Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Hr: Κίνδυνος σαλμονέλωσης από αυγά – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Hr: Κίνδυνος σαλμονέλωσης από αυγά – Άμεση ανάκληση
spot_img

Στο αγρόκτημα που προμηθεύει με αυγά την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Κροατία, εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο Salmonella Enteritidis.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Κροατία ανακοίνωσε την άμεση ανάκληση αυγών κατηγορίας Α, καθώς σύμφωνα με την Κρατική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας «δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό 178/2002 σχετικά με τη θέσπιση των γενικών αρχών και προϋποθέσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη θέσπιση διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων».

Τα αυγά που ανακλήθηκαν από τα Lidl Κροατίας.

Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως στο αγρόκτημα όπου παράγονται τα αυγά Kones – Bi d.o.o εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella Enteritidis.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις από αυγά μολυσμένα με σαλμονέλα δεν είναι σπάνιες. Το 2022 σημειώθηκε επιδημία σαλμονέλας σε πέντε χώρες της Ευρώπης με 272 κρούσματα, από αυγά. Υπενθυμίζεται η μαζική τροφική δηλητηρίαση (65 ασθενείς) στη Βρετανία τον Ιούλιο) από αυγά Πολωνίας ενώ 22 κρούσματα σαλμονέλωσης από αυγά που πωλούνται στα σουπερμάρκετ  Lidl, Coop Και Axfood σε Σουηδία και Δανίας σημειώθηκαν στις αρχές του 2023.

Μια τυπική λοίμωξη από σαλμονέλα εκδηλώνεται με ναυτία, πιθανό έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, ακόμη και χωρίς ιατρική θεραπεία. Όμως ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση του σώματος ή σε γενική μόλυνση του σώματος. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Τα αυγά που ανακαλούνται έχουν τους αριθμούς LOT:

  • Jaja A klase razred „M“ Lidl 1/10 02044
  •    LOT broj 4 0589 20.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 23.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 25.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 26.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 27.09.24.
  • Jaja A klase razred „M“ Lidl 1/10
  •    LOT broj 6 0589 26.09.24.

Πως να προστατευτείτε από τροφική δηλητηρίαση από αυγά

Η σαλμονέλα σε αυγά είναι ένας ορατός κίνδυνος. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να καταναλώνετε τα αυγά σας χωρίς συνέπειες

  • Μόλις τα αγοράσετε καλό είναι να τα πλύνετε και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, για λόγους αύξησης της διάρκειας ζωής τους.
  • Πετάξτε τα ραγισμένα αυγά.
  • Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να σφίξουν και ο κρόκος και το ασπράδι.
  • Μαγειρέψτε τα πιάτα με αυγά σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 80°C.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 70°C
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών.
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά για να φτιάξετε φαγητά που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως σάλτσα hollandaise, dressing σαλάτας Caesar και τιραμισού.
  • Να καταναλώνετε ή να βάζετε στο ψυγείο τα αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες ή 1 ώρα εάν τα αυγά εκτεθούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30°F (όπως ένα ζεστό αυτοκίνητο ή πικνίκ).
  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να πλύνετε τα χέρια  και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με ωμά αυγά. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν πάγκους, σκεύη, πιάτα και σανίδες κοπής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο