Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LIDL CZ: Οι Αρχές εντόπισαν σαλμονέλα σε δημοφιλές έδεσμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLIDL CZ: Οι Αρχές εντόπισαν σαλμονέλα σε δημοφιλές έδεσμα
spot_img

Το παθογόνο βακτήριο salmonella εντοπίστηκε σε ρολό γαλοπούλας σε σουπερμάρκετ Lidl στην Τσεχία

Και ενώ συνήθως οι ανακλήσεις από την Γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl γίνεται ως αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας ή των προμηθευτών της, στην Τσεχία έγινε ανάκληση προϊόντος μετά από ανακάλυψη παθογόνου βακτηρίου σε δημοφιλές τρόφιμο, από τις αρχές ελέγχου.

- Advertisement -
Το μολυσμένο ρολό γαλοπούλας που ανακλήθηκε από Lidl στην Τσεχία

 Πιο συγκεκριμένα μετά από επίσημη επιθεώρηση της Κρατικής Αρχής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων σε Lidl στην πόλη Πίλσεν στη δυτική Βοημία της Τσεχίας, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός salmonella Kottbus σε ρολό γαλοπούλα με μαϊντανό. Η ειδοποίηση εντάχθηκε στην κατηγορία «Μη ασφαλή τρόφιμα». Η χώρα προέλευσης του προϊόντος είναι η Πολωνία.

Το βακτήριο Salmonella enterica serovar Kottbus απομονώνεται συνεχώς από πουλερικά και κρέας πουλερικών, ειδικά από γαλοπούλα.(https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378113514000558). Στην Ευρώπη ανήκει στους 10 πιο συνηθισμένους ορούς που απομονώνονται από τη γαλοπούλα και, κατά συνέπεια, έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό ανθρώπινο παθογόνο που σχετίζεται με τη γαλοπούλα.

Μια ευρωπαϊκή βασική έρευνα για τον επιπολασμό της σαλμονέλας στα σμήνη γαλοπούλας που διεξήχθη το 2006 και το 2007 έδειξε ότι το S. Kottbus στα κοπάδια πάχυνσης κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων 5 (8,3%). Στα σμήνη αναπαραγωγής είναι ο δεύτερος πιο κοινός απομονωμένος ορός (15,6%). Μια διαχρονική μελέτη σε διαφορετικούς τύπους κοπαδιών γαλοπούλας στη Μεγάλη Βρετανία παρατήρησε το S. Kottbus ως τον πιο διαδεδομένο οροπαραγωγό. Μια άλλη βασική έρευνα της ΕΕ σχετικά με τον επιπολασμό της σαλμονέλας σε σφάγια κρεατοπαραγωγής ανίχνευσε τον ορό S . Kottbus στο 0,7% όλων των δειγμάτων που εξετάστηκαν ως θετικά σε Salmonella.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα

Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη από σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Τα στελέχη της σαλμονέλας προκαλούν μερικές φορές μόλυνση στα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή το νευρικό σύστημα (νωτιαίο υγρό και εγκέφαλος) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα