Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία της Αθήνας

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΝέα πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία της Αθήνας
spot_img

Διαπιστώθηκαν παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τις πρακτικές πώλησης κιμά.

Δύο νέα πρόστιμα σε κρεοπωλεία ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Ο λόγος είναι πως βρέθηκε υπόλλειμα κιμά στις μηχανές κοπής πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που επιβάλουν οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ (Υ.Α. 91354/2017).

Το Cibum έχει αναφερθεί εκτενώς στους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν ο κιμάς παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας καθώς εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες.

Επιπλέον όταν αλέθεται το ωμό κρέας, τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Υπάρχουν βέβαια και μηχανές κοπής ψυχόμενες, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν όλα τα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ανώτατο όριο παρουσίας κιμά προηγούμενης κοπής είναι 100gr, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής. Επίσης είναι και θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, εάν διαλέγει ένα κομμάτι κρέας για άλεση και τελικά αγοράζει κρέας από προηγούμενη κοπή.

Στο ένα κρεοπωλείο βρέθηκε στη μηχανή κοπής υπόλειμμα κιμά 150 γρ. και στο άλλο στη μηχανή κοπής κιμά υπήρχε υπόλειμμα κιμά 235 γρ. Και τα δύο κρεοπωλεία στεγάζονται εντός της Βαρβακείου Αγοράς της Αθήνας.

Οι ανακοινώσεις επιβολής προστίμων όπως δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο