Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai
Παράλληλα με την συνεχιζόμενη επιτυχία της σοκολάτας Dubai «τρέχουν» και οι εργαστηριακές δοκιμές από επίσημους και μη φορείς, για το πόσο υγιεινές είναι, εάν περιέχουν επιβλαβή συστατικά και εάν τελικά αξίζουν τα “πολλά” λεφτά τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης ξεκαθαρίζει οριστικά εάν μπορούμε να φάμε τα κόκκινα αυγά από τα τσουρέκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς μπορούν να γίνουν φίλες δύο γυναίκες – Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell
Δεν χρειάζονται αναλύσεις σε εργαστήριο για να καταλάβουμε, καταρχήν, ότι οι σοκολάτες Dubai είναι γεμάτες ζάχαρη και εντάσσονται στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία, οι καρδιονευροαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι πατάτες με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Τι αποκάλυψαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι
Εάν ξεπεράσουμε αυτό το δεδομένο, και θεωρώντας ότι δεν τρώνε όλοι κάθε μέρα τη δημοφιλή σοκολάτα, να υπενθυμίζουμε τα ευρήματα εργαστηριακών μελετών για τα συστατικά που περιέχει. Αναλύσεις που έγιναν από Γερμανούς εμπειρογνώμονες, σε 38 προϊόντα έδειξαν κακής ποιότητας πρώτων υλών και παρουσία καρκινογόνων ουσιών όπως γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, 3-MCPD, αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων και αφλατοξίνες. Επίσης βρήκαν απομίμηση σοκολάτας και όχι πραγματική σοκολάτα, επικίνδυνες συνθετικές πράσινες χρωστικές για να θεωρεί ο καταναλωτής ότι περιέχουν περισσότερα φιστίκια, παραπλανητικά υψηλά επίπεδα φιστικιού και αδήλωτα αλλεργιογόνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από το “φονικό μαρούλι” – Σφοδρές επικρίσεις στις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για συγκάλυψη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Ανακαλούνται 429.200 power banks για κινητά – Έχουν προκαλέσει 6 εγκαύματα – Δείτε φωτογραφίες
Άλλη οργάνωση καταναλωτών η Stiftung Warentest που πραγματοποιεί αναλύσεις σε ανεξάρτητα εργαστήρια, αξιολόγησε έξι μάρκες, συμπεριλαμβανομένων δύο κατασκευασμένων στο Ντουμπάι. Το καταληκτικό της συμπέρασμα ήταν : «Δεν βρήκαμε μοναδικές γεύσεις ή εξαιρετικές ιδιότητες, αλλά βρήκαμε μυκοτοξίνες και ρύπους», καθώς και ζάχαρη, φυτικά έλαια, γεύσεις και χρώματα σε αφθονία! Τα φιστίκια είναι μερικές φορές πιο σπάνια, σε ποσοστό 10 έως 19%. Και οι δύο σοκολάτες που παρασκευάζονται στο Ντουμπάι διαπιστώθηκε ότι ήταν «σημαντικά μολυσμένες με δυνητικά καρκινογόνα λίπη» που περιέχονται σε εξευγενισμένο φοινικέλαιο και η μία από τις δύο ήταν επίσης μολυσμένη με αφλατοξίνες, μία κατηγορία καρκινογόνων μυκοτοξινών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα το μολυσμένο μπαχαρικό – Περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 20 χιλιάδες δημοφιλή γυναικεία παπούτσια – Καταγγελίες για 15 τραυματισμούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία σε Πετρούπολη και Ν. Ηράκλειο
Παρόμοια οργάνωση στη Γαλλία η Que Choisir, οσον αφορά στη γεύση λέει πως οι κριτικές είναι ανάμεικτες: κάποιοι λένε ότι είναι «εθιστικό », άλλοι λένε ότι είναι «αηδιαστικό ». Η περιεκτικότητα των φιστικιών ήταν από 11έως 17% (μόνο) ενώ βρήκαν διαυγασμένο βούτυρο (το βούτυρο από το οποίο έχουν αφαιρεθεί όλα τα στερεά γάλακτς) φοινικέλαιο, απιονισμένο ορό γάλακτος, λεκιθίνη ηλίανθου ή σόγιας, εκχύλισμα σπιρουλίνας, άρωμα βανιλίνης, χρωστική λουτεΐνη, εκχύλισμα βύνης κριθαριού, όλα συστατικά υπερεπεξεργασμένων προϊόντων, η κατανάλωση των οποίων η Δημόσια Υγεία στη Γαλλία συνιστά περιορισμό.
Συμπερασματικά και βάσει όλων των παραπάνω συνιστάται η προσοχή των καταναλωτών και η κατανόηση του ότι η μαζική διάθεση τροφίμων που παρασκευάζονται από ακριβά και ποιοτικά υλικά, όπως η σοκολάτα και τα φιστίκια, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υποκρύπτει παραπλάνηση του καταναλωτή και πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.