Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μην τα καταναλώσετε!» Ανακαλούνται δημοφιλή γλυκά – Κίνδυνος θανατηφόρων λοιμώξεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Μην τα καταναλώσετε!» Ανακαλούνται δημοφιλή γλυκά - Κίνδυνος θανατηφόρων λοιμώξεων
spot_img

Τα δύο προϊόντα μπορεί να έχουν πωληθεί ολόκληρα σε κουτί ή να έχουν σερβιριστεί ως μερίδα σε κάποιο κατάστημα.

Δύο πολύ δημοφιλή γλυκά της εταιρείας D. Effe T. ανακαλούνται από την αγορά στον Καναδά, λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα. Πρόκειται για τη λεμονόπιτα Lemon Delight και την τάρτα με φρούτα του δάσους Tartlet with Forest Fruits.Τα δύο προϊόντα πωλούνται σε κουτί και περιέχουν 9 μερίδες έκαστο.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα ανακαλούνται:

D. Effe T.Lemon DelightΒάρος: 1180 g (1 κουτί x 9 μερίδες)Κωδικός προϊόντος: 8 058302 730097Ημερομηνία Λήξεως 12/11/2025

D. Effe T.Tartlet with Forest FruitsΒάρος: 1170 g (1 κουτί x 9 μερίδες)Κωδικός προϊόντος: 8 058302 730080Ημερομηνία Λήξεως 12/11/2025

Και τα δύο προϊόντα μπορεί να έχουν πωληθεί ολόκληρα σε κουτί ή να έχουν σερβιριστεί ως μερίδα σε κάποιο κατάστημα.

«Μην καταναλώνετε, χρησιμοποιείτε, πουλάτε, σερβίρετε ή διανέμετε»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγξουν αν έχουν το συγκεκριμένο προϊόν και αν αυτό συμβαίνει να μην το καταναλώσουν, σερβίρουν, χρησιμοποιούν, πουλάτε ή διανέμουν. Αντίθετα πρέπει να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς.

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με  σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβληθούν από σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις. Τα υγιή άτομα μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή αρθρίτιδα.

Πώς βρέθηκε η σαλμονέλα στα γλυκά

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη (σαλμονέλωση) και επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως διαβιώνουν στο εντερικό σύστημα ζώων αλλά και ανθρώπων και βρίσκονται σε διάφορες τροφές, κυρίως στο κρέας, τα αυγά αλλά και κάποια λαχανικά. Επιπλέον, κακή θερμική επεξεργασία του γάλακτος (μη επαρκής παστερίωση) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση της σαλμονέλας και συνεπώς την πρόκληση σαλμονέλωσης. Και τα αυγά και το γάλα χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή γλυκών.

Ένοχος σαλμονέλας σε ένα ζαχαροπλαστείο μπορεί επίσης να είναι και το κακάο! Μεγάλο μέρος του κακάο στον κόσμο προέρχεται από μικρές φάρμες στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με το «The Conversation». Οι κόκκοι από το κακάο συλλέγονται, ζυμώνονται και ξηραίνονται σε αυτές τις φάρμες και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν με σαλμονέλα από τα ζώα και το περιβάλλον. Όταν οι κόκκοι φτάνουν σε ένα εργοστάσιο γλυκών, ψήνονται. Αυτό θα σκοτώσει κάθε βακτήριο σαλμονέλας στους κόκκους. Αλλά αν υπάρχει σαλμονέλα στους ωμούς κόκκους, μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν πηγή μόλυνσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα