Το γλυκό κέρασμα έβαλε σε περιπέτειες όσους θέλησαν να το απολαύσουν
Μπορεί κάτι τόσο νόστιμο και γλυκό να σε αρρωστήσει σοβαρά; Και βέβαια μπορεί! Στον Καναδά τα σοκολατάκια σε κασετίνα έστειλαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 61 άτομα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας η ασθένειά τους οφείλεται σε Salmonella Enteritidis που εντοπίστηκε σε αυτά.
Τα γλυκίσματα ανακλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο. Η ηλικία των ασθενών κυμαίνεται μεταξύ 3 και 88 ετών και παρουσίασαν συμπτώματα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυγά κότας: Ο καταλληλότερος τρόπος μαγειρέματος για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αφυδατωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι – Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας δύο ελληνικών Πανεπιστημίων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα 5 είδη θαλασσινών που καταναλώνουμε συχνά και είναι τίγκα στα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή μελέτη

Η έρευνα στους ασθενείς έδειξαν τα σοκολατάκια ως κοινό τρόφιμο που προμηθεύτηκαν σε εκδηλώσεις τροφοδοσίας ή σε άλλες εγκαταστάσεις όπου σερβίρονταν τα προϊόντα που ανακλήθηκαν. Οι πληγείσες επαρχίες και ο αριθμός των ασθενών σε αυτές μοιράζονται ως εξής: Βρετανική Κολομβία με 4 ασθενείς, Αλμπέρτα με 2, Οντάριο με 21, Κεμπέκ με 33 και Νιού Μπράνζγουικ με 1 ασθενή.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τεμαχισμένα μπαλάκια του γκολφ σε πατατάκια – Οι γελοίες δικαιολογίες των παρασκευαστών
Οι αρχές ανησυχούν ότι παρόλο που τα σοκολατάκια έχουν ανακληθεί, πιθανότατα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, επειδή υπάρχει μια αρκετά μεγάλη περίοδος μεταξύ του πότε ένα άτομο αρρωσταίνει και του πότε η ασθένεια αναφέρεται στους αξιωματούχους δημόσιας υγείας. Για αυτό το ξέσπασμα, η περίοδος αναφοράς ασθένειας είναι μεταξύ 16 και 41 ημερών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο τύπος σωματικού λίπους που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και θάνατο – Δεν το έχουν μόνο οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- Υπάρχει ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν ακόμα τα προϊόντα που ανακαλούνται στους καταψύκτες τους λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους, η οποία εκτείνεται μέχρι τον Νοέμβριο του 2025. Αυτή η εστία μπορεί να μην περιορίζεται στις επαρχίες ή τις περιοχές με γνωστές ασθένειες καθώς τα ανακληθέντα σοκολατάκια διανεμήθηκαν σε: Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα, Οντάριο, Κεμπέκ και Νέα Σκωτία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγγλία: Το ελληνικό σουβλάκι που «πάτωσε» σε βαθμολογία για την υγιεινή και την ασφάλεια – Τι διαπίστωσαν οι ελεγκτές
Σχετικά με τις λοιμώξεις από σαλμονέλα
Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένου. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.
Όποιος έχει φάει μίνι αρτοσκευάσματα και έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ αλάτι;
Συμπτώματα σαλμονέλωσης
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες ασθενούν συνήθως για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.
Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να μεταδίδουν τις λοιμώξεις σε άλλους.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.