Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια δημητριακά πρωϊνού έχουν «φωτοστέφανο υγείας» ενώ περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες

ΑρχικήΝέαmarketingΠοια δημητριακά πρωϊνού έχουν «φωτοστέφανο υγείας» ενώ περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες
spot_img

Οι ετικέτες πρωτεΐνης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας στα δημητριακά δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο υγιεινά.

Τα φαινόμενα «φωτοστέφανου υγείας», έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την ψευδαίσθηση που εμφανίζεται όταν ένα προϊόν θεωρείται γενικά ως υγιές, με βάση την παρουσία μερικών μεμονομένων χαρακτηριστικών και όχι την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του προϊόντος στο σύνολό του. Για παράδειγμα, τα προϊόντα με ισχυρισμούς μειωμένων λιπαρών θεωρούνται συχνά ως υγιεινά, ακόμη και όταν περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και θερμίδων. Η αντίληψη των τροφίμων ως υγιεινών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση του προϊόντος και σε μειωμένη ενοχή. Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ονομάτων και των τίτλων των προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις αντιλήψεις για την υγεία, οδηγώντας σε αντιληπτά “φωτοστέφανα υγείας”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν ελάχιστα για την πρωτεΐνη, αλλά τη θεωρούν πιο υγιεινή από άλλα θρεπτικά συστατικά, γι αυτό οι ετικέτες πρωτεΐνης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας προστίθενται συχνά στα δημητριακά πρωινού, με στόχο την αύξηση των αγορών από καταναλωτές που πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι συνολικές διατροφικές συνθέσεις τέτοιων προϊόντων συχνά δεν είναι σημαντικά καλύτερες από παρόμοια προϊόντα χωρίς ετικέτες πρωτεΐνης καθώς, μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες για τη βελτίωση της γεύσης.

Εικόνες δημητριακών στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για Special K Protein και Special K Original που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα. Η διατροφική ετικέτα Facts Up Front περιγράφεται με κόκκινο χρώμα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή έρευνα με 1022 ενήλικες στις ΗΠΑ για να αξιολογηθούν οι αντιλήψεις τους, για δύο δημητριακά (Special K Original και Special K Protein). Οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν το Special K Protein ως πιο υγιεινό και πιο θρεπτικό, αν και λιγότερο νόστιμο, από το Special K Original. Η ειδική πρωτεΐνη Κ θεωρήθηκε ότι παρέχει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, όπως ότι είναι πιο πιθανό να τους βοηθήσει να χτίσουν μυς, να παραμείνουν υγιείς και να ζήσουν περισσότερο, παρόλο που δεν υπήρχαν ισχυρισμοί για οφέλη για την υγεία στη συσκευασία του προϊόντος. Πολλοί συμμετέχοντες απέδωσαν επίσης άλλα οφέλη για την υγεία στα δημητριακά SK-PRO, όπως ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα και ισχυρότερα οστά, αν και αυτά τα οφέλη δεν σχετίζονται με την πρωτεΐνη. 

Πολλοί συμμετέχοντες δεν αντιλήφθηκαν διαφορές στις ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών μεταξύ των δημητριακών, όπως η ζάχαρη (54,5%), το νάτριο (59,2%) και οι θερμίδες (49,1%). Ωστόσο, όταν τα μεγέθη μερίδων εξισώνονται σε ένα φλιτζάνι, το Special K Protein έχει περισσότερη ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες από το Special K Original. Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είδαν την ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, μόνο το 21,3% επέλεξε σωστά το Special K Original ως το μεγαλύτερο μέγεθος μερίδας. Αυτό το μοτίβο αποτελεσμάτων υποδηλώνει την παρουσία ενός φωτοστέφανου υγείας που περιβάλλει το επισημασμένο με πρωτεΐνη, προϊόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια βάση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επανεξετάσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς για την επισήμανση, με στόχο να γίνουν οι ετικέτες πιο κατανοητές, συνεπείς και συνοπτικές. Περιορισμός του αριθμού των ισχυρισμών που γίνονται στο μπορστινό μέρος της συσκευασίας (FOP), επισήμανση λιγότερο υγιεινών θρεπτικών συστατικών στο FOP αντί να εμφανίζονται αποκλειστικά εκείνα που θεωρούνται πιο υγιεινά και περιορισμός της χρήσης της «πρωτεΐνης» στο όνομα των προϊόντων σε εκείνα που είναι εξαιρετικές ή πλήρεις πηγές πρωτεΐνης θα μπορούσε να υποστηρίξει τους καταναλωτές να κάνουν πιο σοφές επιλογές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: McKeon GP, ​​Hallman WK. Οι ετικέτες πρωτεΐνης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας στα δημητριακά δημιουργούν φωτοστέφανα υγείας. Τρόφιμα . 2024; 13(8):1139. https://doi.org/10.3390/foods13081139

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα