Διατροφικό σύμβολο στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά
Από την 1η Ιανουαρίου 2026, όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα που εισέρχονται στην καναδική αγορά και περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης αλατιού και κορεσμένων λιπαρών θα πρέπει να έχουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FOP) και στο πάνω μισό της ετικέτας το εξής λογότυπο:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό Βρύσης στα ελληνικά νοικοκυριά: Εντολή για έλεγχο χημικών και PFAS από το Υπουργείο Υγείας
Το σύμβολο διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας είναι ασπρόμαυρο. Διαθέτει μεγεθυντικό φακό και υπογραμμίζει τι περιέχει το φαγητό: κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, νάτριο ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών .Οι λέξεις “Health Canada / Santé Canada” εμφανίζονται στο κάτω μέρος του συμβόλου. Το νέο διατροφικό σύμβολο στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FOP) περιλαμβάνει έναν μεγεθυντικό φακό, που προορίζεται να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων και να λειτουργεί ως ένα γρήγορο και εύκολο οπτικό σήμα για τον εντοπισμό τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά. H διατροφική επισήμανση FOP ήταν επιτυχής στη Χιλή, όπου εκτιμάται ότι οι αγορές τροφίμων περιείχαν 37% λιγότερο νάτριο και 27% λιγότερη ζάχαρη, αφού η χώρα εφάρμοσε ένα παρόμοιο σύστημα επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας με αυτό που εφαρμόζει ο Καναδάς.
Το λογότυπο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις μεγέθους και τοποθέτησης ώστε να εξασφαλίζεται η ορατότητα τη στιγμή της αγοράς. Πρόκειται για μέτρο πρόληψης της παχυσαρκίας και προστασίας της υγείας των καταναλωτών καθώς το μαύρο χρώμα από μόνο του προκαλεί στον εγκέφαλό μας μια αμυντική αντίδραση και έρχεται σε αντίθεση με τα ζωντανά γραφικά των περισσότερων προϊόντων διατροφής.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και/ή νατρίου μπορεί να συμβάλει σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.
Τα κατώτατα όρια για την ενεργοποίηση της εφαρμογής των λογότυπων FOP βασίζονται στις ημερήσιες τιμές (DV) που καθορίζονται από την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).
Τα τρόφιμα που απαιτούν διατροφικό σύμβολο FOP περιλαμβάνουν:
- Γενικά προσυσκευασμένα τρόφιμα που φτάνουν ή υπερβαίνουν το 15% DV κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων ή νατρίου
- Τέτοια τρόφιμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αλλαντικά, σούπες, κατεψυγμένα επιδόρπια ή πουτίγκες.
- Προσυσκευασμένα τρόφιμα με μικρή ποσότητα αναφοράς (≤ 30 g ή mL) που πληρούν ή υπερβαίνουν το 10% DV κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων ή νατρίου
- Επειδή αυτά τα τρόφιμα συνήθως καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες και μπορούν να είναι συμπυκνωμένες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών, έχουν χαμηλότερο όριο.
- Τέτοια τρόφιμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τουρσιά, ντρέσινγκ σαλάτας, μπισκότα ή δημητριακά πρωινού.
- Προσυσκευασμένα κύρια πιάτα με ποσότητα αναφοράς ≥ 200 g* που καλύπτουν ή υπερβαίνουν το 30% DV κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων ή νατρίου
- Επειδή τα τρόφιμα που καταναλώνονται ως κύριο πιάτο μπορεί να αναμένεται να αποτελούν περισσότερο από την ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, έχουν υψηλότερο όριο.
- Τέτοια τρόφιμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κατεψυγμένα λαζάνια, κρεατόπιτα ή πίτσα.
*170 g για κύρια πιάτα που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών