Ουσία “αγνώστου προελεύσεως” σε ελληνικό πρόβειο γιαούρτι.
Όλοι (ή σχεδόν όλοι) έχουμε δει και έχουμε βρει κάποια στιγμή στο ψυγείο μας χαλασμένο γιαούρτι που έχει πιάσει μύκητες και μούχλες. Ωστόσο αυτό που βρέθηκε σε ένα πρόβειο γιαούρτι ελληνικού ζαχαροπλαστείου, δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα.
Όπως φαίνεται στην εικόνα, το γιαούρτι, το οποίο έληξε στις 29 Νοεμβρίου, έχει προσβληθεί από μύκητες που είναι εμφανή τα μυκήλια τους, αλλά παράλληλα εμφάνισε ένα «κόκκινο ζουμί» άγνωστου προελεύσεως. Η αγνώστου προελεύσεως ουσία, πάντως δεν έχει μολύνει το εσωτερικό του γιαουρτιού. Το Cibum απευθύνθηκε σε μικροβιολόγους Τροφίμων και σε Τεχνολόγους Τροφίμων και η απάντηση ήταν ίδια: «πρώτη φορά το βλέπουμε!».
Όποιος το έχει ξαναδεί και γνωρίζει, θα ήταν ενδιαφέρον και για την υπόλοιπη κοινότητα των επιστημόνων τροφίμων να απαντήσει στα σχόλια…
Δείτε ακόμη: Οι Γάλλοι κατηγορούν την Coca Cola για greenwashing στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού
Καλησπερα. Στον “κόσμο” του γιαουρτιού δεν είναι τόσο άγνωστη. Μπορεί να είναι και κάποιος άλλος μύκητας (πρέπει να κάνει ανά καλλιέργεια σε τρυβλιο και να το στείλει για ταυτοποίηση) αλλά μάλλον είναι Rhodotorula.
Εάν η εικόνα ήταν καλύτερης ανάλυσης ίσως έβλεπε κάποιος πρώτα το αποτυπωμα του πατήματος του lid στο γείσο του κυπέλλου (μπορεί να υπάρχει κάτι στην κόλληση που έπρεπε σε αέρα να μπει μέσα).
Ναι, η εικόνα μοιάζει με την παρουσία μυκήτων, όπως η Rhodotorula spp..
Η Rhodotorula παράγει χαρακτηριστικά ροζ-κόκκινες χρωστικές και αναπτύσσεται με λεία ή υγρή εμφάνιση χωρίς έντονο μυκήλιο, κάτι που δεν είναι απόλυτα συμβατό με το εκτεταμένο νηματοειδές δίκτυο που διακρίνεται στην εικόνα. Η παρουσία αυτών των διακλαδώσεων (κόκκινες γραμμώσεις) μοιάζει περισσότερο με μυκητιακό μυκήλιο, πιθανώς από άλλους μύκητες όπως:
1.Fusarium spp.: Παράγει ροζ-κόκκινες χρωστικές και εκτεταμένο μυκήλιο.
2.Neurospora spp.: Επίσης γνωστό για χρωματισμένο μυκήλιο σε τρόφιμα.
Αν και το χρώμα παραπέμπει σε Rhodotorula, η εκτεταμένη και νηματοειδής εμφάνιση της αποικίας πιθανότερα υποδηλώνει έναν νηματώδη μύκητα όπως Fusarium ή Neurospora. Μια μικροσκοπική εξέταση θα μας έλυνε την απορία
Το έχω δει σε γιαούρτι ξεχασμένο στο παλιό ψυγείο αλλά όχι σε τέτοια έκταση
Ως γνωστόν το γάλα που προέρχεται από ζώα τα οποία πάσχουν από μαστίτιδα δεν πετιέται από τη βιομηχανία αλλά γίνεται τυρί ή γιαούρτι έτσι το χρώμα του αίματος κάποιες φορές εμφανίζεται στο προϊόν.
Δεν ξέρω τι είναι αλλά το έχω δει και σε προβια φέτα σπιτική όχι τυροκομειου.