Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξανάρχισαν οι Ελληνικές εξαγωγές πουλερικών στην Αλβανία οι οποίες είχαν απαγορευτεί

ΑρχικήΝέαΞανάρχισαν οι Ελληνικές εξαγωγές πουλερικών στην Αλβανία οι οποίες είχαν απαγορευτεί
spot_img

cibum team

  Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η γειτονική χώρα ανακάλεσε αστήρικτη και αντίθετη προς τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ απόφασή της.

Κανονικά εξάγονται από σήμερα τα ελληνικά πουλερικά στην Αλβανία καθώς, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, η Υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, κ. Milva Ekonomi ανακάλεσε σήμερα, 11 Ιουνίου 2021, απόφασή της από τις 4 Ιουνίου 2021, με την οποία απαγορεύονταν οι εισαγωγές πουλερικών από συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η κ. Αραμπατζή, αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε η απόφαση στις ελληνικές αρχές, ενημέρωσε τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ημέρα απέστειλε επιστολή στην κ. Milva Ekonomi ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης, η οποία, όπως επισήμανε «δεν δικαιολογείται από την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην Ελλάδα, καθώς αφορά «κρούσμα» της «γρίπης των πτηνών» που εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (προληπτικής) παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού των πτηνών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζωών (ΟΙΕ), μέλος του οποίου είναι και η Αλβανία.

Ο ΟΙΕ ορίζει με σαφήνεια, πως οι χώρες μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης εμπορίου ως απάντηση για εντοπισμό κρούσματος σε άγριο πτηνό, όπως αυτό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα στις 20.04.2021», σημείωνε η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας με έμφαση πως «η  Ελλάδα τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις της, που επισημαίνονται ρητά στο σχετικό άρθρο του ΟΙΕ, ενημερώνοντας τον Οργανισμό για την ύπαρξη του σχετικού κρούσματος σε άγριο πτηνό και όχι σε πουλερικά».

Ταυτόχρονα, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή καθιστούσε σαφές ότι «η απόφαση παραβιάζει ξεκάθαρα και την ενωσιακή νομοθεσία, από την οποία απορρέουν για την Αλβανία συγκεκριμένες δεσμεύσεις καθώς έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Δεσμεύσεις που αναφέρουν ρητά ότι δεν λαμβάνονται περιοριστικά του ελεύθερου εμπορίου  μέτρα για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε άγριο πτηνό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε συνεννόηση με την Υφυπουργό κινήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης, προχωρώντας στις δέουσες ενέργειες.

Παράλληλα, η κ. Αραμπατζή είχε συνεργασία με τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των περιοχών, που περιελάμβανε η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης, παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο με γνώμονα την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

 «Κινηθήκαμε συντονισμένα, γρήγορα, αποφασιστικά, με «όπλο» μας την διεθνή νομιμότητα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει και εργάζεται καθημερινά για την προστασία και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, με το βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό της αποτύπωμα», επισημαίνει σε δήλωσή της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Δείτε επίσης:

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan!  

Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας 

Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη. 

Επιστρέφουν στην δουλειά οι εμβολιασμένοι με θετικό test covid-19 που είναι ασυμπτωματικοί; 

Ποιες υγιεινές τροφές προκαλούν φούσκωμα. Λύσεις και εναλλακτικές 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

«Ο Νίκος ο γλύκας»: Πώς να διαλέγετε καρπούζι 

Η αναγκαιότητα της αποταμίευσης: Ένας δύσκολος δρόμος με πολλαπλά οφέλη  

Γκάλοπ cibum: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων;Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ΕΦΕΤ! 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

 

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα