Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένες με λιστέρια 15 μάρκες σολομού – Μεγάλη ανάκληση στην Ισπανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένες με λιστέρια 15 μάρκες σολομού - Μεγάλη ανάκληση στην Ισπανία
spot_img

Λιστέρια σε 15 μάρκες καπνιστού σολομού στην Ισπανία, εντόπισαν οι αρχές.

Σε μία μεγάλη ανάκληση προϊόντων καπνιστού σολομού προχώρησαν χθες οι αρχές της Ισπανίας. Όπως ανακοινώθηκε ο Ισπανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή (AESAN) έλαβε ειδοποίηση που εστάλη από τις υγειονομικές αρχές της Κοινότητας της Βαλένθια σχετικά με την παρουσία Listeria monocytogenes στον καπνιστό σολομό σε διαφορετικές παρουσιάσεις και μάρκες. Τα προϊόντα καπνιστού σολομού πωλούνται σε διάφορές μορφές και μεγέθη  όπως απλός καπνιστός σολομός, (80 g, 100 g, 200 g, 250 και 300 g) σολομός καπνιστός σε λάδι  (150 g, 900 g και 3500 g) καπνιστός σολομός προκομμένος (1,2 kg, 1 kg, 700 g, 600 g, 500 g και 400 g) ψαρονέφρι καπνιστός σολομός (600 γρ), προκομμένος μαριναρισμένος σολομός (600 γρ).

- Advertisement -

Οι μάρκες με τις οποίες κυκλοφορούν τα προϊόντα είναι:

  • Alepa
  • Distrialacant
  • Fajardo
  • Guillermo fernandez
  • Hiperber
  • La cuna del salazon
  • Los salaos
  • Pablo campillo
  • Pertusa
  • Saez
  • Salazones miguel
  • Salinas
  • Samar
  • The blueocean seaffod
  • Tora

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η αρχική διανομή έγινε στις αυτόνομες κοινότητες της Ανδαλουσίας, της Καστίλλης – Λα Μάντσα και της Περιφέρειας της Μούρθια , αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακατανομές σε άλλες αυτόνομες κοινότητες. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές να απέχουν από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, και εάν έχουν καταναλώσει κάποιο από τα παραπάνω και παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με λιστερίωση (έμετος, διάρροια και πυρετός), να επισκεφθούν γιατρό ή νοσοκομείο.

Η λιστερίωση είναι μια τροφιμογενής ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Η κύρια οδός μετάδοσης στον άνθρωπο είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων , ιδιαίτερα έτοιμων προς κατανάλωση τροφών στο ψυγείο με σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως τα καπνιστά ψάρια, τα προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και τα μαλακά τυριά.Το L. monocytogenes είναι ένα βακτήριο, το οποίο πολλαπλασιάζεται σε ένα ευρύ φάσμα pH και θερμοκρασιών και μπορεί να πολλαπλασιαστεί ακόμη και σε θερμοκρασίες ψύξης (μεταξύ 2ºC-4ºC). Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι μεταξύ 30ºC-37ºC. Το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες πάνω από 70º C για 2 λεπτά καταστρέφει τα βακτήρια.

Το L. monocytogenes είναι ικανό να σχηματίζει βιοφίλμ σε μια μεγάλη ποικιλία επιφανειών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Το βιοφίλμ δίνει στα βακτήρια μεγαλύτερη αντοχή στην εξάλειψη και μπορεί να παραμείνει μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση.

Τα χαρακτηριστικά αντοχής του σε διάφορες συνθήκες (όπως οξύτητα και χαμηλές θερμοκρασίες) δικαιολογούν ότι είναι ευρέως διαδεδομένο τόσο στο περιβάλλον (έδαφος, φυτά, ζωοτροφές, περιττώματα, λύματα, νερό) όσο και σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα