Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κωφοί σερβιτόροι σε καφέ στη Θεσσαλονίκη

ΑρχικήΝέαΚωφοί σερβιτόροι σε καφέ στη Θεσσαλονίκη
spot_img

cibum team

Σ’ αυτό το καφέ-μπαρ, σε μια στοά της Θεσσαλονίκης, παραγγέλνεις μόνο με τη νοηματική γλώσσα γιατί η σερβιτόρα που θα έρθει για να πάρει την παραγγελία είναι κωφή ή βαρήκοη. Θα δείξεις την παραγγελία σου στον κατάλογο και θα συνεννοηθείς με τα δάχτυλα για την ποσότητα της μπύρας, δείχνοντας μικρό ή μεγάλο ποτήρι. Αν θέλεις βαρελίσια μπύρα, η σερβιτόρα θα σε ρωτήσει με τη χαρακτηριστική κίνηση που γεμίζει με την κάνουλα τα ποτήρια και αν προτιμάς καφέ, θα δείξεις πάλι με τα δάχτυλα την ποσότητα της ζάχαρης.

   Σε μια ξεχωριστή κίνηση συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες να λειτουργεί στη Νέα Αγορά, δίπλα στο Μοδιάνο, ένα μπαρ-καφέ που δημιούργησαν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επόμενη Στάση». Στο κατάστημα εργάζονται 8 άτομα, κωφά ή βαρήκοα, ηλικίας 25 έως 35 χρόνων, τα οποία κάνουν μάλιστα και την πρώτη τους εργασιακή απόπειρα. Αρωγός στην προσπάθειά τους και ο μόνος ακούων, είναι ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Δημήτρης Κουβρούκης, ο οποίος γνωρίζει τη νοηματική και ασχολείται εδώ και χρόνια με προγράμματα που αφορούν νέους ανθρώπους με λιγότερες ευκαιρίες σε επίπεδο επαγγελματικό και κοινωνικό ή που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Με δική του προσπάθεια, νοικιάστηκαν μέσα στη σκεπαστή αγορά που παρουσίαζε την τελευταία δεκαετία εικόνα εγκατάλειψης, 15 μαγαζιά και ξεκίνησε η μετατροπή της πλατείας, «σε ένα hub κοινωνικής οικονομίας και ίσως ευκαιριών».

   «Πήραμε τα μαγαζιά με χαμηλό ενοίκιο και ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο τις εργασίες, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ενώσαμε 3 καταστήματα για να φτιάξουμε το μπαράκι, άλλα τρία για να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο και ακόμη τρία για να φτιάξουμε ένα παλαιοπωλείο. Τα υπόλοιπα χρησιμεύουν προς στιγμή, ως βοηθητικοί χώροι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβρούκης. Όπως διευκρινίζει, στο καφέ-μπαρ σερβίρονται και κάποια κρύα και χορτοφαγικά πιάτα, στο παντοπωλείο προωθούνται κυρίως τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών ενώ στο παλαιοπωλείο θα υπάρξει συνεργασία με ένα πρόγραμμα με πρώην χρήστες ναρκωτικών.

   Μεγαλώνοντας σε εχθρικό αλλά και υπερπροστατευτικό περιβάλλον

   Χωρίς εργασιακή εμπειρία είναι όλοι οι εργαζόμενοι με αναπηρία της ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς, σύμφωνα με τον κ.Κουκουρούκη, «έχουν μεγαλώσει σε εχθρικό και μη προσβάσιμο για την κοινότητα των κωφών κοινωνικό περιβάλλον αλλά και σε ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό περίγυρο».

   «Σκεφτείτε πως ήρθαν για δουλειά και δεν ήξεραν ούτε ένα κρεμμύδι να κόψουν, έναν καφέ να φτιάξουν. Έχουν μια επιφανειακή μόρφωση και καθόλου κοινωνική έτσι όπως ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Χρειάστηκε να τα μάθουν όλα από την αρχή για να αναλάβουν και την ευθύνη του εαυτού τους. Τώρα, έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν νοικιάσει δικά τους προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους», αναφέρει ο κ. Κουβρούκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι είναι σαν οι κωφοί και βαρήκοοι «να βρίσκονταν σε περιβάλλον covid από τότε που γεννήθηκαν»!

   Πρώτη φορά άλλωστε δουλεύει ο 29χρονος Ραφαήλ, ο οποίος σερβίρει με χαμόγελο τους πελάτες ενώ χωρίς επαγγελματική εμπειρία είναι και ο 27χρονος Μπερκάν από τα Πομακοχώρια, ο οποίος έχει τελειώσει σχολή αρτοποιίας. Η 32χρονη Όλγα δείχνει να αγαπάει τη δουλειά και την επαφή της με τον κόσμο που γίνεται παραγγέλνοντας με τη νοηματική και η 28χρονη Χρυσάνθη που μετακόμισε από την Πάτρα για να δουλέψει στο καφέ, έβγαλε και την καλλιτεχνική της φύση ζωγραφίζοντας τα κεπέγκια των καταστημάτων και φτιάχνοντας ένα μοναδικό, πολύχρωμο σκηνικό στην σκεπαστή πλατεία.

   Στόχος της «Επόμενης Στάσης», όπως ονομάζεται η ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι να βρεθούν κοντά τους και να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους, ακόμη περισσότεροι. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, φοιτητές από προγράμματα Erasmus πραγματοποιούν προγράμματα και επισκέπτονται τον χώρο τους που είναι προσβάσιμος είτε από την στοά στην Βασιλέως Ηρακλείου 35-37 είτε από την Ερμού 26.

   «Θέλουμε την επόμενη τριετία να μπορούμε να απασχολούμε 30 εργαζόμενους με αναπηρία και να αναπτύξουμε δράσεις στην πλατεία με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο», καταλήγει δίνοντας το στίγμα της … επόμενης στάσης της ΚΟΙΝΣΕΠ ο πρόεδρός της Δημήτρης Κουβρούκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα