cibum team
Η αναζήτηση φυσικών χρωστικών που θα πάρουν την θέση των τεχνητών χρωστικών είναι σε οργασμό την τελευταία δεκαετία. Ένα λαμπρό μπλε χρώμα προερχόμενο από το κόκκινο λάχανο έχει ανακαλυφθεί από μια διεθνή ομάδα χημικών, στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια και τα ευρήματα της οποίας έχουν δημοσιευτεί στο Science Advances.Την σπουδαιότητα της ερευνητικής δουλειάς μεγαλώνει το δεδομένο πως τα μπλε χρώματα είναι πραγματικά σπάνια στη φύση και συνήθως είναι κρυμμένα σε μωβ ή κόκκινα χρώματα.
Ήδη τα εκχυλίσματα κόκκινου λάχανου χρησιμοποιούνται ευρέως ως πηγή φυσικών χρωστικών τροφίμων, ειδικά κόκκινων και μωβ. Αυτές οι χρωστικές ονομάζονται ανθοκυανίνες. Επιστημονικές ομάδες από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ιταλία εργάζονται για την απομόνωση μιας μπλε ανθοκυανίνης από το κόκκινο λάχανο. Βρέθηκε όμως από τους χημικούς του Πανεπιστήμιου Ντέιβις, πως με την χρήση ενζύμων μπόρεσαν να μετατρέψουν το μπλε της ανθοκυανίνης από ένα μικροσκοπικό κλάσμα εκχυλίσματος κόκκινου λάχανου σε ένα πρωτογενές προϊόν.
ΠΗΓΗ https://www.newfoodmagazine.com/