Το παθογόνο βακτήριο salmonella εντοπίστηκε σε ρολό γαλοπούλας σε σουπερμάρκετ Lidl στην Τσεχία
Και ενώ συνήθως οι ανακλήσεις από την Γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl γίνεται ως αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας ή των προμηθευτών της, στην Τσεχία έγινε ανάκληση προϊόντος μετά από ανακάλυψη παθογόνου βακτηρίου σε δημοφιλές τρόφιμο, από τις αρχές ελέγχου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες, ληγμένα και σάπια τρόφιμα στις εγκαταστάσεις προμηθευτή αερομεταφορέα – Φωτογραφιές και βίντεο από τους ελέγχους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πανάκριβα καλλυντικά λόγω απαγορευμένων ουσιών – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Πιο συγκεκριμένα μετά από επίσημη επιθεώρηση της Κρατικής Αρχής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων σε Lidl στην πόλη Πίλσεν στη δυτική Βοημία της Τσεχίας, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός salmonella Kottbus σε ρολό γαλοπούλα με μαϊντανό. Η ειδοποίηση εντάχθηκε στην κατηγορία «Μη ασφαλή τρόφιμα». Η χώρα προέλευσης του προϊόντος είναι η Πολωνία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά από τα πανάκριβα ρούχα της Marie-Chantal – Ανακαλούνται 560 κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μόνο τόσο λίγες ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται για να αρχίσουμε να χάνουμε τη μνήμη μας! – Μελέτη
Το βακτήριο Salmonella enterica serovar Kottbus απομονώνεται συνεχώς από πουλερικά και κρέας πουλερικών, ειδικά από γαλοπούλα.(https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378113514000558). Στην Ευρώπη ανήκει στους 10 πιο συνηθισμένους ορούς που απομονώνονται από τη γαλοπούλα και, κατά συνέπεια, έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό ανθρώπινο παθογόνο που σχετίζεται με τη γαλοπούλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φούρνος μικροκυμάτων: Το hotspot 101 (!) διαφορετικών βακτηρίων – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από τιραμισού – Ο κίνδυνος σαλμονέλωσης και πως να προστατευτείτε
Μια ευρωπαϊκή βασική έρευνα για τον επιπολασμό της σαλμονέλας στα σμήνη γαλοπούλας που διεξήχθη το 2006 και το 2007 έδειξε ότι το S. Kottbus στα κοπάδια πάχυνσης κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων 5 (8,3%). Στα σμήνη αναπαραγωγής είναι ο δεύτερος πιο κοινός απομονωμένος ορός (15,6%). Μια διαχρονική μελέτη σε διαφορετικούς τύπους κοπαδιών γαλοπούλας στη Μεγάλη Βρετανία παρατήρησε το S. Kottbus ως τον πιο διαδεδομένο οροπαραγωγό. Μια άλλη βασική έρευνα της ΕΕ σχετικά με τον επιπολασμό της σαλμονέλας σε σφάγια κρεατοπαραγωγής ανίχνευσε τον ορό S . Kottbus στο 0,7% όλων των δειγμάτων που εξετάστηκαν ως θετικά σε Salmonella.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ρίξτε το στην αποχέτευση και απολυμάνετε τον νεροχύτη» – Νέος συναγερμός για το νωπό γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – «Σταματήστε την κατανάλωση» – Άμεση Ανάκληση
Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα
Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη από σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Τα στελέχη της σαλμονέλας προκαλούν μερικές φορές μόλυνση στα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή το νευρικό σύστημα (νωτιαίο υγρό και εγκέφαλος) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ο θυμός της πείνας» – Τι είναι και πότε τον αισθανόμαστε;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να σας χυθεί