Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λέσβος: Η διαχρονική εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου

ΑρχικήΝέαΛέσβος: Η διαχρονική εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου
spot_img

Η ελιά στη Λέσβο: Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας

Μια αλλιώτικη έκθεση για την ελιά διαμέσου των αιώνων είναι σε εξέλιξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

   Πρόκειται για την έκθεση «η ελιά στη Λέσβο» κατά την οποία γίνεται αναπαράσταση των διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

   Η έκθεση αναδεικνύει τον πολιτισμό της ελιάς και την τεχνολογία της επεξεργασίας της για την παραγωγή του ελαιόλαδου μέσα από μια εντυπωσιακή παρουσίαση εικόνων, εκθεμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και ψηφιακών εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.

   Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση μέσα από την οποία παρουσιάζεται η ιστορία της ελιάς, η σχέση της με το τοπίο και η διαχρονική εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου που εφαρμόστηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου στο ελαιόφυτο νησί της Λέσβου. Ας σημειωθεί ότι οι ελαιώνες αποτελούν ξεχωριστό στοιχείο του Λεσβιακού τοπίου, με μεγάλη ιστορία, υψηλή περιβαλλοντική και οικονομική σημασία, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της τοπικής παράδοσης και της ταυτότητας των κατοίκων, κατατάσσοντας την ελιά και το λάδι στα αναγνωρίσιμα στοιχεία της ταυτότητας του νησιού.

   Η έκθεση περιλαμβάνει δυο κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στον «πολιτισμό της ελιάς» και την «τεχνολογία της ελιάς».

   Η πρώτη ενότητα διακρίνεται σε τέσσερις επιμέρους υποενότητες σχετικά με το φυτό της ελιάς, τα τοπία της Ελιάς στην Λέσβο, με τις ελιές και τους ελαιώνες της. Η ελιά στην τέχνη και τον πολιτισμό, όπως και η γαστρονομία της αποτελούν τις άλλες δυο υποενότητες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της.

   Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία της ελιάς, ελαιοτριβεία με διαφορετικούς μηχανισμούς παραγωγής ελαιολάδου και διαφορετική περίοδο λειτουργίας τους.

   Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΛΙΑ: Μια αναπαράσταση των διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιόλαδου στη Λέσβο, με τη χρήση τεχνολογιών Virtual Reality και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2022 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Εργαστήριο Εικόνας Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την «ΑΙΓΑΙΟ SOLUTIONS».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα