση
- Απώλεια ισορροπίας
- Επιληπτικές κρίσεις
Η διαδικασία ανάκλησης θα βρίσκεται σε ισχύ έως και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυστικοβούτυρο: Τσουχτερό πρόστιμο στον παρασκευαστή που έφτιαχνε το άλειμμα με μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί – ζυμαρικά – πατάτες: Καμπανάκι κινδύνου από γιατρούς για έκθεση σε καρκινογόνο κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν ιδιαίτερα μολυσματικά για τον άνθρωπο παράσιτα σε ψάρια – Συμβουλές ειδικών για ασφαλή κατανάλωση
Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μια υπενθύμιση της ανάγκης για αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας τροφίμων, ακόμη και σε προϊόντα που φέρουν διατροφικούς ισχυρισμούς όπως το «χωρίς γλουτένη», τα οποία συχνά επιλέγονται από άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες ή προβλήματα υγείας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.