Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λάθος ημερομηνία λήξης ή καθόλου ημερομηνία λήξης;

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΛάθος ημερομηνία λήξης ή καθόλου ημερομηνία λήξης;
spot_img

Μπορούν να συμβούν και τα δύο όπως δείχνουν σημερινές ανακλήσεις σε Γαλλία και Ολλανδία.

Τα λάθη εκτύπωσης στις ετικέτες τροφίμων είναι ένας μόνιμος «πονοκέφαλος» στη βιομηχανία τροφίμων. Αν και φαίνονται “αθώα” εντούτοις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και για την φήμη και την κερδοφορία της ίδια της εταιρείας. Εκτός από λάθη στα συστατικά στις εκτυπωμένες ετικέτες (στα οποία κυριαρχούν οι ελλείψεις αναφοράς αλλεργιογόνων) ένα άλλο πρόβλημα είναι οι λάθος ημερομηνίες λήξης οι οποίες συμβαίνουν αρκετά συχνά, όπως δείχνουν τα δεδομένα ανακλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

- Advertisement -
Το ζαμπόν χωρίς ημερομηνία λήξης που ανακλήθηκε στην Ολλανδία

Τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα ανακοινώθηκαν σήμερα, το ένα στη Γαλλία και το άλλο στην Ολλανδία με το δεύτερο να κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς δεν έγινε λάθος στην ημερομηνία λήξης αλλά, δεν είχε καθόλου εκτυπωμένη στην συσκευασία την ημερομηνία! Ο λόγος για το ζαμπόν της DekaMarkt yorkham 125 γραμμάρια με Barcode: 8713999991588. Οι αρχές συμβούλεψαν τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει να μην  το καταναλώσουν.

Το σάντουιτς που ανακλήθηκε στη Γαλλία.

Επίσης σήμερα, η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων Rapρel Conso ενημέρωσε για λάθος ημερομηνία κατά 3 μήνες, σε σάντουιτς. Το σάντουιτς που περιέχει αυγό, τόνο και ντομάτα, αναγράφει ότι λήγει στις 8/9 του 2024 ενώ η κανονική ημερομηνία λήξης είναι 8/6/2024.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και η αλυσίδα Lidl στην Ελλάδα ανακάλεσε κοτόπουλο Νιτσιάκος λόγω λάθους στην ημερομηνία λήξης κατά ένα μήνα ενώ η ίδια αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Ιταλία ανακάλεσε μοτσαρέλα που η ημερομηνία ήταν λανθασμένη κατά ένα χρόνο!

Μια κοινή αιτία των λανθασμένων ημερομηνιών λήξης είναι η εσφαλμένη κωδικοποίηση ημερομηνίας που εφαρμόζεται στο τελικό προϊόν διατροφής. Με την αλλαγή του νέου έτους, ορισμένες επιχειρήσεις, αμελούν να αλλάξουν το πραγματικό «έτος» στα συστήματα κωδικοποίησης ημερομηνιών τους. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε κάθε αλλαγή μήνα. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του εκτυπωτή ετικετών ή ακόμα και σε ανθρώπινο λάθος στη ρύθμιση των εκτυπωτών ετικέτας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα