Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα αγόρια πιο ευάλωτα στις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στο YouTube

ΑρχικήΝέαmarketingΤα αγόρια πιο ευάλωτα στις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στο YouTube
spot_img

Επιπτώσεις έκθεσης σε διαφημίσεις άγνωστων τροφίμων στο YouTube: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή μεταξύ εφήβων.

Το μάρκετινγκ τροφίμων είναι μια από τις εμπορικές πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων που διαμορφώνει την παγκόσμια υγεία. Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κανάλια προώθησης για τους παγκόσμιους επαγγελματίες του μάρκετινγκ τροφίμων, έχοντας πολλά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν δυνητικά πιο πειστικά και αποτελεσματικά από άλλους τύπους: αδιάλειπτη διαθεσιμότητα, αφοσίωση χρήστη και στόχευση κοινού.

Ποιοτικές και ποσοτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι οι έφηβοι εκτίθενται συχνά σε μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων σε διαφορετικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα ψηφιακά μέσα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Αν και οι γνωστικές δεξιότητες των εφήβων φτάνουν σε επίπεδα που μοιάζουν με τους ενήλικες, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο μάρκετινγκ τροφίμων λόγω της ευαισθησίας τους στην κοινωνική πίεση και τους συμβολισμούς που σχετίζονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων και προϊόντων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν αυτά τα αποτελέσματα, καθώς στηρίζονται σε περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες και παράγοντες επιρροής ενώ ταυτόχρονα θολώνει τα όρια μεταξύ ψυχαγωγίας και διαφήμισης, μεγεθύνει τον αντίκτυπο και διαμορφώνει κοινωνικούς κανόνες γύρω από το φαγητό.

Παρά τις παραπάνω αποδεδειγμένες παραδοχές τα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του ψηφιακού μάρκετινγκ τροφίμων στις στάσεις και τη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων εξακολουθούν να είναι σπάνια στη δημοσιευμένη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εργασία που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference είχε σκοπό να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του ερευνητικού κενού, διερευνώντας τις επιπτώσεις του ψηφιακού μάρκετινγκ στο YouTube μεταξύ των εφήβων. Συγκεκριμένα, αυτή η μελέτη προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους ακόλουθους βασικούς στόχους: (i) αξιολόγηση των επιπτώσεων της έκθεσης σε διαφημίσεις άγνωστων τροφίμων στο YouTube και την δυνατότητα να παραμείνει στη μνήμη η επωνυμία,, την αναγνώριση της επωνυμίας, τις στάσεις και την επιλογή τροφίμων σε ένα υποθετικό σενάριο και (ii) σύγκριση της επίδρασης της έκθεσης σε διαφημίσεις που προωθούν υγιεινά (έναντι ανθυγιεινών) τροφίμων. Να σημειωθεί ότι επιλέχθηκε το Youtube καθώς σήμερα θεωρείται ως η δεύτερη πιο ενεργή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έφηβοι ( N = 433- 51% γυναίκες) χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις πειραματικές ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε σε καμία διαφήμιση, μια ομάδα μη τροφίμων που εκτέθηκε σε μια διαφήμιση ρούχων, μια ομάδα ανθυγιεινών τροφίμων που εκτέθηκε σε μια διαφήμιση που προωθεί ένα μπέργκερ και μια «υγιεινή» ομάδα που εκτέθηκε σε μια διαφήμιση που προωθεί μια σαλάτα. Μετά την έκθεση στη διαφήμιση, οι συμμετέχοντες έδωσαν απαντήσεις που συνδέονται με τη διαφήμιση και το πόσο θυμούνται την επωνυμία, την αναγνώριση της επωνυμίας, τις συμπεριφορές και την επιλογή τροφίμων. 

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μεγαλύτερα αποτελέσματα της έκθεσης σε διαφημίσεις τροφίμων προέκυψαν για την ανάκληση (υπενθύμιση) διαφημίσεων και την αναγνώριση της επωνυμίας. Επιπλέον, η διαφήμιση του μπέργκερ έμενε στο μυαλό των εφήβων πιο εύκολα από τις διαφημίσεις σαλάτας και μη τροφίμων, πιθανώς λόγω της υψηλότερης αξίας ανταμοιβής της. Οι επιπτώσεις των διαφημίσεων τροφίμων επηρέασαν κυρίως τα αγόρια και τους εφήβους που κατανάλωναν πιο συχνά μπέργκερ. Αυτά τα αποτελέσματα συνεισφέρουν στη βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις του ψηφιακού μάρκετινγκ παρέχοντας αιτιώδεις αποδείξεις για το ρόλο της διαφημιστικής έκθεσης στη διαφήμιση.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα