Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη Βρετανία: Περισσότερο από το 30% των τροφίμων περιείχαν τουλάχιστον δύο βακτήρια

ΑρχικήΝέαΜεγάλη Βρετανία: Περισσότερο από το 30% των τροφίμων περιείχαν τουλάχιστον δύο βακτήρια
spot_img

Ποια τρόφιμα τείνουν να είναι μολυσμένα με κάποιο βακτήριο στη Μεγάλη Βρετανία;

Οι τροφιμογενείς ασθένειες συνεχίζουν να μαστίζουν τη βιομηχανία τροφίμων, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που νοσούν από αυτές. Αυτό καθιστά ακόμα δυσκολότερη την ασφάλεια τροφίμων.

 Ένας, όμως, τρόπος πρόληψης των τροφιμογενών ασθενειών είναι ο εντοπισμός των πηγών που ευθύνονται κατά κόρον για τις μολύνσεις, ούτως ώστε να γίνεται καλύτερη χαρτογράφηση των πιθανών βακτηρίων και να αποφεύγονται δυνητικά κρούσματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό και τη συν-εμφάνιση ορισμένων βακτηρίων, όπως του E. coli, της Klebsiella, της Salmonella και του Vibrio σε 1.369 δείγματα  κοτόπουλου, χοιρινού, γαρίδων, σολομού και φυλλώδων λαχανικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, από τα τέλη του 2018 ως τα τέλη του 2019. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Microbiology.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως παρατίθεται από το Food Safety News, το κατεψυγμένο κοτόπουλο εισαγωγής είχε 6,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να περιέχει σαλμονέλα από το εγχώριο με απλή ψύξη. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τον εισαγόμενο σολομό, ο οποίος είχε 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης με E. coli.

Αναφορικά με το βακτήριο E. Coli, οι ερευνητές το ανακάλυψαν στην  πλειονότητα των δειγμάτων ωμού κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος, αλλά λιγότερο στα υπόλοιπα δείγματα. Επιπλέον, οι πιθανότητες ανίχνευσής του ήταν υψηλότερες στον εισαγόμενο σολομό από ό,τι σε εγχώρια προϊόντα ή  χωρίς ετικέτα. Στα φυλλώδη λαχανικά, ήταν πιθανότερο να περιέχεται σε έτοιμες, πλυμένες σαλάτες.

Ακόμη, παράγοντες εποχικότητας, όπως το κρύο, ο καιρός και οι συνθήκες ανάπτυξης συσχετίστηκαν περισσότερο με την Klebsiella και το E. coli, με υψηλότερη ανίχνευση των βακτηρίων να παρατηρείται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Όσο για τη σαλμονέλα, οι επιστήμονες την ανακάλυπταν πιο συχνά σε ωμές γαρίδες, κοτόπουλο και χοιρινό.

Πολλά από ταθαλασσινά που δοκιμάστηκαν- κυρίως οι ωμές γαρίδες- περιείχαν το βακτήριο Vibrio.  Επιπλέον, σχεδόν όλα τα προϊόντα βρέθηκαν να περιέχουν Klebsiella, με μια μεγαλύτερη τάση στα φυλλώδη λαχανικά που εξετάστηκαν.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Klebsiella, αν και βρέθηκε στα περισσότερα δεν είχε μέχρι πρότινος διερευνηθεί εκτενώς ο επιπολασμός της στα τρόφιμα.  

Eίναι, επίσης, εντυπωσιακό πως περισσότερο από το 30% των δειγμάτων περιείχαν τουλάχιστον δύο βακτήρια, όταν εξετάστηκαν στο κοτόπουλο, το χοιρινό και τις ωμές γαρίδες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα