Το 47% όλων των προϊόντων που εξετάστηκαν ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Το Clean Label Project δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς ορισμένα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησε σε 160 προϊόντα από 70 μάρκες πρωτεϊνών για βαρέα μέταλλα και δισφαινόλες, διαπιστώνοντας ότι το 47% όλων των προϊόντων που εξετάστηκαν ήταν πάνω από το όριο της Πρότασης 65 της Καλιφόρνιας (Prop 65) για τα βαρέα μέταλλα.
Συνολικά, το Clean Label Project διεξήγαγε 35.862 μεμονωμένες δοκιμές για τους ρύπους στα προϊόντα, για μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό, υδράργυρο, δισφαινόλη Α (BPA) και δισφαινόλη S (BPS).
Η πολιτεία της Καλιφόρνια απαιτεί από τα προϊόντα με συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που υπερβαίνουν αυτό το όριο να προειδοποιούν τους καταναλωτές μέσω της ετικέτας του προϊόντος για την έκθεση σε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες.
Σύμφωνα με το Clean Label Project, η επιτροπή δοκιμών αποτελούσε περίπου το 83% του μεριδίου αγοράς. Τα βιολογικά προϊόντα, κατά μέσο όρο, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από βαρέα μέταλλα, με τριπλάσια ποσότητα μολύβδου και διπλάσια ποσότητα καδμίου σε σύγκριση με τα μη βιολογικά προϊόντα, κάτι που αποδόθηκε στο γεγονός ότι τα περισσότερα βιολογικά πρωτεϊνικά προϊόντα ήταν φυτικής προέλευσης.
Οι πρωτεϊνικές σκόνες φυτικής προέλευσης περιείχαν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τις σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ενώ η σοκολάτα φάνηκε επίσης να αποτελεί συστατικό υψηλού κινδύνου, με τις πρωτεϊνικές σκόνες σοκολάτας να περιέχουν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο από τη βανίλια.
Στα θετικά, το Clean Label Project διαπίστωσε σημαντικές βελτιώσεις στην περιεκτικότητα σε BPA και BPS στις σκόνες πρωτεΐνης. Η BPA και η BPS, αμφότερες δισφαινόλες, είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες που παρεμβαίνουν στην ανοχή στην ινσουλίνη και προκαλούν μεταβολικά προβλήματα. Η παρούσα μελέτη βρήκε BPA ή BPS μόνο σε τρία από τα 160 προϊόντα που εξετάστηκαν. Προηγούμενες δοκιμές εντόπισαν δισφαινόλες στο 55% των προϊόντων.
Όσον αφορά το κάδμιο, οι πρωτεϊνικές σκόνες με φυτική βάση και γεύση σοκολάτας είχαν τις ισχυρότερες συγκεντρώσεις. Οι σκόνες φυτικής προέλευσης περιείχαν κατά μέσο όρο πέντε φορές περισσότερο κάδμιο από τον ορό γάλακτος και οι σκόνες πρωτεΐνης σοκολάτας είχαν 110 φορές περισσότερο κάδμιο από τις ποικιλίες με γεύση βανίλια, ανέφερε ο οργανισμός.
Το Clean Label Project ανέθεσε στην Ellipse Analytics, ένα ανεξάρτητο εργαστήριο αναλυτικής χημείας, τις δοκιμές της παρούσας μελέτης. Τα βαρέα μέταλλα εξετάστηκαν με τη χρήση φασματομετρίας ζεύγους πλάσματος – μάζας, ενώ οι δισφαινόλες και τα φυτοφάρμακα εξετάστηκαν μέσω υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας Tandem.
Επί του παρόντος, ο FDA προτείνει οδηγίες σχετικά με τα επίπεδα βαρέων μετάλλων σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά δεν έχει θεσπίσει ρυθμιστικά όρια για τα περισσότερα τρόφιμα, εκτός από συγκεκριμένους τύπους, όπως το εμφιαλωμένο νερό και οι παιδικές τροφές.