Διαπιστώθηκαν παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τις πρακτικές πώλησης κιμά.
Δύο νέα πρόστιμα σε κρεοπωλεία ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Ο λόγος είναι πως βρέθηκε υπόλλειμα κιμά στις μηχανές κοπής πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που επιβάλουν οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ (Υ.Α. 91354/2017).
Το Cibum έχει αναφερθεί εκτενώς στους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν ο κιμάς παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας καθώς εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες.
Επιπλέον όταν αλέθεται το ωμό κρέας, τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Υπάρχουν βέβαια και μηχανές κοπής ψυχόμενες, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν όλα τα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ανώτατο όριο παρουσίας κιμά προηγούμενης κοπής είναι 100gr, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής. Επίσης είναι και θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, εάν διαλέγει ένα κομμάτι κρέας για άλεση και τελικά αγοράζει κρέας από προηγούμενη κοπή.
Στο ένα κρεοπωλείο βρέθηκε στη μηχανή κοπής υπόλειμμα κιμά 150 γρ. και στο άλλο στη μηχανή κοπής κιμά υπήρχε υπόλειμμα κιμά 235 γρ. Και τα δύο κρεοπωλεία στεγάζονται εντός της Βαρβακείου Αγοράς της Αθήνας.
Οι ανακοινώσεις επιβολής προστίμων όπως δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής.