Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη Βρετανία: Περισσότερο από το 30% των τροφίμων περιείχαν τουλάχιστον δύο βακτήρια

ΑρχικήΝέαΜεγάλη Βρετανία: Περισσότερο από το 30% των τροφίμων περιείχαν τουλάχιστον δύο βακτήρια
spot_img

Ποια τρόφιμα τείνουν να είναι μολυσμένα με κάποιο βακτήριο στη Μεγάλη Βρετανία;

Οι τροφιμογενείς ασθένειες συνεχίζουν να μαστίζουν τη βιομηχανία τροφίμων, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που νοσούν από αυτές. Αυτό καθιστά ακόμα δυσκολότερη την ασφάλεια τροφίμων.

- Advertisement -

 Ένας, όμως, τρόπος πρόληψης των τροφιμογενών ασθενειών είναι ο εντοπισμός των πηγών που ευθύνονται κατά κόρον για τις μολύνσεις, ούτως ώστε να γίνεται καλύτερη χαρτογράφηση των πιθανών βακτηρίων και να αποφεύγονται δυνητικά κρούσματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό και τη συν-εμφάνιση ορισμένων βακτηρίων, όπως του E. coli, της Klebsiella, της Salmonella και του Vibrio σε 1.369 δείγματα  κοτόπουλου, χοιρινού, γαρίδων, σολομού και φυλλώδων λαχανικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, από τα τέλη του 2018 ως τα τέλη του 2019. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Microbiology.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως παρατίθεται από το Food Safety News, το κατεψυγμένο κοτόπουλο εισαγωγής είχε 6,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να περιέχει σαλμονέλα από το εγχώριο με απλή ψύξη. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τον εισαγόμενο σολομό, ο οποίος είχε 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης με E. coli.

Αναφορικά με το βακτήριο E. Coli, οι ερευνητές το ανακάλυψαν στην  πλειονότητα των δειγμάτων ωμού κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος, αλλά λιγότερο στα υπόλοιπα δείγματα. Επιπλέον, οι πιθανότητες ανίχνευσής του ήταν υψηλότερες στον εισαγόμενο σολομό από ό,τι σε εγχώρια προϊόντα ή  χωρίς ετικέτα. Στα φυλλώδη λαχανικά, ήταν πιθανότερο να περιέχεται σε έτοιμες, πλυμένες σαλάτες.

Ακόμη, παράγοντες εποχικότητας, όπως το κρύο, ο καιρός και οι συνθήκες ανάπτυξης συσχετίστηκαν περισσότερο με την Klebsiella και το E. coli, με υψηλότερη ανίχνευση των βακτηρίων να παρατηρείται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Όσο για τη σαλμονέλα, οι επιστήμονες την ανακάλυπταν πιο συχνά σε ωμές γαρίδες, κοτόπουλο και χοιρινό.

Πολλά από ταθαλασσινά που δοκιμάστηκαν- κυρίως οι ωμές γαρίδες- περιείχαν το βακτήριο Vibrio.  Επιπλέον, σχεδόν όλα τα προϊόντα βρέθηκαν να περιέχουν Klebsiella, με μια μεγαλύτερη τάση στα φυλλώδη λαχανικά που εξετάστηκαν.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Klebsiella, αν και βρέθηκε στα περισσότερα δεν είχε μέχρι πρότινος διερευνηθεί εκτενώς ο επιπολασμός της στα τρόφιμα.  

Eίναι, επίσης, εντυπωσιακό πως περισσότερο από το 30% των δειγμάτων περιείχαν τουλάχιστον δύο βακτήρια, όταν εξετάστηκαν στο κοτόπουλο, το χοιρινό και τις ωμές γαρίδες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα