Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη ερεύνησε τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από τις μολύνσεις με E.coli και κρυπτοσπορίδιο

ΑρχικήΝέαΜελέτη ερεύνησε τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από τις μολύνσεις με E.coli και κρυπτοσπορίδιο
spot_img

cibum team

Tους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της μόλυνσης από E.coli και Cryptosporidium μελέτησαν ερευνητές στην Ιρλανδία.

Το STEC (βακτηρίδιο Escherichia coli) στις αγροτικές περιοχές έχει συσχετιστεί με άμεση επαφή με αγροτικά ζώα και μολυσμένο πόσιμο νερό, ενώ τα τρόφιμα έχουν αναφερθεί ως σημαντικοί παράγοντες στις αστικές περιοχές.

Η Ιρλανδία έχει τα υψηλότερα ποσοστά Shiga-toxin, που παράγουν E. coli (STEC), και κρυπτοσπορίωση στην Ευρώπη. Η συχνότητα και των δύο λοιμώξεων είναι υψηλότερη στις αγροτικές περιοχές.

Τα ευρήματα μπορεί να βελτιώσουν την επικοινωνία και την επιτήρηση κινδύνου για την προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epidemiology and Infection.

Επηρεάζονται κυρίως τα μικρά παιδιά

Επιβεβαιωμένα περιστατικά STEC μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2017 συμπεριλήφθηκαν για αναλύσεις, όπως και τα δεδομένα για πρωτογενείς και δευτερογενείς περιπτώσεις κρυπτοσπορίωσης από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Συνολικά, 2.757 περιπτώσεις STEC γεωκωδικοποιήθηκαν σε μία από τις 12.246 μικρές αστικές περιοχές και 6.242 αγροτικές μικρές περιοχές.

Ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό περιπτώσεων εμφανίστηκε μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και ατόμων άνω των 65 ετών. Η μόλυνση ήταν σχετικά ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Συνολικά, 4.509 επιβεβαιωμένα περιστατικά κρυπτοσπορίδωσης γεωκωδικοποιήθηκαν σε 3.412 μικρές περιοχές, εκ των οποίων 2.027 μικρές περιοχές ήταν αγροτικές και 1.385 αστικές. Λίγο κάτω από το 60 τοις εκατό των λοιμώξεων ήταν μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, χωρίς μεγάλη διαφορά ως προς το φύλο.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος, της συχνής επαφής με άλλα παιδιά, των χαμηλότερων κανόνων υγιεινής και της ευαισθησίας σε λοιμώξεις.

Ο υψηλότερος συνολικός αριθμός πληθυσμού συσχετίστηκε και με τους οργανισμούς σε αστικές και αγροτικές περιοχές και σε αμφότερες τις χρονικές περιόδους. Ο υψηλότερος τοπικός πληθυσμός και η πυκνότητα συνδέονται συχνά με την οικονομική στέρηση, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

Αποτελέσματα εκπαίδευσης και απασχόλησης

Τα χαμηλότερα ποσοστά εκπαίδευσης τρίτου επιπέδου, η ανεργία και η πυκνότητα των νοικοκυριών συνδέθηκαν με λοιμώξεις μόνο στις αστικές περιοχές.

Η συχνότητα εμφάνισης STEC σε αγροτικές περιοχές συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης τρίτου επιπέδου, πιθανότατα αντανακλώντας την επικράτηση της γεωργικής απασχόλησης στην αγροτική Ιρλανδία, η οποία συνήθως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης τρίτου επιπέδου συσχετίστηκαν και με κρυπτοσπορίωση στις αγροτικές περιοχές.

Επίσης, εντοπίστηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της παρουσίας τόσο των λοιμώξεων όσο και των χαμηλότερων ποσοστών ανεργίας ανδρών και γυναικών στις αγροτικές περιοχές.

Τα χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας έχουν συσχετιστεί με τη συχνότητα εμφάνισης STEC σε ορισμένες χώρες λόγω των συμπεριφορών, που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη σε πληθυσμούς υψηλότερου εισοδήματος.

Χαμηλότερες αναλογίες μονογονεϊκών νοικοκυριών και υψηλότερες ποσότητες ημι-ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων συσχετίστηκαν με επίπτωση κρυπτοσπορίωσης αλλά όχι STEC.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας γυναικών και ανδρών συσχετίστηκαν με κρυπτοσπορίωση στις αστικές περιοχές, υποδηλώνοντας ότι η σχέση ευημερίας και κρυπτοσπορίωσης δεν είναι εθνικά ομοιόμορφη.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η νέα εξίσωση – Του Νίκου Γδοντέλη

Γιατί τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων είναι "ορφανά" χωρίς το Food Safety Culture.

Συσκευασίες επόμενης γενιάς: Επιστημονική ανασκόπηση για τη μετατροπή της συσκευασίας

Η επανάσταση στις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι κοντά, λένε οι ειδικοί.

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα