Τι αποκαλύπτει.
Ο επιστήμονας τροφίμων που βοήθησε Coca-Cola και την Kellogg’s να κάνουν τα προϊόντα τους εθιστικά για τους καταναλωτές, λέει στη DailyMail πως απομακρύνθηκε τελείως από το πρόχειρο φαγητό λόγω των βλαβερών επιπτώσεών του στην υγεία του. Ο Δρ Barry Smith έχει δουλέψει μια δεκαετία με τις μεγαλύτερες μάρκες πρόχειρου φαγητού στον κόσμο, βοηθώντας να γίνουν τα προϊόντα τους ακαταμάχητα νόστιμα και εύγευστα. Ο επιστήμονας τροφίμων που ήταν μέλος της ομάδας ειδικών που χειρίζεται κάθε πτυχή των αγαπημένων μας προϊόντων, από το πακέτο μέχρι την υφή, τη μυρωδιά και τη γεύση, για να μας κάνει να θέλουμε περισσότερα, τώρα αποκαλύπτει τα μυστικά του εμπορίου για να μας προειδοποιήσει για αυτό.
- Δείτε επίσης: Συναγερμός στην Ευρώπη για τροφικές δηλητηριάσεις από τυρί – Πωλείται και στην Ελλάδα – Ενημέρωση από το ECDC
Από τον ήχο που κάνει ένα κουτάκι αναψυκτικό όταν ανοίγει, για να φαίνεται αναζωογονητικό ή τον ήχο που κάνουν τα πατατάκια και τα διαφορά σνακ που ο εγκέφαλος έχει συνδέσει με τη λιχουδιά, ήταν όλα δουλειά του Smith. Άρχισε για πρώτη φορά να βοηθά στη βελτίωση των γεύσεων το 2010, όταν ίδρυσε ένα «υγρό» εργαστήριο στο Λονδίνο, το οποίο είχε στόχο να εξετάσει πώς διαφορετικοί τρόποι παρουσίασης ενός προϊόντος θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γεύση. Λέει ότι ορισμένες από τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν επωνυμίες όπως η Coca-Cola και η Kellogg’s να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά.
Ο Δρ Smith είπε ότι λίγο πριν πάρει ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της καλής αίσθησης, προσδοκώντας να λάβει κάτι καλό. Αυτό στοχεύουν να αξιοποιήσουν οι εταιρείες τροφίμων, μέσω της απαλής βελούδινης εμφάνισης της σοκολάτας, της έκρηξης των μυρωδιών από ένα πακέτο πατατάκια ή της συσκευασίας με έντονα χρώματα σε καραμέλες.
Ο Δρ Smith, όπως λέει στο MailOnline, έπαιρνε το 30-40% της διατροφής του από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά αφού έμαθε για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση τόσο πολλής ζάχαρης για την υγεία του, αποφάσισε να τα παρατήσει εντελώς. Το αποτέλεσμα; Τώρα αισθάνεται πολύ πιο υγιής, πιο ενεργητικός και πιο χαρούμενος από ό,τι πριν και έχει ακόμη και ακούσια αδυνατίσει. Αποκάλυψε επίσης πώς τα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί για να γίνουν εύγευστα ακόμη και όταν, συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι τα βρίσκουν πολύ γλυκά.
Ο Δρ Smith συνιστά να κάνετε ένα διάλειμμα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για να βοηθήσετε τους γευστικούς κάλυκες να συνηθίσουν περισσότερο σε μια δίαιτα που δεν είναι πλούσια σε ζάχαρη. Σε συνέντευξή του μάλιστα στο Business Insider, πρότεινε να επενδύσουν σε τρόπους για να κάνουν τα μη πρόχειρα φαγητά να έχουν καλύτερη γεύση. Τα λαχανικά, είπε, μπορεί να φαίνονται ήπια, αλλά είναι δυνατό να γίνουν πιο γευστικά μέσω του ψησίματος, του τηγανίσματος ή της ζύμωσης. «Δεν πρόκειται να πείσετε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα λέγοντάς τους ότι είναι κακό για αυτούς», είπε. «Πρέπει να είναι η γεύση πρώτα».