Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Ie: Ανάκληση δημοφιλούς τροφίμου – Η αλυσίδα ζήτησε συγνώμη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Ie: Ανάκληση δημοφιλούς τροφίμου - Η αλυσίδα ζήτησε συγνώμη
spot_img

Η Lidl ie παραδέχθηκε ότι έχει γίνει λάθος στην επισήμανση του προϊόντος.

Για άλλη μία φορά η αλυσίδα σουπερμάρκετ lidl παραδέχεται λάθος σε προϊόν που διακινεί και ζητάει συγνώμη από τους καταναλωτές.

Πριν από περίπου ένα μήνα τα Lidl US ανακάλεσαν μακαρόν που περιείχαν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα (υψηλός κίνδυνος για καταναλωτές) και, τα Lidl Φινλανδίας τον Μάρτιο απέσυραν έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα κοτόπουλο λόγω ανεπαρκών σημάνσεων συσκευασίας, όσον αφορά στα αλλεργιογόνα. Επίσης τα Lidl Αυστρίας και Γερμανίας  ανακάλεσαν βούτυρο αμυγδάλου που περιείχε φιστίκια χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα. Τώρα για άλλη μία φορά ανακαλούν προϊόν με μη δηλωμένα συστατικά τα οποία ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Γι αυτό και σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή ΟΛΩΝ των συστατικών συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων, όπως είναι υποχρεωτική και η πληροφόρηση του καταναλωτή για τα αλλεργιογόνα, τα οποία πρέπει να τονίζονται στον κατάλογο των συστατικών, για παράδειγμα με τη χρήση διαφορετικής γραμματοσειράς, διαφορετικού μεγέθους χαρακτήρων ή χρώματος φόντου.

Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Ιρλανδίας FSAI  εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης για τη πολύ δημοφιλή σάλτσα-μαγιονέζα Batts Ranch που πωλείται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Η σάλτσα έχει ημερομηνία “καλύτερα πριν από” στις 17/01/2025 και σύμφωνα με την FSAI περιέχει γάλα, αυγό και μουστάρδα τα οποία δεν δηλώνονται στη λίστα συστατικών. Αυτό μπορεί να καταστήσει την παρτίδα μη ασφαλή για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο γάλα, το αυγό ή/και τη μουστάρδα.

Η σάλτσα των Lidl ie που ανακαλείται λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων.

Ανακοίνωση προς τους καταναλωτές εξέδωσε και ή ίδια η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl που παραδέχεται λάθος στην επισήμανση του προϊόντος καθώς “δεν αναφέρονται τα συστατικά στη συσκευασία”. «Εάν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν και έχετε αλλεργία στο αυγό, το γάλα ή τη μουστάρδα σας συμβουλεύουμε να μην το καταναλώσετε. Αντίθετα, επιστρέψτε το προϊόν σε κατάστημα Lidl για πλήρη επιστροφή χρημάτων, με ή χωρίς απόδειξη. Η Lidl επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία με αλλεργικές αντιδράσεις που ποικίλλουν σε σοβαρότητα από γαστρεντερικές διαταραχές και ερεθισμούς του δέρματος έως αναφυλαξία, αναφυλακτικό σοκ και θάνατο. Οι καταναλωτές με αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με αλλεργιογόνα υλικά για να αποτρέψουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία αφού δεν υπάρχει θεραπεία.

Τα λάθη στην επισήμανση τροφίμων σχετικά με τα αλλεργιογόνα στην ετικέτα είναι συχνά στην βιομηχανία τροφίμων. Σε μελέτη του 2021 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αλλεργιογόνων σε 208 προϊόντα και 28 παρουσίασαν αδήλωτα αλλεργιογόνα δηλαδή ποσοστό πάνω από 13% που θεωρείται αρκετά υψηλό σε συνάρτηση με τον κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτων που πάσχουν από τροφική αλλεργία. Η πιο πρόσφατη τραγική περίπτωση στην Ελλάδα ήταν ο Θάνατος 17χρονης μαθήτριας, που ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά και κατανάλωσε βούτυρο σε ξονοδοχείο της Κρήτης. Σε διεθνές επίπεδο μία 25 χορεύτρια στη Νέα Υόρκη που ήταν αλλεργική στα φιστίκια, επίσης τον Ιανουάριο, κατανάλωσε μπισκότα που δεν αναφερόταν στην ετικέτα ότι περιέχουν φιστίκια και έχασε της ζωή της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.

Τροφική δηλητηρίαση από παγωτό

Πως θα καταλάβετε ότι το παγωτό σας έχει χαλάσει.

Σάλος με το Μεταλλικό Νερό: Μόλις 4 από τα 18 δείγματα δεν είχαν ίχνη φυτοφαρμάκων!

Οι εταιρείες δηλώνουν άγνοια και ρίχνουν την ευθύνη στις κρατικές υπηρεσίες που ορίζουν περιορισμένους ελέγχους για πολύ συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα