Η Ευρώπη προειδοποιεί 23 χώρες για μολυσμένο με σαλμονέλα συστατικό, που πωλήθηκε χονδρική σε δεκάδες εταιρείες τροφίμων
Τα σουπερμάρκετ Lidl στη Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι αφαιρούν δύο διαφορετικά προϊόντα (δείτε φωτογραφίες παρακάτω) από την πώληση για τον ίδιο λόγο. Τα δύο προϊόντα είναι μολυσμένα με τον παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα. Η Λοίμωξη με Salmonella spp. είναι η δεύτερη πιο αναφερόμενη ζωονοσογόνος νόσος στον άνθρωπο, με 65.208 αναφερόμενα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022. Η σαλμονέλα είναι επίσης το βακτήριο που σχετίζεται με τις περισσότερες τροφιμογενείς επιδημίες.
Το ένα προϊόν είναι η σαλάτα Chef Select κοτόπουλο φέτα, 300 γρ., με ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από: 4.4.2025, 5.4.2025, 8.4.2025, 9.4.2025 και 10.4.2025. Τα είδη ήταν σε πώληση στα καταστήματα Lidl από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2025. Το συστατικό της σαλάτας, που είναι μολυσμένο με σαλμονέλα είναι οι ηλιόσποροι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντομάτες: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πλύσης για την απομάκρυνση μικροβίων και φυτοφαρμάκων
Η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων έχει ανακοινώσει ανακλήσεις από διάφορους φορείς, στις οποίες οι ηλιόσποροι ή τα προϊόντα που τους περιέχουν έχουν αφαιρεθεί από την πώληση. Η σαλμονέλα έχει ανιχνευθεί σε μια παρτίδα ηλιόσπορων που χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε προϊόντα σε άλλες 23 χώρες σύμφωνα με την ειδοποίηση RASFF με κατηγορία κινδύνου «Σοβαρός». Η ανακοίνωση της Ολλανδικής εταιρείας UDEA που διακινεί τους μολυσμένους ηλιόσπορους αναφέρει ότι πρόκειται για ηλιόσπορους 5 κιλών από την DO-IT Organic:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιολογικό τσάι τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο που προκαλεί καρκίνο, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα
- Ηλιόσποροι 5 κιλά
- Best Before: 18-04-2026
- Αριθμός είδους: 51119
- Κωδικός παρτίδας: L2402615
- Barcode: 8717496901699
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιδιοκτήτρια εστιατορίου σέρβιρε τρόφιμα που είχαν ανακληθεί ενώ είχε προσκομίσει στις αρχές ντοκουμέντα καταστροφής τους!
Αυτή η περίπτωση μαζικής ανάκλησης, μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο από μόλυνση πρώτων υλών που διανέμονται σε πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες τροφίμων. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στα τέλη του 2024 όταν ανακοινώθηκε δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων σε ευρωπαϊκές χώρες, λόγω μόλυνσης συσκευασιών από χάλκινα σύρματα, τις οποίες προμηθεύτηκαν πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, από το ίδιο εργοστάσιο.
Επίσης η Lidl Fi ανακαλεί τη σοκολάτα γάλακτος Way To Go, 180 g, με γεύση καραμέλα αμυγδάλου και θαλασσινό αλάτι, καλύτερα πριν από τις 19.2.2026, κωδικός παρτίδας L25083a. Το προϊόν πωλήθηκε στα καταστήματα Lidl από τις 10 Μαρτίου, έως τις 4 Απριλίου 2025. H ίδια σοκολάτα ανακλήθηκε και από τα Lidl στη Γερμανία. Για το θέμα της μολυσμένης σοκολάτας, ενημερώθηκε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές, RASFF.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πιστολάκια μαλλιών λόγω σοβαρού κινδύνου ηλεκτροπληξίας – Πώς θα διαλέξετε ένα ασφαλές πιστολάκι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει έξι εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η ξεκαρδιστική στιγμή που στρουθοκάμηλος επιτίθεται στον Μπόρις Τζόνσον ενώ εκείνος προσπαθεί να την ταΐσει (βίντεο)
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σαλμονέλα
Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Αγωγές κατά PepsiCo, FIJI Water και Danone για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά με γλίτσα: Τι θα πάθεις αν τα φας;
Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Μερικές ποικιλίες βακτηρίων σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια που είναι πιο κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα – ιδιαίτερα βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες, λήπτες μοσχευμάτων, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – η ανάπτυξη επιπλοκών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η περίοδος επώασης – ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της ασθένειας – μπορεί να είναι από 6 ώρες έως 6 ημέρες. Συχνά, τα άτομα που έχουν λοίμωξη από σαλμονέλα πιστεύουν ότι έχουν γρίπη του στομάχου.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.