Η Νestle παρουσιάζει μια vegan εκδοχή του φουά γκρα, του οποίου η παραγωγή είναι αρκετά βάρβαρη για τις πάπιες και τις χήνες.
H Nestle, ελβετική εταιρεία τροφίμων με παγκόσμια παρουσία, μεταπηδά στην παραγωγή vegan φουά γκρα στην Ελβετία και την Ισπανία, προκειμένου να συνδυάσει τις γκουρμέ γεύσεις με την συνείδηση των καταναλωτών για την ευημερία των ζώων.
Το φουά γκρα αν και θεωρείται παραδοσιακά μια από τις πιο εύγευστες και γκουρμέ γεύσεις της γαλλικής γαστρονομίας, είναι και ένα από τα πιο “βάρβαρα” για τα ζώα, πιάτα. Παραδοσιακά, το φουα γκρα φτιάχνεται από πάπιες ή χήνες που ταΐζονται με το ζόρι μέσα από ένα σωλήνα για να παχύνουν τα συκώτιά τους. Μια άλλη μέθοδος είναι να τρέφονται τα ζώα με πιο παχυντικές τροφές για να παχύνουν, αλλά πρέπει να είναι παχύσαρκα για να δημιουργηθεί η λιπώδης πάστα στο συκώτι τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα ζώα μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα ακόμα και έτσι.
Η παραγωγή φουά γκρα απαγορεύεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ομάδες εκστρατείας πιέζουν επίσης να σταματήσουν οι εισαγωγές της αμφιλεγόμενης λιχουδιάς. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων λένε ότι τα θηλυκά παπάκια συχνά σκοτώνονται ή αφήνονται να πεθάνουν επειδή μόνο τα αρσενικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φουά γκρα.
Το νέο, vegan φουά γκρα της Nestle, “Garden Gourmet Voie Gras” συνδυάζει τη σόγια με αρώματα όπως miso, λάδι τρούφας και θαλασσινό αλάτι, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτή η καινοτομία δεν θα μπορούσε να έχει έρθει, εάν οι καταναλωτές δεν είχαν μετατραπεί σε πιο ηθικά συνειδητοποιημένους ανθρώπους.
Το ένα βάζο 180 γραμμαρίων βγάζει 6 μερίδες και κοστίζει 8,10 ευρώ, πολύ φθηνότερο από ένα παραδοσιακό φουά γκρα από συκώτι πάπιας και ελαφρώς πιο υγιεινή, αναφέρει η εταιρεία.