Τα δύο προϊόντα μπορεί να έχουν πωληθεί ολόκληρα σε κουτί ή να έχουν σερβιριστεί ως μερίδα σε κάποιο κατάστημα.
Δύο πολύ δημοφιλή γλυκά της εταιρείας D. Effe T. ανακαλούνται από την αγορά στον Καναδά, λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα. Πρόκειται για τη λεμονόπιτα Lemon Delight και την τάρτα με φρούτα του δάσους Tartlet with Forest Fruits.Τα δύο προϊόντα πωλούνται σε κουτί και περιέχουν 9 μερίδες έκαστο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για γνωστό εστιατόριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και πρόστιμο από την Περιφέρεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τελικά είναι ασφαλές να καταψύχουμε το ψωμί ή όχι;
Συγκεκριμένα ανακαλούνται:

D. Effe T. | Lemon Delight | Βάρος: 1180 g (1 κουτί x 9 μερίδες) | Κωδικός προϊόντος: 8 058302 730097 | Ημερομηνία Λήξεως 12/11/2025 |

D. Effe T. | Tartlet with Forest Fruits | Βάρος: 1170 g (1 κουτί x 9 μερίδες) | Κωδικός προϊόντος: 8 058302 730080 | Ημερομηνία Λήξεως 12/11/2025 |
Και τα δύο προϊόντα μπορεί να έχουν πωληθεί ολόκληρα σε κουτί ή να έχουν σερβιριστεί ως μερίδα σε κάποιο κατάστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kουτιά πίτσας: Τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την αναπαρωγή και προκαλούν καρκίνο καταλήγουν στην πίτσα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί σίκαλης με ορυκτέλαια, φυτοφάρμακα, χρωστικές και γλυκαντικά – Εργαστηριακή δοκιμή
«Μην καταναλώνετε, χρησιμοποιείτε, πουλάτε, σερβίρετε ή διανέμετε»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγξουν αν έχουν το συγκεκριμένο προϊόν και αν αυτό συμβαίνει να μην το καταναλώσουν, σερβίρουν, χρησιμοποιούν, πουλάτε ή διανέμουν. Αντίθετα πρέπει να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς.
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβληθούν από σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις. Τα υγιή άτομα μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή αρθρίτιδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπασμένα γυαλιά σε συσκευασμένη σάλτσα
Πώς βρέθηκε η σαλμονέλα στα γλυκά
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη (σαλμονέλωση) και επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως διαβιώνουν στο εντερικό σύστημα ζώων αλλά και ανθρώπων και βρίσκονται σε διάφορες τροφές, κυρίως στο κρέας, τα αυγά αλλά και κάποια λαχανικά. Επιπλέον, κακή θερμική επεξεργασία του γάλακτος (μη επαρκής παστερίωση) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση της σαλμονέλας και συνεπώς την πρόκληση σαλμονέλωσης. Και τα αυγά και το γάλα χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή γλυκών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τεχνητές χρωστικές στα τρόφιμα: Κρύβονται ακόμη και σε αυτά που θεωρούμε… «υγιεινά» – Πώς θα προφυλαχτείτε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
Ένοχος σαλμονέλας σε ένα ζαχαροπλαστείο μπορεί επίσης να είναι και το κακάο! Μεγάλο μέρος του κακάο στον κόσμο προέρχεται από μικρές φάρμες στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με το «The Conversation». Οι κόκκοι από το κακάο συλλέγονται, ζυμώνονται και ξηραίνονται σε αυτές τις φάρμες και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν με σαλμονέλα από τα ζώα και το περιβάλλον. Όταν οι κόκκοι φτάνουν σε ένα εργοστάσιο γλυκών, ψήνονται. Αυτό θα σκοτώσει κάθε βακτήριο σαλμονέλας στους κόκκους. Αλλά αν υπάρχει σαλμονέλα στους ωμούς κόκκους, μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν πηγή μόλυνσης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.