Μελέτη για τη μολυσματικότητα και την επιμονή του ιού της γρίπης Α στο ωμό γάλα.
Το νωπό γάλα, το οποίο από ορισμένους είναι πιο αποδεκτό ως φυσική και θρεπτική εναλλακτική λύση στα παστεριωμένα γαλακτοκομικά, μπορεί να έχει κρυφούς κινδύνους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Σε αντίθεση με το παστεριωμένο γάλα, το νωπό γάλα δεν θερμαίνεται για να σκοτώσει δυνητικά επιβλαβή παθογόνα. Οι υποστηρικτές του νωπού γάλακτος ισχυρίζονται ότι προσφέρει περισσότερα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, ένζυμα και προβιοτικά από ό,τι στο παστεριωμένο γάλα και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο Environmental Science & Technology Letters, αποκαλύπτει ότι ο ιός της γρίπης ή της γρίπης μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στο νωπό γάλα στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες. Τα ευρήματα έρχονται σε μια εποχή που τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή έχουν εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και επισήμως ότι ένα παιδί που δεν είχε σχέση με φάρμα, αρρώστησε με γρίπη των πτηνών μετά την κατανάλωση νωπού γάλακτος.
«Αυτή η εργασία υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών μέσω της κατανάλωσης νωπού γάλακτος και τη σημασία της παστερίωσης του γάλακτος», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Alexandria Boehm , η καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών Richard and Rhoda Goldman στο Stanford Doerr School of Sustainability και στο Stanford. Σχολή Μηχανικών .
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει συνδέσει το νωπό γάλα με περισσότερες από 200 εστίες ασθενειών και – μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – προειδοποιεί ότι μικρόβια, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, στο νωπό γάλα παρουσιάζουν «σοβαρούς» κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η επιστήμη πίσω από τον κίνδυνο
Οι ερευνητές διερεύνησαν την επιμονή ενός στελέχους του ιού της ανθρώπινης γρίπης στο ωμό αγελαδινό γάλα σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης. Ο ιός της γρίπης, που ονομάζεται H1N1 PR8, επέζησε και παρέμεινε μολυσματικός στο γάλα για έως και πέντε ημέρες.
«Η επιμονή του μολυσματικού ιού της γρίπης στο νωπό γάλα για μέρες εγείρει ανησυχίες για πιθανές οδούς μετάδοσης», δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Mengyang Zhang , μεταδιδακτορικός υπότροφος στην πολιτική και περιβαλλοντική μηχανική. «Ο ιός θα μπορούσε να μολύνει επιφάνειες και άλλα περιβαλλοντικά υλικά εντός των γαλακτοκομικών εγκαταστάσεων, θέτοντας κινδύνους για τα ζώα και τους ανθρώπους».
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το RNA του ιού της γρίπης – μόρια που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες αλλά δεν θεωρούνται κίνδυνος για την υγεία – παρέμεναν ανιχνεύσιμα στο νωπό γάλα για τουλάχιστον 57 ημέρες. Συγκριτικά, η παστερίωση κατέστρεψε εντελώς τη μολυσματική γρίπη στο γάλα και μείωσε την ποσότητα του ιικού RNA κατά σχεδόν 90%, αλλά δεν εξάλειψε πλήρως το RNA. Αν και η έκθεση στο RNA του ιού της γρίπης δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία, οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε RNA χρησιμοποιούνται συχνά για τη διενέργεια περιβαλλοντικής επιτήρησης παθογόνων παραγόντων όπως η γρίπη.
«Η παρατεταμένη παραμονή του ιικού RNA τόσο στο νωπό όσο και στο παστεριωμένο γάλα έχει επιπτώσεις στις αξιολογήσεις της ασφάλειας των τροφίμων και στην περιβαλλοντική επιτήρηση, ιδιαίτερα επειδή πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην περιβαλλοντική επιτήρηση ανιχνεύουν RNA», δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Alessandro Zulli, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο πολιτικών και περιβαλλοντικών μηχανικών.
Γιατί έχει σημασία τώρα
Μόνο στις ΗΠΑ, οι ιοί της γρίπης μολύνουν περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνουν περισσότερους από 50.000 κάθε χρόνο. Αυτοί οι τύποι ιών μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων, η οποία οδήγησε σε έως και 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπινες μολύνσεις παγκοσμίως το 2009-2010.
Αν και η γρίπη των πτηνών δεν έχει αποδειχθεί ακόμη τόσο επικίνδυνη για τους ανθρώπους, θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει επικίνδυνη. Η πρόσφατη ανίχνευση της γρίπης των πτηνών στα βοοειδή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανή μετάδοσή της μέσω του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της βελτίωσης των συστημάτων παρακολούθησης, ιδίως καθώς η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των ζώων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.