Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεσογειακή διατροφή: Πιθανώς κατάλληλη και για  την ανακούφιση ασθενών από συμπτώματα long Covid

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜεσογειακή διατροφή: Πιθανώς κατάλληλη και για  την ανακούφιση ασθενών από συμπτώματα long Covid
spot_img

Τι είναι ο long Covid και πώς η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει και στην ανακούφιση από αυτόν;

Ίσως η  μεσογειακή διατροφή   να αποδειχτεί ωφέλιμη ακόμη  και για τη μείωση των συμπτωμάτων τoυ long  COVID, διατείνονται,  επιστήμονες των οποίων τα επιχειρήματα ενστερνίζεται  σε άρθρο του το theConversation ως μέρος Quarter Life, μιας σειράς για ζητήματα που μάς αφορούν και  αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Γιατί όμως μας αφορά ο long Covid;

 Είναι γνωστό ότι οι  περισσότεροι   που προσβάλλονται από τον COVID αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά για κάποιους, τα συμπτώματα είτε  εκδηλώνονται  αργότερα , είτε είναι επίμονα και επώδυνα  για μεγάλο χρονικό διάστημα . Μία  πρόσφατη ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με τον long COVID-19 (μακροχρόνιο Covid) δείχνει ότι η πάθηση επηρεάζει τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο  και επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Εξίσου γνωστό είναι ότι στα  κοινά μακροχρόνια συμπτώματα του COVID περιλαμβάνονται η κόπωση,η  δύσπνοια και οι  δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση («ομίχλη του εγκεφάλου»). Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν μετά τη σωματική ή την πνευματική καταπόνηση..

 Όλα αυτά συντηρούν την συζήτηση και το ενδιαφέρον στρέφοντας μάλιστα ορισμένους να προτείνουν    ποικιλία από δίαιτες . Τι είναι όμως αυτές οι δίαιτες και τι λένε τα στοιχεία, για την λεγόμενη αντιφλεγμονώδη δίαιτα;

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα

Η φλεγμονή δεν είναι πάρα ο  αμυντικός μηχανισμός, ή οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται από τον οργανισμό μας για να προστατευτεί από  επιβλαβή παθογόνα.   Αλλά η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακρά COVID προέρχονται από χρόνια φλεγμονή. Επομένως αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αποδεχτούμε αυτήν την υπόθεση,  να σκύψουμε πάνω από τροφές ή συστατικά που   μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Έτσι, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα περιλαμβάνει την αποφυγή τροφών που προκαλούν φλεγμονή, όπως τα τηγανητά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, η ζάχαρη, τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και το λαρδί.

Αντίθετα, εστιάζει σε τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές, όπως οι ντομάτες, το ελαιόλαδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα φρούτα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από τη φλεγμονή.

“Αν ψάχνετε για μια δίαιτα που ακολουθεί πιστά τις αρχές της αντιφλεγμονώδους διατροφής, σκεφτείτε τη μεσογειακή διατροφή” προτρέπει το άρθρο «Ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή σημαίνει να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιεινά έλαια. Αυτή η δίαιτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο.»

Γιατί δεν συνιστάται ακόμη  μια δίαιτα χαμηλή σε ισταμίνη;

Μία άλλη σημαντική δίαιτα είναι αυτή με χαμηλη  ισταμίνη. Η ισταμίνη  είναι μια ένωση, ένας νευροδιαβιβαστής  που απελευθερώνεται από τα κύτταρα, συχνά ως απόκριση σε τραυματισμό ή αλλεργική αντίδραση. Για παράδειγμα, αν έχουμε αλλεργικό πυρετό ή μας τσιμπήσει μέλισσα, μπορεί να πάρουμε ένα αντιισταμινικό.

Η ισταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και μπορεί να μάς προκαλέσει πρόβλημα, όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά  δεν μπορούμε να τη διασπάσουμε σωστά  Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, διάρροια, συριγμό και κόπωση και συχνά κάποια είναι  παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν στη νόσο long COVID. Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι οι αυξημένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις που παρατηρούνται με μακροχρόνιο COVID θα μπορούσαν να προκληθούν από αυξημένη απελευθέρωση ισταμίνης από δυσλειτουργικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν με άλλες καταστάσεις.

Άρα, μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφών και ποτών που θεωρούνται υψηλά σε ισταμίνη για αρκετές εβδομάδες, πριν επανεισαχθούν, σταδιακά  στον οργανισμό.  Ο περιορισμός αφορά τα εξής προϊόντα: αλκοόλ, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή, επεξεργασμένα κρέατα και παλαιωμένο τυρί, επίσης μία σειρά φρούτα και λαχανικά

  Ωστόσο,  αν και μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων τους ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε ισταμίνη, δεν έχουν δημοσιευθεί μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένης της έλλειψης στοιχείων και των σχετικών προκλήσεων, η εξάλειψη της διατροφικής ισταμίνης δεν συνιστάται επί του παρόντος για μακροχρόνια COVID.

Aπουσία κλινικών δοκιμών για την φυτική διατροφή ως «φάρμακο» κατά longCovid

 Η φυτική διατροφή αναφέρεται σε δίαιτες στις οποίες   η  ενέργεια  αντλείται βασικά, από φυτικές τροφές,   Οι φυτικές δίαιτες είναι ευεργετικές για τους δείκτες φλεγμονής και μπορεί να αλλάξουν ευνοϊκά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πιο συγκεκριμένα, μια καλά ισορροπημένη διατροφή με βάση τα φυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά οξέα και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία επηρεάζουν θετικά πολλούς τύπους κυττάρων που εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί να εμφανίζουν άμεσες αντιικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων, ενός κυττάρου του ανοσοποιητικού που περιπολεί το σώμα αναγνωρίζοντας μη φυσιολογικά κύτταρα.

Αν και ορισμένοι πάσχοντες από χρόνια COVID έχουν διαφημίσει τα οφέλη της φυτικής διατροφής, η χρησιμότητά της για την ανακούφιση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του COVID δεν έχει ακόμη εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, στοιχεία από μελέτες που έγιναν πριν από την πανδημία υποδηλώνουν ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να ωφελήσει ορισμένες καταστάσεις που μπορούν επίσης να επηρεάσουν άτομα με μακροχρόνιο COVID – όπως κόπωση, πονοκεφάλους, άγχος, κατάθλιψη και μυϊκούς πόνους.

Συμπερασματικά, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς αυτές οι δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν τη μακρά COVID-19. Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να διαχειριστείτε μακροχρόνια συμπτώματα COVID, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.

Νοθευμένο Μέλι: Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από μέλι με βάση το σιρόπι!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στα τρόφιμα, 1 στα 2 μέλια που εισάγονται στην ΕΕ είναι νοθευμένα και σχεδόν όλα τα μέλια από Τουρκία!

Καινοτομία: Φορητός αισθητήρας σταδιακής αλλοίωσης τροφίμων που αλλάζει χρώμα

Ο ανιχνευτής αλλάζει χρώμα από μπλε σε κόκκινο κατά την έκθεση σε βιογενείς αμίνες από τρόφιμα σε συνθήκες αποθήκευσης.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα